Sök
Stäng denna sökruta.

Skriv bättre!

NZ-0160

Först ska jag villigt erkänna att jag inte är någon journalist, jag är formgivare. Jovisst, jag har läst journalistik när jag läste tidningsdesign, jag har läst reportageskrivarkurs på Poppius men jag kan inte kalla mig journalist. Inte när jag sitter med människor som kan ta min text och skriva  om den så den blir 100 gånger bättre.

Men det bästa med att ha en egen blogg är att jag är envåldshärskarinna och kan skriva vad jag vill. Och idag ger jag mina bästa skrivtips. Dom som hjälpt mig mest, det jag tänker på när jag skriver.

130523_BRASIL159

1. Skriv till en kompis. Eller tänk att du berättar något till en kompis. Ni sitter på ett cafe och du berättar om ditt träningspass eller din senaste forskning. Hur berättar du då? Vad kommer din vän fråga?
Högtravande språk, där det skiner igenom att den som skriver är rädd för att bli granskad. Ehuru ofta är det en forskare som ska läsa din text? På jobbet kallar vi det målgrupp, jag kallar det skriv till en kompis. Då brukar texten flyta och bli intressant att läsa.

1308_IMKALMAR_tavling214

2. Fråga. Fråga. Fråga. Var aldrig rädd för att erkänna att du inte kan. Ge dig inte förrän du förstår, låtsas aldrig att du förstår om du inte gör det.
Det är till och med så att du kan låtsas att du inte vet för att få bra citat som förklarar en komplicerad sak. Man lär sig otroligt mycket genom att vara intresserad.

3. Vilka sinnen kan du få in i din text? Smaker, lukter, känslor, ljud … Få in så mycket du kan av det du upplevde så den som läser är där med dig. Utan att det blir krystat. Svårt men när det lyckas så blir det så bra.

4. Läs igenom innan du trycker publicera och tänk dig att du är någon annan. Vad får du ut av texten? På jobbet pratar vi om ”Whats in it for me?” Servicejournalistik. Vad GER du den som ska läsa dina bokstäver? Eller ännu hellre, låt någon annan läsa igenom och tycka till.

Sedan klev jag in på jobbet och frågade mina proffsvänner om deras bästa tips. Det här svarade dom på väg till eller från kaffemaskinen, så ta det för vad det är. Det vill säga det första dom kom att tänka på när jag slängde ur mig frågan. 

Superkollega träningsredaktör Anna-Lena
lmp20121023_DSC3365* Skriv kort. Det går alltid att korta en text, och den blir  alltid bättre av det. Ofta läser jag igenom text och tar bort ett helt stycke. Lämnar den ett tag och när jag läser den nästa gång så saknar jag inte det.

* Stava rätt, och vad du än gör särskriv inte!

* Tempoväxlingar. Du ska kunna andas när du läser …

Superkollega webbredaktör Nina:
lmp20121023_DSC3379* Skriv om sådant som du brinner för, det gör det alltid bättre.

Läs igenom texten flera gånger och “kill your darlings”. Dom gör ofta inte en text bättre, utan sämre. 

 

 

Superkollega chefredaktör Marie:
lmp20121029_DSC4611* Tänk igenom VEM du skriver för. Många tror att man kan ta en text och publicera i flera tidningar men det går inte, man måste alltid, alltid skriva för sin målgrupp. Vill du skriva för en speciell tidning, läs, läs, läs. Läs in dig så du vet hur dom skriver, och för vem.

* Vill du bli en bra skribent så läs mycket bra text. Tidningar, böcker, allt som du tycker är bra.

* Kolla, dubbelkolla och trippelkolla namn och källor. Är namnet felstavat kan känslan och förtroendet för en hel artikel falla.

Superkollega och chefredaktör på Runners World, Stefan:
lmp20121023_DSC3420* Börja skriv så fort du bara kan. Man glömmer så fort.

* Sedan låter du texten ligga, ta en löptur eller gör något annat och så skriver du om. Skriver om och skriver om igen. Många tror att en text är klar när man satt sista punkten men så är det inte. Alla texter mår bra av att man går igenom den några gånger extra.

 

Superkollega Kenneth Gysing:

lmp20121023_DSC3453Skriv ner det första du kommer att tänka på. Och börja där. Få ner stolparna så kan du alltid korta sedan.

 

 

Fotot högst upp har Hans Berggren tagit och dom på mina superkollegor har Luca Mara tagit.

Jahapp. Så tänker jag. Och några av mina kollegor.
Ditt bästa råd för att skriva bättre?

Nå gillar du det här så gillar du nog också

OUTDOORMÄSSA I TYSKLAND

Har varit på outdoormässa i Tyskland. Kikat på nyheter inför vår-sommar 2019 tillsammans med Uteredaktionen. Det var över 900 utställare på mässan,

Läs mer »

HAUTE ROUTE

Har gått upp och åkt ner. Gått upp och åkt ner. Har gått upp och åkt ner. I en veckas tid. Haute

Läs mer »

0 reaktioner på ”Skriv bättre!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *