Sök
Stäng denna sökruta.

Ironmaninspiratör: Susanne Dalsätt

Simbild vid vättern

2 (alltså TVÅ!!!) dagar kvar till Ironman Kalmar och en till inspiratör på Lanttolife. Idag får du träffa Susanne Dalsätt. Mamma, myslidirektör och triathlet. 

Vem är Susanne?
Susanne är 38 år, mamma till Moa och Melina 6 år och myslidirektör på Persgården på vackra Visingsö. När jag inte blandar mysli så föreläser jag om kost, hälsa, att våga anta utmaningar och inse att ingenting är omöjligt.

Hälsosam kost och regelbunden träning var något som kom in ganska sent i mitt liv. Innan 25-års ålder hade jag knappt höjt pulsen mer än av att gå i en uppförsbacke. Lägg där till en ohälsosam kost och tillslut var övervikten och diabetesvarningen ett faktum. Kom till en brytpunkt, bytte livsstil och lärde mig att älska att springa. Ägnade mig enbart åt löpning i många år innan jag inspirerad av mina härliga triathlonvänner bestämde jag mig i januari 2012 för att anmäla mig till Ironman i Kalmar. -Ska du inte börja med en halv Ironman var en väldigt vanlig kommentar efter det. Men så funkar inte jag. Ska jag göra något så ska jag göra det på riktigt. Så i augusti 2012 genomförde jag min första och hittills enda Ironman på tiden 12 h och 19 min.

Om du får ge ett tips till den som ska köra sin första Ironman, vad skulle det vara?
Att träna triathlon kräver mycket tid. Framförallt om man siktar på att köra Ironman. Så mitt bästa tips är att bli en mästare på planering för att verkligen få ihop livet på bästa sätt. Varje söndag går jag undan en liten stund och sätter mig ner med veckans ”to do” som planeras in i veckokalendern. Allt ifrån mina barns aktiviteter, min mans resor, mina föreläsningar och min träning. När veckan drar igång behöver jag alltså aldrig fundera på OM eller NÄR jag ska träna. Det är bara att kolla i agendan och göra det som ska göras. Sen blir saker och ting självklart inte alltid som jag tänkt men mitt utgångsläge blir i alla fall ganska bra när jag gör på det här sättet.

Har du något knep när det blir tungt eller trist under en Ironman?
För mig funkar det alltid att tänka på känslan vid målgången. Det vanligaste är ju annars att försöka bryta ner loppet i små etapper och bara fokusera på nästa etapp. Men när än tröttheten sätter in på mig så brukar jag tänka på målgången så intensivt att jag får gåshud på armarna och då är det alltid lättare att fortsätta framåt.

Om du måste välja ETT enda pass en vecka, vilket blir det då?
Jag älskar att köra brickpass. Alltså att cykla först och springa sen. Det har alltid fungerat bra för mig och jag älskar den kombon.

Sist men inte minst vill jag säga något om det där med att sätta mål. Hur vet jag om Ironman är något för mig? Mitt bästa tips är att tänka intensivt på målet man tänker sätta upp för sig själv och känna efter vad som händer i kroppen. Mina vänner skrattar åt mig när jag pratar om Ironman. Mina ögon glittrar, mitt leende går inte att dölja och känslan i magen är att detta är precis vad jag vill göra.

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Träna med Lantto – 30 minuter Tabata

30 minuter träning med mig på Spotify. Det är sex stycken Tabata. Det vill säga 8*20 sekunder hårt jobb med 10 sekunder vila mellan. Två övningar i varje tabata – varannan gång övning ett, varannan gång övning två.

Läs mer »

BÄSTA TIPSEN INFÖR IRONMAN KALMAR

Med nio dagar kvar till Ironman Kalmar börjar jag varje dag med att svara på frågor om allt och inget. Jag har kört 23 Ironmandistanser lite här och var i världen men när någon frågar så är Ironman Kalmar den tävling jag rekommenderar till alla om man ska köra en enda i livet. Det finns ingen annan tävling som har så fantastisk publik. Och att få cykla på Öland. Älskar!

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *