Så tränar svenska långdistanstriathleter

För drygt en månad sedan så fyllde jag i en undersökning av hur svenska långdistanstriathleter tränar och funderar kring träning och tävling. Idag fick jag en länk till resultatet.

Det fanns några intressanta saker men det var ett j*vla tjat om Ironman under 10 timmar, hur många svenskar har gjort en Ironman under 10 timmar? (enligt ironmanstatistik.se är det tydligen 13 kvinnor och 211 män ) Well här är några urklipp:
Träning lönar sig – om man tränar rätt!
Det är nästan tre gånger så troligt att man lyckas gå under 10 timmar på en ironman om man tränar mer än 600 timmar om året, jämfört med om man inte gör det. 28% av dem som tränat minst 600 timmar senaste året fick en sluttid på ironman under 10 timmar. Detta är alltså seriösa, hårt satsande triatleter som i någon mån kan sägas ha lyckats med sin satsning. Av dem som tränade mindre än 600 timmar, var det bara 10% som lyckades gå SUB 10. Mindre än var femte av dem som kört en ironmantävling hade tränat mer än 600 timmar.
(Om inte jag minns fel så har jag tränat ca 365 timmar totalt under det senaste året)

Spelar ingen roll hur mycket du tränar – om du tränar fel
Om du tränar fel, men mycket, verkar du inte bli snabbare än om du tränar rätt men lite. Av dem som tog mer än 12 timmar på sig för att slutföra en ironman, spelade träningstiden ingen roll. En tredjedel av dem som tränat mer än 600 timmar fick en sluttid över 12 timmar. Och lika stor var andelen bland dem som tränat mindre än 600 timmar. En slutsats som ligger nära till hands är att mer träning långt ifrån alltid är bättre.

Tre av fyra använder pulsklocka, var femte effektmätare. Drygt hälften vet inte riktigt hur de ska använda sina hjälpmedel för att nå sina mål.

Här finns en pdf med hela undersökningen och kommentarer.

Bilden har inget med undersökningen att göra, det är mitt målfoto från Kalmar 2010. Som ni ser är det långt kvar till att få en sluttid på under 10 timmar för min del. Eller var i alla fall. Om jag kapar en timme per år så är det inte så många år kvar. 2013. Eller 2014. Lagom till 40 alltså. Perfekt!

Nå gillar du det här så gillar du nog också

#LEVFÖRFAN DAG 19

Jag älskar tabataintervaller av många orsaker. Jag har lyssnat på professor Tabata himself vid två tillfällen då han varit i Stockholm. En

Läs mer »

LANTTO AKA PERSONLIG TRÄNARE

Har glömt att berätta men JAAAAA jag blev godkänd på dom teoretiska och praktiska proven till personlig tränare med inriktning konditionsträning. SÅ.

Läs mer »

NY IDOL: MIKAEL MATTSSON

Endurance personal trainer utbildning, helg två. Idrottsfysiologi, träningsplanering och näringslära står på schemat. Bäst, bäst, bäst är Mikael Mattssons föreläsningar. Att prata om

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *