Sök
Stäng denna sökruta.

Är du sugen på en Ironman under 2012?

Jag tvingade coach Magnus att skriva ihop något för dig som funderar på en Ironman 2012. Läs och börja fundera på vilken utmaning ni går igång på till 2012.

Vad roligt att du vill prova på utmaningen med en Ironman. Det du har framför dig är en fantastiskt dag med utmaningar som kommer låta dig växa på många olika sätt. Den känsla som infinner sig efter att ha passerat mållinjen på sin första ironman är svår att beskriva men jag kan lova att den är värd allt det arbete och träning du har framför dig för att stå väl förberedd på startlinjen.

Låt mig bara avliva ett par myter först:

–   Nej du behöver inte vara en elittränande för att klara det.

–  Nej du behöver inte träna 20 timmar i veckan för att klara det.

Men du behöver helt klart förbereda dig inför den stora dagen, och du bör börja redan nu. Det första du bör göra är att tänka igenom vilken gren som är din starkaste och vilken som inte är så stark …

Fundera på hur mycket tid i veckan du kan lägga på din träning, var realistisk här. Det är ingen idé att vara överoptimistiskt, risken är då att du blir besviken när du inte kan följa din plan och du får då en negativ känsla för allt. Det kan kännas som det är väldigt gott om tid kvar till loppet och det är det, om du börjar idag. Det är lätt att tänka att jag börjar imorgon och helt plötsligt står du där med bara två månader kvar.

Just nu är rätt tid att lägga grunden i din träning, satsa mycket på styrke och teknikträning. Det är viktigt att du har en bra teknik i alla grenar innan du ökar distanserna på dem. Har du en dålig teknik och ökar distanserna så är risken stor att du kommer bli skadad. Dessutom kommer du spara på energin om du har en effektivare teknik och energi kommer du behöva under loppet.

Styrketräningen kommer hjälpa dig att klara långdistansträningen bättre och du kommer även kunna hålla tekniken under längre tid om du är stark. Du behöver träna styrka för hela kroppen men att ha en stark bålmuskelatur är otroligt viktigt för att kunna hålla upp kroppen när du är väldigt trött i slutet på loppet. Jag skulle rekommendera att du blandar styrketräning med intervallbaserade träningspass i alla tre grenar. Under intervallerna kan du jobba hårt och samtidigt hålla en god teknik.

Har du möjlighet att träna tre gånger per vecka så lägg ett pass per gren, komplettera sedan med några korta styrkepass hemma där du använder kroppen som belastning. Det är bättre att du gör flera korta pass en ett långt. Har du möjlighet att träna fler gånger än tre så lägg extra tid på din svagaste gren. Desto starkare du blir så kommer du även att kunna öka distanserna på dina grenar.

Har du aldrig provat triathlon tidigare så planera in något eller några kortare lopp innan ironmandebuten. Du kommer då få erfarenhet från hur du ska göra växlingar och hur kroppen reagerar när du kommer upp ur vattnet eller när du börjar springa efter att ha cyklat. Förutom att du får dessa erfarenheter får du tävlingsvana vilket gör att du kan slippa lite av den nervisotet som finns innan loppen. Tävlingar är även väldigt bra träningar. Farten blir ofta högre än på vanliga träningar så köra en tävling som träning blir ett väldigt bra fartpass.

Lycka till med din resa mot utmaningen.

Foto: Ahn-Za Hagström och Magnus Widenstål

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Träna med Lantto – 30 minuter Tabata

30 minuter träning med mig på Spotify. Det är sex stycken Tabata. Det vill säga 8*20 sekunder hårt jobb med 10 sekunder vila mellan. Två övningar i varje tabata – varannan gång övning ett, varannan gång övning två.

Läs mer »

BÄSTA TIPSEN INFÖR IRONMAN KALMAR

Med nio dagar kvar till Ironman Kalmar börjar jag varje dag med att svara på frågor om allt och inget. Jag har kört 23 Ironmandistanser lite här och var i världen men när någon frågar så är Ironman Kalmar den tävling jag rekommenderar till alla om man ska köra en enda i livet. Det finns ingen annan tävling som har så fantastisk publik. Och att få cykla på Öland. Älskar!

Läs mer »

0 reaktioner på ”Är du sugen på en Ironman under 2012?

 1. Är grymt sugen på en Ironman, men kan dock inte Crawla. Har försökt och fått hjälp med teknik men kan bara crawla ca 100 meter med tretakt, sedan så får jag andnöd. Hur ska man göra, några tipps?

  1. Sådär var jag också, fast jag fixade bara 25 meter sedan låg jag och flämtade vid kanten.
   Jag gick en kurs med Täby simsällskap och där vände det. Det var en kombo av att simma två gånger i veckan, få bra tips men mycket var en övning som kallas “catch-up”. En arm ska alltid vara fram, och rör sig inte förrän den andra kommit hela vägen fram, det gjorde att jag fick till lugnare simning. Sedan lärde jag mig att andas ut all luft lugnt, innan jag lät ny luft strömma in. Och känns det jobbigt så kör två-takt. Min ötillö-kompis andas tvåtakt hela tiden, och alltid åt höger. Funderar uppenbarligen alldeles utmärkt även det 🙂
   Jag la in ett gäng länkar till bra simsidor längst ner i mitt inlägg idag: https://lanttolife.se/2011/09/akersberga-gourmettriathleter-simmar-in-hosten/
   Kika, och fråga på om det finns något du tror jag kan svara på. Lycka till!

   1. Tackar, ska ta en titt på länkarna. Tror nog att jag får ta och börja på allvar att ta mig till badhuset om jag ska lära mig. Får ta och gå dit och stanna minst en timme. Tycket det är så tråkigt att plaska inomhus så jag brukar gå efter halva tiden. Får ta och ändra på detta.

 2. hej
  låter så enkelt.. 🙂
  hade du coach före din första Ironman? Tror du att “distans coach” skulle fungera?
  Har du några tips hur man får upp träningen styrt veckovis, periodvis?
  Är kombinationspass viktiga?

  Känns just nu som att mängden får jag till men jag har absolut ingen struktur på det hela. Gör lite av varje bara.

  h.
  Eva

  1. Under mitt första triathlonår så simmade, cyklade och sprang jag lite som jag kände för det.
   Men en Ironman var jag så rädd för att jag ringde Pasi Salonen och frågade om det överhuvudtaget skulle vara möjligt att träna upp sig på sju månader till en Ironman, han skrattade och sa inga problem. Sedan betalade jag för att få månadsscheman skickade till mig.
   Vissa månader pratade vi i telefon en gång i veckan och andra en gång i månaden. Så ja, jag hade en “coach” till min första (förra året). Han var på distans, och det fungerade kanonbra.

   Har massor med vänner som kör utan och det går superbra, men jag gillar att ha ett schema som jag ska pussla in i mitt liv varje vecka.
   Vill man ha en bra bok till hjälp så skulle jag rekommendera Joel Friels “Your best triathlon”.
   Annars skulle jag söka scheman här: https://www.colting.se/index.php?page=trana-triathlon&sub=ironman-del-1 eller här, https://www.triradar.com/category/training-zone/triathlon-plans/

   Kombinationspass är bra men jag skulle inte säga att de är livsviktiga för att klara en Ironman, men det är bra att veta hur det känns att börja springa efter cyklingen, det är en sak som benen vänjer sig vid, i början av säsongen kan det kännas helt omöjligt.
   En grundregel är att få in ett pass av varje gren + styrka varje vecka. Kan man sedan sätta in en dag med intervallträning och en dag med långpass så räcker det långt.
   Hoppas svaret var till någon hjälp. Det är bara att fråga vidare om det är något annat du tror jag kan svara på. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *