Search
Close this search box.

Nio skäl till att jag skulle anställa en Ironman – och ett till att jag aldrig skulle göra det!

19 gånger har jag simmat 3860 meter, cyklat 18 mil och sprungit ett maraton på det. Genom åren har jag träffat tusen och åter tusen Ironmans. Här är nio skäl att jag skulle anställa en Ironman/Ironwoman direkt – och ett som gör att jag aldrig kommer göra det:

1. Planering.

Ska man få in x antal timmars träning ofta i kombination med familj och arbete så blir man snabbt en mästare på planering och att utnyttja tiden. Man lär sig bokstavligen byta mellan simning och cykling snabbast möjligt men min erfarenhet är att man även lär sig strukturera och använda den tid man har till förfogande på effektivaste sätt. Det är också en orsak till att jag lätt skulle välja att anställa en förälder framför en utan barn – du blir en freaking master på att planera och strukturera (även om det inte alltid känns så …)

2. Jobba långsiktigt mot mål och delmål

När du står där vid vattenbrynet så kan du inte tänka att du ska simma 3860 meter, cykla 18 mil och sedan springa ett maraton – då skulle du vända till sängen igen. Men att jag ska simma till bojarna därborta, sedan mot bron och när jag börjat cykla tänker jag vätskestation för vätskestation och tar mig framåt. På exakt samma sätt delar en Ironman upp enorma projekt i delmål och betar av dem ett efter ett. 

3. Plan A – B – C

Den perfekta dagen med det perfekta loppet finns inte. Det händer alltid saker som du inte kan påverka och det är bara att acceptera och fortsätta framåt. Det tar du med dig till jobbet också – allt går inte alltid exakt enligt plan – när det inte gör det så löser en Ironman det och tar en annan väg. 

4. Mindset.

En Ironman är en dag med dig själv så om du inte trivs med ditt eget huvud och har förmågan att roa och pusha dig själv kommer du inte ta dig i mål. Du kommer vara ditt tröttaste, ditt suraste och ditt lyckligaste. Alltså har varenda en som genomfört en Ironman träffat de flesta av sina egna demoner och vet hur de handskas med dem under ett lopp och förhoppningsvis också i livet och på jobbet. 

5. Energi. 

När du startar ett lopp har du energi för att prestera på topp i cirka 90 minuter – sedan måste du börja fylla på – gör du inte det så vet varenda Ironman vad som kommer hända. DU TAR DIG INTE IN I MÅL PÅ NÅGON REKORDTID. Alltså lär man sig snabbt hur ens kropp och huvud reagerar när energinivåerna är låga och gör något åt det INNAN hastigheten sänks på cykeln eller i ett projekt. 

6. Mäter framgång. 

En Ironman vet att det inte är personbästa på en träning som gäller utan att sakta, sakta trappa upp för att vara snabb när det gäller och genom att mäta så kan man träna mer effektivt. Det finns de som mäter allt och tycker att deras excelark (läs träningsdagbok) är det sexigaste som finns och så finns det de som bara ser till att få in milen men jag har aldrig träffat en Ironman som aldrig ägt en träningsklocka av något slag. 

7. Här och nu. 

Under ett lopp så vet du inte hur du kommer må runt nästa kurva. Du kan göra allt du kan för att få i dig energi och färdas framåt i en hastighet som är ditt snabbaste för att hålla in i mål men du vet också att det enda vi har är här och nu så man njuter när det går att njuta och däremellan hanterar man livet och loppet och vet att det är mycket möjligt att vi är på topp igen efter nästa kurva – så det är bara att fortsätta framåt. 

8. Återhämtning.

Tränar man hårt lär man sig snart att återhämtning är otroligt viktigt – ibland viktigare än själva träningen. Och har man kommit så långt så kan många också ta det vidare in i jobbet och livet och förstår att för att prestera på topp behöver du även återhämtning från jobbet för att prestera på topp. Sömn är högprioriterat. 

9. Träning. 

Hjärna och kropp hänger ihop och så länge vi pratar om träning som inte tar över hela ditt liv så är det något väldigt positivt att du det fakto tränar hela kroppen och väldigt allsidigt när du tränar triathlon eftersom du varierar mellan åtminstone simning, cykling och löpning. Du kommer ha en anställd som kommer kunna prestera på topp både mentalt och fysiskt. 

En orsak till att jag inte skulle anställa en Ironman:

Det finns oändligt många Ironman som bokstavligen har huvudet i sin egen röv och på riktigt tror att deras liv står och faller om de inte får till ett personbästa på nästa lopp och inte kan prata om något annat än farten på deras senaste intervaller. Det finns nog bara en tråkigare människa att jobba med och det är +-50-åriga män som berättar att de sprungit milen på 39 minuter. 

När. De. Gjorde. Lumpen. 

Hur du får reda på om det är en Ironman du intervjuar? De kommer berätta det. 

Ironman eller inte, håller du med om min lista? Något att tillföra?

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Lantto går till sjöss. Del: 3

Lägga till med båt mellan y-bommar. Att smeka gasreglaget – inte grovhångla. Försiktigt och fint för att hitta känslan för hur mycket man behöver svänga.

Läs mer »

Lantto går till sjöss. Del: 2

Allt du behöver veta för att köra båt. Sjökort. Knopar. Lägga till i naturhamn. Vid vanlig jävla brygga. Och långskepps för att tanka. Möte på sjön. Hur man tar vågor. Öva på exakt hur lite du behöver styra när man vaggar fram i smala sund. Planingsfart. Skarpa svängar. Hur det känns att passera Viking Line. Vågorna. Virvlarna bakom.

Läs mer »

Lantto går till sjöss. Del: 1

Jag bor några hundra meter från havet. Har simmat massor. Har paddlat en hel del. Men jag har aldrig kört båt. Jag har länge sagt att bo här utan båt är som att bo i Norrland utan skoter. Min mentor Göran har lovat lära mig allt jag behöver. Min plan är att lära mig älska havet lika mycket som fjällen. Bli lika säker i en båt som på en skoter. Kunna läsa sjökort lika bra som fjällkartor.

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *