Sök
Stäng denna sökruta.

FÖRSTA DAGARNA MED VALP

Jämthundsvalpen Effy har flyttat in till oss. Det är full fart och sömn omvartannat. Inget mellanläge.

Både jag och Hans är uppvuxna med hundar hemma, men det är längesedan vi hade valp. Rajo the räv flyttade in som vuxen (han är den som är mest skeptisk till nya familjemedlemmen) Hans skickade den här länken till mig “Första veckorna med valpen”

Bra sammanfattat. Tycker om tanken med att man ska förenkla för valpen att göra rätt första veckorna, så man kan berömma och sedan steg för steg bygga vidare. Det är precis som med barn en massa tyckande om det här med hunduppfostring. Vi brukar prata om att det är viktigt att lära barn “hej, tack och förlåt” För en hund är det  “bra, hit, varsågod” (sedan sitt)

Jag tycker att det här med att uppfostra en hund är väldigt likt barnuppfostran, det vill säga in med en jädra massa kärlek men samtidigt vara tydlig med ramarna för vad som är ok och inte. Förstå mig rätt – det är klart att både barn och hundar ska få göra vad de är ämnade för men om jag inte berättar vad jag tycker är bra och inte – hur ska dom veta? Jag har otroligt svårt för människor som inte lärt sig “Hej, tack och förlåt!” precis som jag har otroligt svårt för hundar som inte lärt sig “Bra, hit, varsågod!”

Tankar, åsikter?

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Lantto går till sjöss. Del: 2

Allt du behöver veta för att köra båt. Sjökort. Knopar. Lägga till i naturhamn. Vid vanlig jävla brygga. Och långskepps för att tanka. Möte på sjön. Hur man tar vågor. Öva på exakt hur lite du behöver styra när man vaggar fram i smala sund. Planingsfart. Skarpa svängar. Hur det känns att passera Viking Line. Vågorna. Virvlarna bakom.

Läs mer »

Lantto går till sjöss. Del: 1

Jag bor några hundra meter från havet. Har simmat massor. Har paddlat en hel del. Men jag har aldrig kört båt. Jag har länge sagt att bo här utan båt är som att bo i Norrland utan skoter. Min mentor Göran har lovat lära mig allt jag behöver. Min plan är att lära mig älska havet lika mycket som fjällen. Bli lika säker i en båt som på en skoter. Kunna läsa sjökort lika bra som fjällkartor.

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *