Att kallbada är bättre än tio koppar kaffe!

Betalt samarbete med Victorinox.  För mig handlar kallbad om andning. Att ta kommandot och hitta lugnet. Belöningen är känslan av tio koppar kaffe att vara mitt i och en del av naturen.

Tips till ett bra kallbad:
Innan:

> Om jag inte har tillgång till bastu så tar jag på mig badkläderna och varma kläder hemma. Tänk på att kläderna ska vara varma och enkla att ta på – även efteråt.
> Strumpor – det behöver inte vara några speciella om du inte har det, ett par yllestrumpor gör stor skillnad. (Många har skor och vantar)
> Om du inte ska doppa huvudet så ta på en varm mössa – ska du doppa huvudet så ta med en extra handduk att torka det med. Ska jag simma så har jag alltid öronproppar för att inte bli yr.

På plats:
>Lägg fram allt i den ordning du ska ta på kläderna. Lägg ut något att stå på och handduken eller rocken du sveper om dig överst.
>Värm gärna upp innan du går i vattnet och börja andas lugnt redan innan du tar av dig kläderna.

I vattnet:
>Vissa tycker om att bestämma en tid man ska vara i vattnet, andra väljer att vara i så länge att du får kontroll över andning och kropp, andra älskar att simma runt i en timme. Jag säger gör det du känner för! Det är ditt bad, ditt liv, det finns inga måsten. Gå i vattnet och andas lugnt, det är du som bestämmer över din kropp. Det naturliga för kroppen är att hålla andan eller att börja andas snabbt så börja med att andas ut låååångsamt och ta kommandot över din andning.

När du kommer upp:
>Behåll den lugna andningen, svep om dig och ta sedan direkt av dom blöta badkläderna. Dra på torra kläder och drick något varmt medan du njuter av pirret i kroppen och endorfinruset som kickar in.

>Bada med en vän och var försiktig om du har högt blodtryck eller hjärtsjukdomar – hör med din läkare innan du börjar bada. Det finns flera grupper på Facebook med kallbadare – där du kan hitta allt från bra badställen till nya badvänner.

Kallbad är som ett fallskärmshopp
Efter ett kallbad kan jag uppleva samma lyckokänslor som efter ett fallskärmshopp och det är inte konstigt eftersom vår kropp uppfattar kallbad precis som fallskärmshopp som stressande. Och i en  stressituation utsöndras stresshormoner som gör att vår kropp förbereds på att kämpa eller fly genom att öka pulsen, höja blodtrycket och blodsockret, vidga luftrören och förstora pupillerna.

Adrenalin är ett hormon som produceras och frisläpps från binjuremärgen och som utsöndras vid rädsla, stress och ansträngning. Noradrenalin bildas precis som adrenalin i binjuremärgen. Endorfin är ett hormon som anses vara kroppens eget morfin. Det bildas i den delen av hjärnan som är kopplat till vårt belöningssystem och lindrar bland annat smärta. Den smärtstillande effekten håller i sig mellan två till fyra timmar. Utsöndringen av endorfin brukar beskrivas som ett lyckorus och endorfiner fungerar också antidepressivt, vilket gör att vinterbadande helt enkelt förbättrar humöret och kan dämpa lättare depressioner.

 

När du badar kallt så utsätter du också kroppen för en extremt snabb nedkylning vilket får blodkärlen att dra sig samman så att blodtrycket stiger snabbt och kraftigt i de centrala delarna av kroppen för att hålla värmen runt vitala organ som hjärtat. När man kommer upp från det iskalla badet utvidgar sig blodkärlen igen och du blir varm i hela kroppen.

Badar du kallt? Några tips eller funderingar?

Det här inlägget är ett samarbete med Victorinox som precis lanserat I.N.O.X.V – en klocka som är vattentät ner till 100 meter.
Foto: Hans Berggren

Nå gillar du det här så gillar du nog också

31 dagar #Levförfan

Jag kallar det #Levförfan, du kan kalla det självledarskap eller vad du vill. Det är egentligen inga konstigheter, jag hjälper dig att skapa struktur i vardagen och bra vanor. Min vision är att jag genom ett mejl varje morgon är en hand att hålla i, lite jävlarannamma de dagar som behövs och en varm kram de dagar du behöver det.

Rent praktiskt går det till så att du varje dag, med start 1 januari, får ett mejl med instruktioner från mig och varje söndag får du tre träningspass. Du väljer själv vilka dagar i veckan du kör de olika passen. Kombinera med annan träning eller kör detta som ditt enda upplägg. ⁠

Läs mer »

Hej då räven

Fast jag visste att det var dags så är saknaden stor. Så stor. Så enormt stor. 

Jag kommer aldrig mer klappa den vackraste, mjukaste pälsen. De där vackra ögonen med perfekt eyeliner kommer aldrig mer möta mina för att kolla vilket håll vi ska gå. Ingen kommer prata sådär som bara han kan med mig till morgonkaffet. Han kommer aldrig mer att buffa på min arm när jag sitter framför datorn och han tycker det är dags för promenad.

Läs mer »

5 reaktioner på ”Att kallbada är bättre än tio koppar kaffe!

  1. aha! är det kylan som gör att man känner sig yr? funderade just, för när Danny simmade under issörjan så sa han att han blev just yr. ska ge honom öronproppar nästa gång.

    btw – sista bilden. ÄLSKAR!

    1. När man kör swimrun i kallt vatten så är det jättevanligt att man blir yr (det behöver inte ens vara kallt) eftersom både hörselsnäckan och balansorganet sitter i innerörat. Jag tar med öronproppar till Danny nästa gång vi badar 🙂

  2. Hej!

    Jag älskar att kallbada! Jag undrar dock, eftersom kallbad är en stress för kroppen, om det kan påverka den kvinnliga menscykeln? Jag har diagnosticerat PCOS och har ganska oregelbunden menscykel och är orolig att mitt kallbadande ska bidra till förlängda menscyklar..

    /Nadja

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *