#LEVFÖRFAN DAG 18

Levförfan live med Carl Norell. Carl var min coach under några år men också lärare och rektor när jag utbildade mig till personlig tränare med inriktning mot konditionsidrott. Vi pratade om varför du behöver träna kondition för att kunna #LevFörFan men också det bästa intervallpasset, hur många öl jag kan dricka dagen innan långpasset, sömn, hur du tränar kondition när du är skadad och och och och …

Du hittar det här:

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Sofie Lantto (@lanttolife)

Snabb guide till livefikan:

3:40 Vad satsar Carl på just nu?

5:20 Fråga: Jag undrar om det här med rekommendationerna för folkhälsa är svårare komma upp i om man har bra kondition eller tvärtom. Vet att det inte är poängen att dissikera minutrarna ur ett hälsoperspektiv men ur ett nördperspektiv är det kul. Jag som har bra kondis måste kriga rätt jävligt hårt för att få intensiva minuter, men tröskeln är ju ENORM om man är otränad.

10:32 Hur börja springa?
12:30 Ditt favorit intervallpass.

13:44 Bästa basketintervallen? Dom behöver kunna springa kort och hårt men hålla hela matchen. Jobba med mjölksyra – men du ska kunna fokusera. Fick rekommendationer på 15-15 intervaller på något basketläger för ungdomar.

17: 00 Mjölksyran har ett syfte – att berätta för mig ”sluta spring nu” Om jag tränar jag på att kunna springa nära mjölksyratröskel – finns det något dåligt med det? Är det skadlig belastning på musklerna

18:33 Är det sant att barn inte kan få mjölksyra?

19:40 Hur förändras kondition i förhållande till ålder och kön?

21:40 Kortaste passet för att bygga kondition. Finns det något kortare konditionspass jag kan köra för att simulera ett långpass?

24:30 Om jag kör ett långt pass cykel och stannar och fikar ska jag räkna det som ett långpass eller två kortare?
20–30 mil förstör jag mitt pass genom att stanna – vore det bättre att cykla på utan stopp?

27:27 Man brukar säga att varje intervall från första till sista skall gå ungefär lika fort och det gäller att anpassa farten därefter. Varför det?/Är det viktigt? Vore det inte bättre att varje intervall gick ”på max” även om det förstås leder till att det tar längre tid för de senare intervallerna?

31:07 Hur kan jag behålla konditionen när jag inte kan springa?

34:40 Vad är maximal syreupptagningsförmåga och hur mäter jag den?

38:15 Hur höjer jag VO2-max?

41:28 Kan jag bara köra hårda intervaller om jag springer tre gånger i veckan? Är det dumt?

43:15 Spelar det någon roll om jag kör samma korta till exempel 15.15 intervaller på bandet eller lite olika?

45:00 Nyårslöften – hur hålla sig till sin plan?

48:38 Sömn. Forskning. Din rekommendation när Carl coachade mig. Hur viktig den är för återhämtning, prestation, immunförsvar. Sömn är som doping.

52:00 Carls bästa tips för att få till träning när du har två små barn.

53:14 Hur kan jag mäta min återhämtning?

55:20 Vad säger min vilopuls om min kondition?

57:22 När jag kört ett träningspass så är jag jättevarm när jag sover, kan vakna av att sängen är blöt av svett på natten. Har inte hört någon annan som har det så – eller är det vanligt?

59:30 Hur är det där med kondition och färskvara? Kan man skippa att konditionsträna ibland?

1:00:00 Jag har börjat få håll oftare, minns att jag fick det ofta när jag var barn men har nu börjat få det igen. Vad är det egentligen och vad ska jag göra när jag får det?

01:03:00 Jag undrar hur mycket alkohol man måste dricka en dag för att det ska ge tydliga negativa fysiska effekter på kroppen (i form av kondition och muskeluppbyggnad osv)?

01:04:30 Min mage rasar när jag springer – har du några tips så jag inte behöver springa in i skogen varannan kilometer? Finns det något att göra?

1:07:00 Den bästa styrkeövningen för att bli en bättre löpare?

Tack för en rolig timme – hoppas du som lyssnar hittar konditionsguldkorn och inspiration. Här hittar du Carl när han inte sitter vid en eld med mig: Tränarakademin

Ps. Vill du läsa mer om när jag gick utbildningen med Carl kan du börja genom att klicka här! 

Nå gillar du det här så gillar du nog också

ÄNGSÖ TRAILRUN 2022

Ängsö trailrun. Vilken distans ska vi ta, 11, 21 eller 32 km? Jag frågar min vän Sara och syster Lisa. Lisa svarar

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *