#LEVFÖRFAN DAG 4

För många år sedan så sa en Cecilia Duberg att hon börjat spela saxofon för att hon lärt sig att vi behöver lära oss helt nya saker för att vår hjärna ska fortsätta växa och leta nya kopplingar. Vi ska göra saker vi inte gjort innan – inget som vi redan kan. (Cecilia – rätta mig om jag minns fel)

I hjärnan har vi omkring 100 miljarder nervceller. De är på olika sätt kopplade till varandra i nätverk. När vi lär oss något förstärks relevanta kopplingar. Förut brukade man säga att hjärnan är som en muskel – ju mer vi tränar på en viss sak, desto starkare blir vi. Det är delvis sant men hjärnan är föränderlig genom hela livet. (Hurra!)

En grupp forskare vid University of Texas gjorde en studie där försöksdeltagare i åldrarna 60 till 90 år fick ägna sig åt utvalda aktiviteter under 15 timmar i veckan i tre månader. Vissa blev ordinerade mer krävande uppgifter som att lära sig något nytt (bland annat att fotografera med digitalkamera). Andra fick ägna sig åt mer bekanta aktiviteter som att lyssna på klassisk musik och att lösa just korsord. Efter tre månader var det just de deltagare som tvingats lära sig nya färdigheter som också uppvisade ett förbättrat minne och en ökad kognitiv förmåga. De som ägnade sig åt korsord blev också bättre – men bara på att lösa just korsord. Den så kallade spridningseffekten tycks alltså vara begränsad.

Med andra ord: Utmana dig själv och din hjärna genom hela livet! Vad kan du göra idag för att din hjärna ska växa? Ta en ny väg, lär dig något nytt – kolla in något du inte vet något om på Youtube. Klura på om det finns någon sport, något instrument, virka, sticka, väv, sjung … testa något som du inte kan men har ett sug efter att lära dig.

Berätta gärna med en kommentar vad du gjorde idag.

Bilder från Fårölägret där deltagarna såg till att deras hjärnor höll sig unga genom att testa öppet vatten simning för första gången.

Och yoga.

För att inte tala om rullskidor …

Nå gillar du det här så gillar du nog också

#Levförfan mugg

Vill du köpa en #Levförfan mugg – mejla mig på sofie@lantto.se Strax kommer du kunna köpa dem i en rejäl webshop igen men just nu är det enda sättet att höra av sig direkt till mig.

Läs mer »

Tips för att starta semestern lugnt

8 tips för en återhämtande semester! Har flera gånger läst att vi är som lyckligast just INNAN semestern. Forskning har visat att lyckonivån når sin topp precis före semestern. När vi väl har semester kan plötsligt tröttheten komma ikapp och allt är inte så rosenskimrande som man drömt om. Det sista du vill är att ägna flera semesterdagar åt att varva ner, eller bli sjuk för att du kört så hårt att du kraschar när du väl drar ner på tempot. Här hittar du åtta praktiska tips för att landa in i semestern lugnt – ta till dig det som talar till dig.

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *