LÖPBANDSINTERVALLER

I mitt förra liv tyckte jag löpning var bland det ABSOLUT tråkigaste man kunde ägna sig åt. Minns hur mina frälsta löparvänner mässade ”ge det några gånger så kommer du ääääälska det” Och jag tänkte ”spring du så gör jag något som är roligt på riktigt under tiden. Typ hoppar fallskärm och dricker öl.”

Det gör att jag nu känner:
1. En enorm glädje i att jag faktiskt ärligt kan säga att jag älskar att springa! Ingen annan bestämmer vem jag är – man kan alltid ändra sig och nu är jag en som älskar löpning.
2. När jag började tycka om löpning så smått så tyckte jag fortfarande att löpband dödar själen genom total uttråkning. Så hittade jag Sats löpbandsklasser och plötsligt kan jag hitta löpareuforin även inomhus.
3. Att jag – LÖPHATAREN – nu har sprungit 20 maraton (fast bara ett utan att värma upp genom att simma 3860 m och cyklat 18 mil), några #ÖtillÖ och nu är inte bara är personlig tränare med konditionsinriktning utan också instruktör för Indoor & outdoor running. I det stora världsalltet ingen stor grej men i Lanttos microkosmos väldigt härligt.

Jag är en bra löpcoach, inte för att jag är snabbast utan bland annat för att jag VET. Jag vet exakt hur det känns att hata löpning. Jag vet hur det är att vara långsammast. Jag vet hur det är att känna att det gick för fort redan under uppvärmningen. Jag vet hur blicken hos en snabb löpare som säger ”du är duktig” fast hen egentligen inte tycker farten jag håller är värd att kallas löpning ser ut … Jag vet. Men jag vet också att jag ÄR en löpare för jag tycker om att springa.

Jag har testat igenom SATS löpbandsintervaller och kan konstatera att jag gillar när det händer saker när jag springer på löpband.

Här kommer två favoritpass att ta med till gymmet.

Backintervaller: 30 minuter
5-10 minuters uppvärmning. Spring igång kroppen. Gå första minutrarna om du vill.
4 intervaller (* 5 minuter) En minuts vila mellan.
Fart: Cirka två km/h snabbare än uppvärmningen.

30 sekunder lutning 2%
30 sekunder lutning 4%
30 sekunder lutning 6%
30 sekunder lutning 8%
60 sekunder lutning 1%
30 sekunder lutning 8%
30 sekunder lutning 6%
30 sekunder lutning 4%
30 sekunder lutning 2%

Upprepa fyra gånger (eller så många gånger du vill …)

Varva ner genom att springa lätt, lätt eller gå.

Snabbt och mycket i 45 min:
10 minuters uppvärmning. Spring igång kroppen. Gå första minutrarna om du vill.

4 intervaller 30/30
30 sekunder hårt (zon 4 med 1–2% lutning) / 30 sekunder stående på sidan av bandet.
Öka farten lite varje intervall.

4 intervaller 45/30
45 sekunder hårt (zon 4 med 1-2% lutning) / 30 sekunder stående på sidan av bandet.

4 intervaller 60/30
60 sekunder hårt (zon 4 med 1-2% lutning) / 30 sekunder stående på sidan av bandet.

2 minuter aktiv återhämtning. Gå eller jogga.

4 intervaller 60/30
60 sekunder hårt (zon 4 med 1-2% lutning) / 30 sekunder stående på sidan av bandet.

4 intervaller 45/30
45 sekunder hårt (zon 4 med 1-2% lutning) / 30 sekunder stående på sidan av bandet.

4 intervaller 30/30
30 sekunder hårt (zon 4 med 1-2% lutning) / 30 sekunder stående på sidan av bandet.
Öka farten lite varje intervall.

Varva ner några minuter och KABOOOM cirka 45 minuter på löpband avklarat!

Har du några favoritintervaller att bjuda mig på?

En instruktionsfilm från SATS. Inga konstigheter men kolla om du inte är van att springa på band.

Nå gillar du det här så gillar du nog också

#Levförfan mugg

Vill du köpa en #Levförfan mugg – mejla mig på sofie@lantto.se Strax kommer du kunna köpa dem i en rejäl webshop igen men just nu är det enda sättet att höra av sig direkt till mig.

Läs mer »

Träna med Lantto – 30 minuter Tabata

30 minuter träning med mig på Spotify. Det är sex stycken Tabata. Det vill säga 8*20 sekunder hårt jobb med 10 sekunder vila mellan. Två övningar i varje tabata – varannan gång övning ett, varannan gång övning två.

Läs mer »

En reaktion på ”LÖPBANDSINTERVALLER

  1. Tabataintervaller är kul på löpband, framförallt för att det går fort att få in sin vila jämfört med utomhus när du måste bromsa första sekunderna på vilan. Bra muskelträning och lätt att variera med olika hastighet eller lutning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *