Sök
Stäng denna sökruta.

SWIM THE ARTIC CIRCLE

Simma i midnattssol. Från Finland till Sverige. Korsa polcirkeln. Och simmar jag snabbare än på 55 minuter så är jag i mål dagen innan jag startade … Whats not to like liksom?

Jag har varit sugen på den här simtävlingen några år men den har bara 120 platser och säljer slut på bara någon timme. Men så råkade jag:
1. Vara i ”närheten”
2. Se att dom hade två avbokningar dagen innan.

Så jag fick simma! 3000 meter. Från finska Jouksenki till svenska Jouksengi.

Jag kommer fram till Jouksengi och en stor ”Polcirkeln” skylt möter mig. Jag skrattar lite åt att jag kört två timmar SÖDERUT från var jag kommer ifrån för att komma till polcirkeln. Det är inget jag tänkte på när jag bodde här.

20.30 ses vi i svenska Jouksengi och åker buss till Finska Juoksenki. Vi är 120 simmare från 14 länder. Det pratas mer engelska, tyska och spanska än finska och svenska. Jag hamnar bredvid Annemarie O’Sullivan från England. Hon är här med tre vänner för att fira en födelsedag. Dom simmade även 2000 meters loppet som gick tidigare under dagen. (Då simmar du längst med älven på svenska sidan) Dom tycker det är exotiskt med midnattssolen och ska stanna en vecka till i Lappland.

Alexandra Ogier från England gör sig redo för att simma 3000 meter.

När jag går ner mot startplatsen lyser midnattssolen på andra sidan älven och det är oändligt vackert. Det finns en stor vit klocka vid strandkanten. Vi ska starta 00:05. Finsk tid. Tre engelskspråkiga tjejer ställer sig vid klockan och skrattar. Om dom simmar snabbare än på 55 minuter ska dom ta samma bild i mål. Där sitter en likadan klocka.

Jag doppar tårna och tänker att det här kommer bli riktigt bra. Vattentemperaturen är 17,5°. Jag träffar Roland Niska och det glittrar i ögonen när han säger att han inte vet varför han kom på något sådant här lopp ”det är ju bara besvärligt nu när det ska vara så mycket säkerhetsbåtar och sådant…” Sedan skrattar han och säger att han inte ens får skjuta startpistolen nå mer. Och i nästa andetag börjar han langa blå väskor som ska fraktas med båt till målet.

När vi checkade in fick vi en badmössa, ett armband för tidtagning och en blå vattentät säck som vi lämnade vid starten.

Ett gäng engelska damer går ner mot vattnet iförda baddräkter. Det är ”Jerseygirls” som alltid bara simmar i baddräkt. Jag säger good luck till några nyfunna vänner och PANG 00:05 går starten.

Jag andas åt vänster och ser Finland. Jag andas åt höger och ser Sverige. Andas åt höger igen och ser solen. Siktar framåt och ser den rosafärgade himlen och månen. Torne älv är Norrbottens längsta älv. 520 km. Så vacker. Älven är helt oreglerad. En av få. Imorgon ska jag bo i en stuga, på en ö, i samma älv. Det sista min sambo sa innan jag lämnade dom vid middagsbordet i Vittangi var “kolla efter lax när du simmar”. Efter många år då det inte har gått upp någon lax alls har det sedan några år (och många åtgärder) börjat gå upp lax. Dom har kameror i mynningen till älven och hitills i år har det gått upp drygt 40 000 laxar. Enligt Hans så är den största som dom sett i kameran är 140 cm – men den har ingen lyckats fånga! (Intresserad – kolla in Swedishlaplandfishing) Jag ser tyvärr inte en enda lax. Eller annan fisk. Men jag ser rosa himmel, jag ser säkerhetsbåtar och jag ser stora tunnor att följa tills jag kommer in i mål.

Jag simmade 3000 meter på 38 minuter och 50 sekunder. Nöjd över att fått njuta av ännu ett äventyr i midnattssol. Och nöjd över att vara i mål dagen innan jag startade!

Vann gjorde Adrian Bengtson på tiden: 00:26:56 och tvåa och samtidigt första dam var Astrid Gustavsson 00:27:41.

När jag kommer upp från vattnet får jag en varm kram av Roland Niska. Han kramar alla som kommer i mål. ”Ett år missade jag några men i år har jag bestämt mig för att fånga alla. Försöker dom smita springer jag ikapp dom”

Annemarie O’Sullivan. Lycklig!

Charlotte Clark några meter innan hon simmar in i mål.

Trevor Nunn på väg in i mål.

David Jay tar sina sista simtag innan bastu och badtunnan väntar.

Självklart fanns det bastu och badtunna efter målgång.

Vill du se mer av loppet så kolla in det här reportaget som SVT sport gjorde från tävlingen!

Och vill du se MYCKET mer så kolla in den här livestreamen från loppet! 

Anmälan för nästa års tävling öppnar i januari 2020. Är du sugen så rekommenderar jag dig att inte tveka utan anmäla dig dig direkt. Otroligt fint lopp! Rekommenderas å det varmaste.

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Lantto går till sjöss. Del: 3

Lägga till med båt mellan y-bommar. Att smeka gasreglaget – inte grovhångla. Försiktigt och fint för att hitta känslan för hur mycket man behöver svänga.

Läs mer »

Lantto går till sjöss. Del: 2

Allt du behöver veta för att köra båt. Sjökort. Knopar. Lägga till i naturhamn. Vid vanlig jävla brygga. Och långskepps för att tanka. Möte på sjön. Hur man tar vågor. Öva på exakt hur lite du behöver styra när man vaggar fram i smala sund. Planingsfart. Skarpa svängar. Hur det känns att passera Viking Line. Vågorna. Virvlarna bakom.

Läs mer »

Lantto går till sjöss. Del: 1

Jag bor några hundra meter från havet. Har simmat massor. Har paddlat en hel del. Men jag har aldrig kört båt. Jag har länge sagt att bo här utan båt är som att bo i Norrland utan skoter. Min mentor Göran har lovat lära mig allt jag behöver. Min plan är att lära mig älska havet lika mycket som fjällen. Bli lika säker i en båt som på en skoter. Kunna läsa sjökort lika bra som fjällkartor.

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *