Sök
Stäng denna sökruta.

SVENSKA FAVORITPLATSER

Under helgen som var hade jag hand om Svenska Turistföreningens instagram. Planen var att tipsa om mina favoritplatser i Sverige.

Började med Skierfe. Här kan du läsa mer om när jag var där sist! Och i slutet av maj kommer ett reportage om turen i Utemagasinet.
Och klicka här om du vill läsa om när jag tog genvägen till Skierfe!

Höga kusten var nästa plats. En plats jag kommit att älska sommar som vinter. STF har utsett tolv svenska leder till signaturleder. Höga Kusten leden är en av dom. Läs mer här! Och här hittar du ett inlägg om när jag var där första gången. 

Och här kan du gotta dig åt bilder från i höstas. 

Sörmlandsleden. Över 100 mil led med start i Björkhagen. En till av dom tolv signaturlederna STF utsett. Gå förbi Markuskyrkan. Där ser du en björkallé, den leder till Nacka friluftsområde. Jag, syster Lisa och räven testade första etappen i lördags.

Det är kul att leden börjar på andra sidan gatan från Björkhagens tunnelbanestation. Bara att gå över vägen och leta efter dom orange markeringarna.

Nästa plats i mitt hjärta som jag presenterade var Orust på västkusten. Eller bästkusten som vissa kallar den. Vi är där varje sommar. Krabbrace och tidiga cykelturer. Morgonsimningar och kvällsdopp. Solvarma klippor och löpning längst med leder. (Jag älskar att springa/gå från A till B och inte se samma ställe två gånger) Det är västkusten för mig. Älskar Orust och drömmer om att besöka Koster.

Sedan slog jag ett slag för att ta med sitt kaffe ut. Gärna till en utsiktsplats. Jag och syster Lisa googlade “Stockholms högsta berg” och fick fram att “den högsta naturliga punkten i Stockholm är Vikingaberget i stadsdelen Vårberg, 77 meter över havet (m ö.h.)” Slog in adressen i vår GPS och tog oss dit. Bara några minuters promenad och vi kom upp till den här utsikten. För mig helt oväntat bara för att man startade i ett (tyvärr) väldigt skräpigt radhusområde i Vårberg och kom upp till det här.

Det är ta mig tusan alltid värt att ta en omväg för att få ett litet äventyr.

Trollsjön. En plats jag aldrig ledsnar på. Här hittar du mer om Trollsjön! Foto: Hans Berggren

Och så avslutade jag min STF helg med en bild från Låktatjåkko som är Sveriges högst belägna fjällstation på 1228 meter över havet. Här hittar du mer information om Låktatjåkko!

Det var svårt att välja några få platser, jag älskar Sverige och skulle kunna skriva ett tips om dagen i flera år. Ett berg som jag inte skrev om men är så självklart för mig är Dundret. Mitt hemmaberg. Berget som under min uppväxt var det sista jag såg innan jag somnade och det första när jag vaknade. Kan ta fram känslan hur det var när man vaknade och den första snön hade lagt sig på toppen. Hur hösten kom när berget skiftade färg. Det är alltid värt att ta sig upp! På sommaren kan du äta våfflor med hjortronsylt på toppen. Eller gå/springa runt dom fem topparna. På vintern kan du åka skidor, gå snöskor eller bara sätta dig i en snödriva och dricka varm choklad.

Eller Trastsjöskogen i Åkersberga. Jag springer eller går till den här klippan minst en gång i veckan. (Länk till pdf med karta)

Det var otroligt kul att ta över STF konto en helg, roligast var alla tips som följarna bjöd på. Och alla direktmeddelanden med hundra och en frågor.
Vad har du för favoritplatser i Sverige? Vilka platser bultar ditt hjärta lite extra hårt för?

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Förundranflykter

År 2024 räcker det inte med att tillbringa tid utomhus. Människor längtar efter upplevelser som går utöver vardagen och kommer att söka efter något som vi kan kalla ”förundranflykter”.

Läs mer »

EN SITUATION NÄR ALLT VAR MÖJLIGT

Har du minnen där allt kändes möjligt. Kolsyra bubblar i blodådrorna, livet känns lätt, du är fullständigt närvarande och hög på livet. Jag har ett gäng sparade i min lyckolåda.

Läs mer »

Tack & hej 2023

Tack och hej då 2023. Ett jädra bra år. Men också ett jädra sorgligt år. Kan ärligt säga att jag inte kan minnas ett år jag gråtit så mycket. Sagt farväl till räven, svärfar och goda vänner som gått vidare på tok för tidigt. Och det gör ont. Men det gör också att jag känner livet i mig ännu tydligare.

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *