Sök
Stäng denna sökruta.

YINYOGA FÖR KONDITIONSIDROTTARE

Förra helgen gick jag en yinyogakurs med Magdalena Mecweld och hennes man Mats.
Jag har en sorts hat-kärlek till yinyoga. Man stannar länge i positionerna så varje position blir en slags meditation. Det kan göra ont – alltså ont som i obekvämt. Men det finns ingen annan yogaform jag mår så bra av – efteråt. Det är som att hela min kropp blir pånyttfödd. Man säger att genom att vi håller positionerna så påverkar vi bindväven/fashian som du annars inte kommer åt.

Första dagen på yinkursen inledde vi med att prata om vad som är Yin och yang. Svart och vitt. Kraft och lugn. Det var mycket fokus på att vi just nu har för lite yin i samhället. Fler och fler får diagnosen utbrända och höga mål och karriär premieras. Jag kan såklart inte annat än hålla med MEN jag tycker också att det ofta är alldeles för mycket yin hos yogamänniskor. Jag har mött många yogis som känns energifattiga och jag vill ge dom en stor blodig köttbit och ta med dom på ett sjuhelvetes hårt crossfitpass. För precis som jag kan ha svårt för att man måste se ut och göra på ett visst sätt som triathlet så har jag svårt att se ut och göra som en så kallad yogi.
Förstå mig rätt – jag tycker att alla ska få vara som dom vill även inom yogavärlden men jag blev så glad när Gym och motion White öppnade och det inte ”bara” var två yogasalar utan även ett styrketräningsrum. För jag tror vi människor mår bra av bådeoch. Yin och yang.

En Ironman är en dag med dig själv och jag tycker yinyoga är lite som en Ironman. Alltså att det kan vara obekvämt, långt och jobbigt men belöningen efteråt är så yummy att det alltid är värt. Men precis som jag kan blir full i skratt åt att triatheter går klädda i lycra, pratar om tider, prestationer och sig själva så blir jag lika full i skratt åt yogamänniskor som glider runt i mysiga tajts med chackran på eller puffiga byxor från Indien och allt ska vara här och nu men dom drar alltid över tiden.

Fyra dagar senare hade jag trettio nya vänner. Jag har lärt mig mer om yinyogapositioner, fascia, kinesisk medicin, meditation och en massa annat. Jag gillade verkligen Magdalena, hon kändes avslappnad och uppmanade verkligen oss att leda yinyoga på vårt sätt. Om vi inte alls är intresserade av kinesisk medicin så är det helt ok, men vi fick smaka lite på tankarna bakom dom fem elementen och hur vi kan bygga pass med dom som inspiration. Vi är ofta mer av ett element och behöver balansera upp det. Meridianer eller inte men jag tror på att leva i balans. Och precis som att jag kan vara road av att läsa horoskop så kan jag tycka att det är roligt att se vilket element jag har överflöd av. Du kan göra det här testet och kanske få en aning. (Erkänn, lite kul är det allt … )

Extra roligt var att en av lärarna var Erik Bergendahl – en kollega och vän. Han har sitt eget ställe i Nynäshamn. Bad han bjuda på några ställningar han ofta tycker är bra för triathleter. Håll ställningarna cirka fyra minuter och kom sedan ur dom långsamt och försiktigt. Stötta upp positionerna med kuddar om det gör ont – det får kännas men som dom sa på kursen “det är skillnad på AJ! och OJ!” Det är bra att det känns men det ska gå över så fort du går ur positionen.
Erik hittar du här – och ett längre yinyogaprogram för dig som springer. 

Fjärilen. En bra ställning att börja yinyoga med. Sitt rakt upp, för ihop fotsulorna mot varann och låt knäna falla åt sidan. Sträck på ryggen, fäll framåt till du känner att det räcker då rundar du ryggen. Stanna fyra minuter.

Svanen. Stå på alla fyra och flytta fram en fot. Tyngden ska vara i höfterna (inte i knäet) Stanna här …

… eller fäll ner. (Kallas även duvan eller löparstretch)

Halvfjäril.

Sidohäng i skosnöret. Drar ut sätet och öppnar höfterna. Sitt rakt med benen framför dig, lyft på benen och korsa dom samtidigt som du lyfter upp rumpan. Du kan luta dig framåt eller som Erik gör på bilden – åt sidan.

Testa ha armen bakom ryggen eller om det är skönt – armbågen upp och låt handen vila på huvudet.

Bakåtfjäril. Lägg en kudde under skulderbladen. Precis som i sittande fjäril, sitt rakt upp, för ihop fotsulorna mot varann och låt knäna falla åt sidan. Sedan lutar du dig bakåt. Slappna av. Stanna fyra minuter.

Kom sakta upp från bakåtfjärilen och kom över till den här någon minut.

Sadeln. Sätt dig med en kudde bakom dig. Fäll bakåt till det tar stopp. Brukar kännas M Y C K E T på framsida lår (men behöver inte göra det) andas och slappna av.

Liggande vridning. Ligg på rygg. Dra upp knäna mot bröstet, låt knäna/benen falla åt ena sidan och överkroppen åt andra sidan. Slappna av i hela kroppen.

Viloposition. Låt armar och ben falla ut och sidorna och slappna av.

Såhär. Jag älskar att lära mig nya saker, och jag har som plan att aldrig sluta med det. Ibland leder det inte till någon ny plats i livet, ibland kommer det att betyda väldigt mycket. Ofta vet jag inte vilket innan, det börjar alltid med en känsla i magen att jag vill. Yin ville jag lära mig mer om för att jag mår bra av det och vill ha mer kunskap så jag kan leda yinyoga som komplement till mina vanliga flödande yogaklasser.

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Lantto går till sjöss. Del: 3

Lägga till med båt mellan y-bommar. Att smeka gasreglaget – inte grovhångla. Försiktigt och fint för att hitta känslan för hur mycket man behöver svänga.

Läs mer »

Lantto går till sjöss. Del: 2

Allt du behöver veta för att köra båt. Sjökort. Knopar. Lägga till i naturhamn. Vid vanlig jävla brygga. Och långskepps för att tanka. Möte på sjön. Hur man tar vågor. Öva på exakt hur lite du behöver styra när man vaggar fram i smala sund. Planingsfart. Skarpa svängar. Hur det känns att passera Viking Line. Vågorna. Virvlarna bakom.

Läs mer »

Lantto går till sjöss. Del: 1

Jag bor några hundra meter från havet. Har simmat massor. Har paddlat en hel del. Men jag har aldrig kört båt. Jag har länge sagt att bo här utan båt är som att bo i Norrland utan skoter. Min mentor Göran har lovat lära mig allt jag behöver. Min plan är att lära mig älska havet lika mycket som fjällen. Bli lika säker i en båt som på en skoter. Kunna läsa sjökort lika bra som fjällkartor.

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *