SUUNTO SPARTAN ULTRA

Har testat en Suunto Spartan Ultra i drygt ett halvår. Fick låna den när jag skulle till Himalaya för att springa 100 miles och behövde en klocka med lång batteritid som hade koll på höjd och distans. Nu har jag gått upp och ner för berg i Indien, Schweiz och England. Jag har kört swimrun med den i Finland. Ironmandistans i Lappland. Och gjort hundra andra äventyr.

Jag är egentligen en Garmintjej, jag hade fastnat för Garmin och har haft svårt att ens testa annat eftersom jag varit nöjd. Jag vill bara att teknik ska fungera. Men det jag direkt gillade med Suunto var att den var enkel. Bara att sätta på armen och testa knapparna så förstod jag hur den fungerar. Kunde klicka igång den och springa direkt. Vill man ha koll på pulsen så behöver man ett pulsband.

Har tidigare provat Suunto Spartan trainer wrist som mäter pulsen på armen och skulle min kompis som vill springa olika pass hemma fråga så rekommenderar jag den klockan. Lite sämre batteritid men sjukt smidig – och pulsen har i mitt fall stämt till 100% när jag har testat på intervallpass mm.

Den är både för insnöade nördar som vill veta och analysera allt men samtidigt så enkel att den som tar en söndagsjogg i parken och bara vill veta hur många steg man tar i veckan gillar den. Det finns över 80 sportlägen på klockan och du kan skräddarsy den precis som du vill ha den.

Men tillbaka till Ultran som har en batteritid på 18 timmar i träningsläge (upp till 140 timmar med alternativ för energisparlägen) När jag varit ute i en vecka så brukar jag ha med en powerbank och vanliga sladden så jag kan ladda den. Den här bilden är från när vi gick houte route i våras. Man kan välja vad den ska visa men oftast när jag går, springer eller åker skidor i berg så vill jag veta hur många höjdmeter jag gått upp och ner. Distans, höjd och tid.

Sveper jag med fingret så kommer en annan meny fram och där har jag tempo och lite annan info – det använder jag vid tävling då jag till exempel vill veta hur snabbt jag springer.

Här “springer jag på gränsen mellan Indien och Nepal och vill ha koll på höjden men också distansen. Även om det var välmarkerat då har tävlande sprungit fel och hamnat i byar i Nepal … En funktion jag använt några gånger i Trastsjöskogen i Åkersberga (!) är “hitta tillbaka” Låter knäppt men det är något med den där skogen som gör att min inre kompass blir helt sned. Då brukar jag svepa höger tre steg till jag kommer till kompassen där jag kan välja att klockan ska leda tillbaka mig till startpunkten.

Här är jag i Schweiz och vandrar men jag älskar att ha koll på om vi har en mil eller tre kvar till stugan vi ska sova i.

Colorado. Just innan min vandringsvän Marie började spy av höjdsjuka.

Klarade mina 10 000 steg den här dagen 🙂

Till vardags har jag den som vanlig klocka som visar tid, datum och antal steg men en bra funktion är den lilla klockan (där det står 21:30) som du kan välja att den ska visa en annan tidzon. Har haft den på Sverigetid var jag än har varit så jag vet när jag kan ringa hem till familjen utan att väcka dom mitt i natten.

Jag synkar den med min telefon för att enklare få koll på min träning men när jag vill programmera egna intervaller eller göra egna sportlägen (som för swimrun) så loggar jag in på datorn.

Egna sportlägen tog det mig lite tid att fatta att det faktiskt inte var så krångligt:
För att skapa ett anpassat sportläge går du till ditt konto på movescount.com och klickar på Mina klockor. Välj din Spartan och klicka sedan på ”Skapa nytt sportläge” under ”Sportlägen”.

Varje nytt anpassat sportläge kan namnges, och när det har synkroniserats visas det på listan över sportlägen på klockan när du startar ditt träningspass. Du kan ändra och använda olika layouter för rutor med olika antal datafält och även lägga till tabeller för varv och intervallskärmar för att anpassa dina sportlägen. Om sportläget använder sig av GPS är rutan för navigering också tillgänglig som en extra ruta under träningen.

Det finns en lång lista med över 30 olika variabler som du kan använda för dina anpassade rutor. När du har skapat ditt anpassade sportläge måste du synka klockan med Movescount. Om din klocka är ansluten till din dator kopplar du från klockan och ansluter den sedan på nytt (med USB-kabeln) för att aktivera synkroniseringen med de senaste ändringarna.

Jag har gjort några olika men det grymmaste var den jag gjorde för swimrun. Älskar att kunna gå in och välja vilken information jag vill se och vad som ska synas när jag swipar.

Andra bra saker är att du kan se var människor springer – bra både för att hitta finaste löpningen i en stad men också se var det rör sig löpare om man inte vill springa ensam.

Att du kan gå in och få ut siffror, tabeller och träningsinfo är en självklarhet men jag tycker om gränsittet – det känns roligt, enkelt och lättförståeligt så även om man inte skulle vara  dödens intresserad av statistik så kan man följa sin utveckling.

Nå gillar du det här så gillar du nog också

PACKLISTA:VANDRING

Har aldrig tidigare fått så många frågor på vad man ska ha med sig när man vandrar. Kul! Här hittar du listan

Läs mer »

SWIMRUN – PRYLARNA

När jag fick frågan om jag vill gästa livesändningen för ÖtillÖ och prata om prylar så kände jag mig som en pensionär

Läs mer »

ÖTILLÖ FINAL 15

Jag och syster Lisa anmäler oss spontant till ÖtillÖ – Final 15. Dom sista 15 km av Ö till Ö. Kvällen innan

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *