Search
Close this search box.

SÅ TAR DU DIG TILL TRERIKSRÖSET

När jag och Lisa såg att det inte var så långt till Treriksröset så tänkte vi “Tre länder på en dag” – klart vi ska dit!”

Vi parkerade bilen två kilometer efter Kilpisjärvi (vägen mot Norge) och så gick vi 11 km genom nationalparken Malla.

Efter några 100 meter kommer vi till den här bron och sedan följde vi en orangemarkerad stig en böljande stig. Lite uppför.

Det var en välmarkerad stig med orange markeringar.

Vi började gå 22-tiden svensk tid. 23 finsk tid och det blev bara vackrare och vackrare.

Efter drygt fyra kilometer ligger en liten stuga med träbritsar. Så mysig att vi funderade på att stanna där men vi ville se det där Treriksröset.

Det går lite mer uppåt och när du är över toppen belönas du med en fantastisk utsikt.

Sedan kom ett stenparti, men det kändes som någon har lagt ut en stenstig så det är enkelt att gå.

Efter ca 6 km är vattenfallet. Vackert.

Tittar du bakåt är det vackert, tittar du framåt så är det vackert. Solen färgar himlen och sjön Kilpisjärvi rosa.

Plötsligt befinner vi oss mitt i en renhjord. Flera hundra renar som går och betar på fjället.

Just innan vi kommer ner i björkskogen är det en bäck som vi behöver ta oss över. Vi gick en bit uppströms till vi hittade ett lugnare ställe att ta oss över.

Älskar att det är så varierande natur. Den här biten i björkskog var overkligt grön. Och sista biten följer du gränssstaketet. Just innan Treriksröset så kommer det ett gäng  skyltar.

Själva Treriksröset är inte så imponerande men det är lite roligt att vandra runt tre länder på några sekunder.

Och kan man simma runt tre läder på några sekunder – ja då gör man det.

Sedan borstar man tänderna och tar sig till en ödestuga.

Vi går tillbaka till skyltarna och viker av till höger och går 200 meter till två stugor. Stugan till vänster måste du boka och få nyckel till, den till höger är alltid olåst, det finns träbritsar att sova på, kök och utedass.

Det andra sättet att ta sig till Treriksröset är att ta båt från Kilpisjärvi. Båten kostar €30 fram och tillbaka och när du kommer fram går du tre kilometer på en grusväg (Sex kilometer fram och tillbaka) Vill du bara åka enkel väg så kostar det €20.

Jag har lite besk eftersmak från båtresan bara för att dom verkligen inte gör det lilla extra. Jag ringde dagen innan och en man sa att det var bara dom fasta båtarna som går. Inga konstigheter. Samma dag som vi ska åka ringer jag tidigt utan att få svar, mejlar och frågar om båten verkligen går och om det finns plats tillbaka för vi har verkligen bråttom. Lämnar mitt telefonnummer. Får till slut tag på dom på telefonen och dom säger att det går en båt tillbaka 12:30 och ingen annan. När vi kommer ner till båten har den åkt en extra tur men dom har inte ringt upp oss och är otrevliga när vi frågar. Servicen var noll och jag rekommenderar verkligen alla att gå fram och tillbaka om ni har tid. Du får en bättre upplevelse och det är otroligt vackert.

Båten kommer i land två kilometer från var vi parkerade bilen. Lisa sprang medan jag gick över vägen och köpte kaffe och kall pizza. Sedan rullade vi till Äkäslombolo och hann precis till preracemötet för Midnight swimrun. 

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Lantto går till sjöss. Del: 3

Lägga till med båt mellan y-bommar. Att smeka gasreglaget – inte grovhångla. Försiktigt och fint för att hitta känslan för hur mycket man behöver svänga.

Läs mer »

Lantto går till sjöss. Del: 2

Allt du behöver veta för att köra båt. Sjökort. Knopar. Lägga till i naturhamn. Vid vanlig jävla brygga. Och långskepps för att tanka. Möte på sjön. Hur man tar vågor. Öva på exakt hur lite du behöver styra när man vaggar fram i smala sund. Planingsfart. Skarpa svängar. Hur det känns att passera Viking Line. Vågorna. Virvlarna bakom.

Läs mer »

Lantto går till sjöss. Del: 1

Jag bor några hundra meter från havet. Har simmat massor. Har paddlat en hel del. Men jag har aldrig kört båt. Jag har länge sagt att bo här utan båt är som att bo i Norrland utan skoter. Min mentor Göran har lovat lära mig allt jag behöver. Min plan är att lära mig älska havet lika mycket som fjällen. Bli lika säker i en båt som på en skoter. Kunna läsa sjökort lika bra som fjällkartor.

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *