Search
Close this search box.

SISTA TIPSEN INFÖR KALMAR IM AV COACH BJÖRN ANDERSSON

4118

Mindre än två veckor kvar till Ironman Kalmar. Jag har frågat (några av dom jag tycker är) Sveriges bästa triathloncoacher vad just dom tycker man ska göra sista veckorna innan en Ironman – speciellt om det är din första.

Först ut är Björn Andersson som coachar flera av Sveriges bästa triathleter och inte minst den som lägger upp träningen för min klubb Terrible Tuesdays. Jag älskar hur kungen (Nelker) i min klubb sålde in Björn som coach “Vågar nog påstå han är den som gett sina adepter brantaste utvecklingskurvan på kortast tid och skickat flest till Kona. Det säger sig själv att Björn är bra när KJ, George & David Näsvik valt honom som coach.”

När jag körde Norseman 2012 så pratade man fortfarande med respekt om Björn – som 2005 inte bara vann, satte ett banrekord som höll i sig i många år, utan också var den enda som gick i mål på Gaustatoppen (på grund av ett oväder som drog in…)

Själv beskriver han sig såhär: “Jag är en fd triathlet på elitnivå och numera tränare åt både motionärer, elitmotionärer och elit/proffs. Som tränare försöker jag hitta en bra balans mellan evidensbaserad träning (grunden) och praktiska erfarenheter både genom de jag jobbat med och vad jag lärt mig på egen hand. Gillar att nörda ner mig i allt rörande träning, material osv..”

bjc3b6rn-andersson

1. Vad rekommenderar du att man ska göra dom här sista två veckorna innan Ironman Kalmar?
Som så mycket annat beror det på vad man gjort tidigare under träningsåret. För den som tränat lite mer med en kontinuerligt hög träningsbelastning behövs oftast 2-3 veckors toppning beroende på omständigheter och gren. Har man däremot tränat lite mindre, inte är lika nedtränad och därmed inte har lika mycket att toppa av kan man istället tappa form av för lång toppning och vila. I det läget är det bättre att fortsätta träna lite närmre inpå och minska träningsbelastningen mer drastiskt först under tävlingsveckan. Toppningen innebär ju annars en kraftig sänkning av volym för varje vecka man toppar samt en återinförning av lite högre intensitet på en del pass för att bibehålla vissa träningsadaptioner när träningen minskas.

2. Energi under tävlingen. Jag har aldrig kört innan, exakt vad rekommenderar du mig att äta och när/hur ofta?
Ungefär samma som du förhoppningsvis tränat på under distanspassen en längre period innan loppet.. 🙂 Exakt intag och precis vad man äter är givetvis lite individbaserat såklart så det behöver man prova ut i god tid innan. Men generellt produkter med kolhydrater som gels och sportdryck som tas upp snabbt i kroppen. I alla fall om man vill köra igenom loppet så snabbt det går.. Fast föda är lite svårare att ta upp så det passar generellt bättre lite tidigare i loppet när marginalerna i näringsupptaget är lite större och blodsockret inte ligger lika lågt. Vad gäller kalorimängd så kan det vara allt från runt 250 kcal till upp över 400kcal/h i en del fall. Men det behöver man som sagt prova ut innan. Viktigt också att justera kaloriintag beroende på yttre förhållanden då tex höga temperaturer försvårar upptaget. Andra saker att tänka på är att få i sig vätska så energin inte blir för koncentrerad. Att å andra sidan dricka för mycket vatten sabba elektrolytbalansen så det gäller att hitta rätt balans.

3. Några sista råd innan jag åker till Kalmar och ställer mig på startlinjen?
Framförallt att göra sitt eget lopp och inte dras med i för högt tempo i början. Många kör alldeles för hårt första halvan på cykeln så där gäller det att hitta en ansträngningsnivå som fungerar hela loppet och försöka bortse från vad många andra gör. Bara genom att hålla samma tempo i början som i slutet på cykeln kommer du att se många av de personerna som försvann tidigt igen senare under loppet.

Något annat du tycker är viktigt när inför min första Ironmantävling?
Att försöka slappna av och inte ta allt så allvarligt under tävlingsveckan.

Läs mer om Björn här, följ han på Instagram här eller lyssna på den här podden så lär du känna honom lite mer.

Nå gillar du det här så gillar du nog också

BÄSTA TIPSEN INFÖR IRONMAN KALMAR

Med nio dagar kvar till Ironman Kalmar börjar jag varje dag med att svara på frågor om allt och inget. Jag har kört 23 Ironmandistanser lite här och var i världen men när någon frågar så är Ironman Kalmar den tävling jag rekommenderar till alla om man ska köra en enda i livet. Det finns ingen annan tävling som har så fantastisk publik. Och att få cykla på Öland. Älskar!

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *