Sök
Stäng denna sökruta.

8 viktiga mentala förmågor

160223_WHHMYOGA0182

Igår hade vi inspirationsträff inför Womens Health Halvmarathon med fokus på mental träning och yoga. Lite prat om loppet och sedan berättade Cecilia Duberg hur du stärker upp åtta mentala förmågor.

Hon är den enda coachen jag rekommenderar. Hon driver Lionmind och varje gång jag träffar henne så sätter hon igång en massa sköna tankar i mitt huvud. Har skrivit om henne flera gånger tidigare. Lyssnade igår och det här är mina stödord från hennes föreläsning.

160223_WHHMYOGA0075

1. Förmågan att sätta en intention. Att kunna styra din uppmärksamhet.
Varje sekund passerar miljoner av information av genom vår hjärna men vi kan bara processa 10-20 st. Vi kan hjälpa hjärnan eller stjälpa den – genom att multitaska.
Du kan inte ha många bollar i luften. Det enda som händer är att du gör en sak i taget men pulsen går upp och du får svårt att komma ihåg saker. Då är det svårt att känna sig nöjd.
Singeltaska istället. Avgränsa! EN. SAK. I. TAGET.

2. Förmågan att reglera ditt inre tempo. Oftast handlar det om att kunna slappna av. Noradrenalin är kroppens sätt att överleva. Om vi kan reglera vårt tempo så blir vi mer närvarande i nuet och mer positiva. Mental träning bygger om din verklighet. Det handlar inte om att leva i en falsk verklighet eller i en dröm, det handlar om att se den verklighet som är mest värdefull för dig!

3. Förmågan att sätta meningsfulla mål. Cecilia berättade om en elitidrottare som kom till henne och sa att målet är att vinna världscupen. Hon pratar inte om att vinna – vinna är ett resultat. Om du står på startlinjen och tänker nu ska jag vinna … då blir resultatet att du börjar snegla på resultattavlan och tänka på sponsorer och och och redan där har du förlorat. Om vi istället tänker att jag ska göra mitt livs bästa åk. Och exakt vad behöver du göra idag för att göra ditt livs bästa åk?
Vinna har du inte kontroll över – det beror på konkurrenter och massa andra faktorer som du inte har kontroll över. Har du mål du själv inte kan påverka så sipprar energin. Målen behöver vara något du kan göra varje dag. Vissa kallar det delmål – Cecilia kallar det vanor! Och det ska vara vanor du tycker om. Då har du ett kvitto på att du gör något meningsfullt!

4. Förmågan till en god inre dialog. Vad du tänker spelar roll. Tankar säger lite om verkligheten. Men kroppen hör allt du tänker. Din inre dialog bestämmer din självkänsla.
Du får inte prata skit om dig själv. Var snäll mot dig själv. Var din egen bästa vän. Det finns ingen som känner dig själv som just du själv. Ett bra sätt att gör din inre bild av dig själv när du är fyra år. Tänk att du säger dom tankarna till det barnet – tänk att du pratar med hen, vad skulle du säga?

5. Förmågan till alla känslor. Alla känslor behövs, så få tillgång till mer information och energi från ditt eget inre system, genom att lära dig lyssna till dina känslor. Energin är låst i känslor. Glad halvhög. Arg hög. Lessen låg. Ilska gör oss modiga. Sorg superviktig. Skuld och skam är nyttiga känslor som hjälper oss hitta rätt genom livet.

Ett lopp kan vara lite som livet. Bli nyfiken på hur du känner under loppet. “Oj, nu börjar jag bli låg…” Notera känslan och var nyfiken på den. Utforska den. Hur känns den? Var känns det? Bli nyfiken på de signaler din egen kropp sänder istället för att värdera dem. Bra att veta är att du kan bara känna en känsla i taget. Så under loppet kan du välja nyfiken istället för ledsen …

160223_WHHMYOGA0074

6. Förmågan att kunna sänka hinder. Det finns krafter som är drivande och hindrande. Ibland undviker vi att jobba mot mål som är viktiga för oss, av rädsla för vad det skulle innebära att sänka de hinder som står i vägen. Det är ofta lättare att öka drivkrafter än att sänka hinder. Att jobba hårdare, ta i lite mer, öka motivationen eller inspirationen.

Att sänka hinder är dock det mest effektiva, om vi vill nå en bestående förändring. För att kunna sänka hinder, behöver du först identifiera dem. Acceptera att de finns. Kanske prata om dem med någon. Först när du kan se dem, kan du göra något åt dem. Så fokusera på ditt mål. Ställ dig frågan: Vilka hinder står mellan mig och målet? Vad behöver jag göra för att sänka dem? Vad behöver du göra idag, nästa vecka och om en månad?

7. Stabilisera ditt nya mindset. Förmågan att vara tacksamhet till det du har.
Kan du gå dit snabbt så har du en motorväg till lyckan. Välj ut de ny vanor som är viktigast för dig, och uppgradera dem till rutiner. Det handlar främst om att röra om i dina prioriteringar. När tiden blir tight och energin låg – vad ska få företräde? Du bestämmer. Att vara modig är det nya svarta.

8. Resultat och reflektion. Vi avslutade med en meditation – det kan du också genom att kika på den här filmen! 
-> Centrera dig och gör dig en inre bild av allt du uppnått. Det kan vara allt från prestationer du är nöjd med till vänner du stöttat eller väggar du målat.
-> Gå nu vidare till saker du är tacksam över – som  finns i ditt liv. Kanske ditt hem och din familj, den roliga grannen, löprundan bakom huset eller de människor som ser dig och finns för dig.
-> Fundera nu på vad du vill ge av dig själv, i framtiden. Till dig själv och andra. Vad du vill dela med dig av, till den här världen.
Skriv ner några rader. Andas djupt, och återgå sen till det som väntar på dig.

Får du chansen att lyssna på Cecilia, gör det! Och kolla in Lionmind!

160223_WHHMYOGA0014

Vi avslutade kvällen med yoga för löpare med Åsa Åhman från Yogobe.

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Förundranflykter

År 2024 räcker det inte med att tillbringa tid utomhus. Människor längtar efter upplevelser som går utöver vardagen och kommer att söka efter något som vi kan kalla ”förundranflykter”.

Läs mer »

EN SITUATION NÄR ALLT VAR MÖJLIGT

Har du minnen där allt kändes möjligt. Kolsyra bubblar i blodådrorna, livet känns lätt, du är fullständigt närvarande och hög på livet. Jag har ett gäng sparade i min lyckolåda.

Läs mer »

Tack & hej 2023

Tack och hej då 2023. Ett jädra bra år. Men också ett jädra sorgligt år. Kan ärligt säga att jag inte kan minnas ett år jag gråtit så mycket. Sagt farväl till räven, svärfar och goda vänner som gått vidare på tok för tidigt. Och det gör ont. Men det gör också att jag känner livet i mig ännu tydligare.

Läs mer »

2 reaktioner på ”8 viktiga mentala förmågor

  1. Den mentala biten behöver jag jobba på. Jag ska för första gången köra Vätternrundan. Jag måste lära mig att tänka positivt och tänka bort smärta. Har du skrivit om upplägg inför Vätternrundan? Som du kan länka till? Alltså träningdupplägg. Jag skulle absolut vilja cykla under 11 timmar. Helst under tio om vädret är bra…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *