VINTERTÄLTNINGSTIPS

1602_HOGAKUSTENCLASSIC1053

Det här med att sova i snö … kan det vara något?
Jag säger JAAAAA!

Det känns som ett annat liv men det fanns en tid då jag sov ute. Mycket. Framförallt när jag gick Turistsportlinjen i Kiruna. En tvåårig friluftsledarutbildning. En veckas vintervandring i Sarek, följt av en vecka med toppturer på Lofoten, följt av en vecka  överlevnad (Ja, jag har sovit ensam under en gran. Mer än en natt.), följt av skidlärarutbildning i Riksgränsen följt av … Två knäppt härliga år. Har sovit ute efter det också, men inte lika regelbundet som då, så den här helgen kändes det som jag återupptäckte massa kunskap. Så här kommer mina bästaste vintertältningstips.

1602_HOGAKUSTENCLASSIC0612

Packningen. Det finns så mycket tyckande om allt jag kommer skriva men i grunden så är det inte svårt – testa och se vad du gillar. Det finns inte ett sätt som är det enda och rätta. Vi fick en bra packlista innan Winter Classic – du hittar den här.

VANDRING
* Underställ (Tröja/Byxa) Jag älskar Icebreakers merinounderställ. Vanliga ullunderställ kliar – men inte dom här! Love! Love! Love!
* Byxor. Jag älskar mina Lundhags softshell
* Värmande tröja/Fleece. Har en ullhoodie som jag kan dra på mig om jag vill men det går lika bra med en tunn väst eller två underställströjor om du gillar det bättre. 
* Skaljacka. Jag har en Patagonia med dragkedjor under armarna – grymt när man vill reglera temperaturen när du går.
* Förstärkningsjacka. Dunjackan. Det plagg jag uppskattar mest när jag är ute. Sjukt härligt att kunna ta upp en liten boll som vecklar ut sig till det varmaste plagget. 
* Kängor. Jag gick i mina Lundhags Mira. Lätta men stabila.
* Ryggsäck. Fortfarande kär i min Osprey – har inte testat något bättre bärsystem. Ever. 
* Stavar.

MATLAGNING
* Kök.
* Tändstickor
* Bränsle till kök. Kom ihåg att ordna vintergas om du har ett gaskök.
* Bestick & kniv.
* Vattenflaska & Termos. Tänk på att vattenflaskan ska ha stor öppning och tål varmt vatten så du kan fylla den direkt från köket.
* Snacks. Nötter, bars, jordnötscreme. Se till att ha mycket snacks och tillgängligt så du kan peta i dig så fort livet känns grått och tungt. Energi in så brukar bekymmerna inte kännas så stora.
* Kaffe/Te/choklad
* Vin/punsch. Jag gillar att ta med mig en flaska vin i plastflaska eller lite punsch till chokladen men det är sååååklart inget måste. Men det känns väldigt lyxigt när du sitter där i mörkret.

ÖVERNATTNING
* Sovsäck (Eller två)
* Tält
* Liggunderlag (Gärna två. Det är underifrån det kyler + att det kan vara en ide att ha ett uppblåsbart och ett “vanligt” som du också kan använda när du rastar på dagen)
* Pannlampa. Lägg den i topplocket på ryggsäcken så det är enkelt att ta fram den om det blir så att sista biten är i mörker/tältet ska sättas upp i mörkret.
* Batterier
* Toalettpapper
* Hygienartiklar

ÖVRIGT
* Mössa. Jag brukar ha två, en tunn jag går i och en tjock som jag sover i. Eller så tar jag en buff och en vanlig mössa.
* Handskar. Tunna att ha på hela tiden och tjocka att dra på när du stannar/på kvällen.
* Solglasögon.
* Tunna Strumpor.
* Tjockare socka. Gärna extra par så du kan byta samt ett par som du sover i.
* Första hjälpen.
* Spade.

1602_HOGAKUSTENCLASSIC0538

När du har allt framför dig så brukar jag dela upp sakerna i färgglada påsar (helst vattentäta) så det är lätta att hitta det jag behöver i ryggsäcken. Sedan tänker jag såhär … Ha det du behöver under dagen så du lätt kommer åt det. Det vill säga vätskeflaskan, dunjackan, snacks och toalettpapper. Just under packar jag termosen, köket, maten, bestick och tältet. Och längst ner har jag en påse med sovsäcken, liggunderlaget och sovkläderna.

Ett bra tips som kom upp första dagen var att använda regnskyddet till ryggsäcken. Det var grymt för då kunde jag lägga ner ryggsäcken i snön utan att den blev blöt. Bärsystemet sätter du aldrig mot snön – då blir du fuktig direkt.

Och det är just fukten som är din största utmaning när du vintervandrar/tältar. Blir du blöt börjar du frysa. På bilden ser du Marie knöla ner sin dunjacka precis innan vi börjar gå … och du som varit ute vet precis hur mycket det tar emot att ta av den. Och du vet precis hur kall Marie är på den där bilden. Men precis som när du springer så blir det ofta perfekt om du huttrar första minutrarna – då är du perfekt klädd för att gå. Under dom här tre dagarna hade jag i en tunn ullunderställströja och skaljacka på överkroppen – varje dag – och det var perfekt. Vid varje paus drog jag fram min dunjacka innan jag hann bli kall.

1602_HOGAKUSTENCLASSIC0996

Välj ett bra tält. Tältet behöver ha bra ventilation – annars blir det mycket kondens och så blir hela tältet en isbit.

Jag gillar att bo i tunneltält med STOR absid under vintern. Ifall det blir dåligt väder så kan du laga mat och ha ryggsäckarna där (och så gillar jag att man kan gräva ut ett bord och plats för att kunna sitta i tältöppningen och dingla med benen…)

Självklart men jag säger det … börja med att tälta i trädgården – eller gör en kortare tur innan du ger dig ut på något längre.

1602_HOGAKUSTENCLASSIC0955

När du valt tältplats, börja med att trampa upp (eller kanske gräva om det är djup snö) platsen med skidorna/snöskorna. Ställ tältets kortsida mot vinden och börja förankra det.

1602_HOGAKUSTENCLASSIC0345

Snöankare eller snö/sand tältpinne (som Sofia håller i handen) är kanon men det går fint att förankra tältet genom att använda dina stavar (undvik att knyta fast linorna i skidorna om du har stålkanter) eller knyta fast några av linorna i träd.

Lägg ut liggunderlagen och fluffa ut din sovsäck så det är klart.

1602_HOGAKUSTENCLASSIC0225

Jerry tipsade om att stanna till och äta innan du kommer fram till den tänkta tältplatsen, så du är pigg och glad när du sätter upp tältet. Jag har alltid föredragit att äta mycket mellanmål mellan lunch och middag. Älskar att komma fram, sätta upp tältet och ha tid att njuta av middagen och en kopp kaffe utan att behöva packa ihop och förflytta mig igen. En kopp varm choklad med lite punsch och livet är så perfekt det kan vara.

Ha med dig ett torrt ullunderställ som du byter till innan du kryper ner i sovsäcken eller när du slagit upp tältet om du fryser. Det understället använder du BARA och endast när du vet att du inte ska svettas.

Koka snö så du har både till maten, termosvatten och en flaska att dricka ur. Många tycker om att ta med en flaska varmt vatten i sovsäcken (svep in den i en strumpa så du inte bränner dig). Jag är lite nojjig med att den ska läcka och brukar normalt aldrig frysa när jag väl är i sovsäcken så jag gör det inte.

Det finns så mycket tänkande och tyckande om vad som fungerar och inte. Många säger att det är förbjudet att sätta fuktiga saker i sovsäcken, andra tycker att det är det bääääästa. Har du fuktiga saker så tycker jag inte du ska sätta ner dom i sovsäcken – då blir du fuktig och sover dåligt. Men … jag brukar sätta strumporna och understället jag ska ta på mig på morgonen i botten på min sovsäck.

Kängorna. Bästa tipset förutom att ha två ullstrumpor i dom och gaiters/snölås ovanpå är att verkligen öppna upp dom när du lägger dig. Fryser dom till under natten kan dom vara helt hopplösa att få på dagen efter.
En sak jag drömde om när vi var ute är ett par bivackskor. På sommaren har jag alltid med ett par lätta sandaler att ha när jag tassar runt tältet – på vintern funkar inte det … saknar möjligheten att slippa ta på kängorna varje gång jag ska ut i snön.

1602_HOGAKUSTENCLASSIC0315

Din sovsäck kommer inte vara bättre än ditt underlag så gärna dubbla liggunderlag och sätt gärna dina extra kläder ovanpå liggunderlaget och ovanpå sovsäcken. Innan du kryper ner så kom ihåg att kissa och ta gärna en tur runt tältet och hoppa (så du blir varm men inte svettig) Jag sover i ett ullunderställ, ullstrumpor och mössa. Och du … svettas inte i sovsäcken – öppna istället. Svettas du blir sovsäcken fuktig, och så blir det kallt.

1602_HOGAKUSTENCLASSIC0323

Nu till en av mina favoritstunder, frukost i sovsäcken. Här tycker dom som vet att man ska kliva upp och inte använda köket i absiden – för det blir kondens och fukt. Sant men jag öppnar tältet och lever med lite extra fukt för att jag älskar den här stunden.

1602_HOGAKUSTENCLASSIC1142

Drar igång köket, häller upp en kopp kaffe medan jag väntar på att gröten ska bli klar.

Åh, livet I love you!

När jag är mätt och glad ålar jag in i dagens kläder och hur frestande det än är att stanna kvar i det varma jag sovit i så BYTER JAG! Ett torrt underställ sover jag i och ett går jag i. Fuska aldrig och låt bli att byta då blir natten kall! När du är uppe och ute så häng upp din sovsäck på en gren så den får vädra ut (självklart inte om det snöar) 

Så sammanfattningsvis. Håll dig torr. Ät innan du blir sur och livet trist. Packa dunjackan överst. Vintertälta är vackert och inte speciellt mycket svårare än på sommaren. Ut och njut!

Vad har jag glömt? Vad är ditt måste när du vintervandrar?

Nå gillar du det här så gillar du nog också

PACKNING FÖR VANDRING

Här hittar du tipsen till en perfekt packad vandringsryggsäck. Från strategiskt placerade snacks i midjebältet till viktiga verktyg som kompass, karta, pannlampa och toalettpapper i det översta facket. Sovprylar, köksutrustning, dunjackor och regnkläder har sina egna dedikerade platser för enkel åtkomst under pauser.

Läs mer »

Prylen: kängan Mira

Vi träffades när jag letade efter sällskap till Patagonien. Det var kärlek vid första ögonkastet. Testade några andra men de var antingen

Läs mer »

17 reaktioner på ”VINTERTÄLTNINGSTIPS

  1. Jag brukar alltid vänta med att öppna sovsäcken tills det är dags att krypa ner för att undvika att fukten tar sig in i den. Den kan få komma ur fodralet förstås för att fluffa till sig men jag rullar inte ut den.
    Älskar camping – året om!

  2. Här riktigt kryllar det av bra tips för vintervandrare! Tack för att du delar med dig av både packlista och tips 🙂 Kan inte låta bli att längta ut på leden igen när jag ser dina härliga bilder.

    1. Prao. Absolut 🙂
      Men är du sugen på allvar så boka in nästa år – det här var ett GRYMT upplägg med lite utbildning innan och så ut och praktisera direkt efter. Mat och snöskor fick man på plats för att inte tala om nya sköna vänner.

  3. Vad otroligt inspirerande, jag gillar att få “testa på” lite aktiviteter som jag annars har varit lite nyfiken på men som jag egentligen inte har någon stor erfarenhet om. Nu fick jag reda på lite mer och veta väldigt mycket mer än vad jag tidigare visste. Frågan är bara om jag skulle våga ge mig på det där med vandring, tält osv.

    1. Kul och det är klart du ska testa om du är sugen. Älskar att det finns så mycket roliga saker man kan göra hemma på vintern.

    1. Det ÄR härligt. Skön mamma du verkar ha, älskar att hon gör det mellan två vardagar så det plötsligt blir lite äventyr fast mitt i veckan.
      Har en vän som ofta brukar sova i ett vindskydd halvvägs till jobbet, bara för att det är skönt att sova ute då och då. Och en av mina favorithistorier om Marie (som jag tältade med…) är när hon kom hem en kväll men ingen var hemma. När hon ringer sin man så svarar han att han och barnen är nergrävda i trädgården … Kallaste natten den vintern (närmare -30) och lärarna trodde barnen ljög när dom kom till skolan dagen efter och sa att dom sovit i bivack den natten.
      Älska vardagsäventyr!

  4. Tack för grymma tips! Det är verkligen härligt med vintertältning men min utmaning är att jag ofta fryser. Dina fina bilder gör mig supersugen på att dra iväg med tältet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *