Fem vardagstips från en bitter norrlänning

Spark_Vgi_121031_039

Jag får ofta höra att jag är så himla glad. Men egentligen så är jag ju en kärv, bitter norrlänning inombords. Tycker att flummiga skyltar med “Fånga dagen”, “Lev som om idag vore din sista dag” är lite knapsu sådär. 

Slåss med den norrländska kärva rösten som säger “nå int ska väl du skriva om det här, det är ju självklart” (måste läsas med riktigt grov norrlandsdialekt) och en fritt flygande hippie som också bor i min kropp som storskrattande hojtar “You know all those thing you always wanted to do, you should go and do them” medan hon hjular vidare in i soluppgången.

Jag gillar mina inneboende röster. Rötter och vingar liksom. Yin och yang. Vitt och svart. Vardag och helg. Hemma och borta. Motsatserna behövs för att jag ska känna mig hel.

Just nu njuter jag av att inte träna. Eller njuter är fel ord. Jag har inga problem att sysselsätta mig, men träningen är min belöning, inte något måste. Saknar den organiserade träningen redan. Men jag tänker se till att bli riktigt uttråkad under november. Kroppen ska få laga det som behöver lagas. Som min fot som var lite sur på mig i oktober.

Foten känns bra nu, men jag tror det är bra att låta kroppen och hjärnan att samla energi. Röra på mig ska jag göra. Simning. Styrketräning. Yoga. Lite vad jag känner för. Jobba mycket. Men framförallt kramas med familjen, träffa vänner som inte jag har sett på ett tag och så märker jag att jag får en kreativitetsboost när jag låter hjärnan vandra fritt för att jag tar mig tid att strosa – inte springa mellan saker.

IMG_2449

Igår gjorde jag ett moodboard för 2014. Vad vill jag lägga min energi på? Vad ger mig energi? Vad blir jag glad i magen av att tänka på? Vilken träning ger mig energi och vilken gör att jag blir en bättre triathlet? Resor? Vänner. Har börjat forma 2014 – mitt drömår. För att i december börja jobba mot att det blir verklighet.

Det mina inre röster slogs om att skriva/inte skriva var fem saker jag gör per automatik men som gör mitt liv enklare. Här kommer dom. Var det rätt att hippierösten vann idag? Alltså att jag publicerade helt självklara saker? 

IMG_2457

1. Veckoschema för lämna/hämta/aktiviteter för familjen. När det är satt så skriver jag in min träning. Lämnar jag inte barn så tränar jag på morgonen. Annars ofta på lunchen. (men inte i november …) Barnen är såklart med och bestämmer mat och aktiviteter.

2. När jag går från jobbet städar jag mitt skrivbord och skriver ner dom saker jag ska göra först när jag börjar jobba igen. Det är något som jag lärde mig när jag jobbade  på IDG för 100 år sedan. Det efterföljdes väl sådär då, och jag har ingen aning om det fortfarande gäller där. Men det sitter i mig att plocka undan och skriva ner kvällens/nästa morgons uppgifter.

3. Jag försöker boka in träningsdate för då vet jag att jag får träffa en vän och träningen blir av. Om jag vet att Lisa väntar i simhallen finns det ingen risk för att jag inte kliver upp när klockan ringer.

312084_10150291010018513_521825_n

4. Jag packar morgondagens väska och tar fram morgondagens kläder kvällen innan. Vad ska med till jobbet? Matlåda, träningskläder mm. Försöker att få barnen att göra samma sak.

5. Tacksamhet. Jag är ju som sagt var en bitter norrlänning i hjärtat. Sådär så när någon vinner OS-guld så säger man “nå var det okej”. Men det sitter i mig att jag tänker på vad jag är tacksam för innan jag somnar varje kväll. Och jag är tacksam för mycket! Och jag brukar dra mig en minut på morgonen och se något som ska bli kul idag innan jag kliver upp.

Små, små saker som jag gör varje dag och som gör mitt liv lite enklare att få ihop. Att vara lycklig i. Ja. Det var bara det idag. Kram från din innerst inne rätt bittra norrlänning.

Foto: Hans Berggren.

Nå gillar du det här så gillar du nog också

#Levförfan mugg

Vill du köpa en #Levförfan mugg – mejla mig på sofie@lantto.se Strax kommer du kunna köpa dem i en rejäl webshop igen men just nu är det enda sättet att höra av sig direkt till mig.

Läs mer »

Tips för att starta semestern lugnt

8 tips för en återhämtande semester! Har flera gånger läst att vi är som lyckligast just INNAN semestern. Forskning har visat att lyckonivån når sin topp precis före semestern. När vi väl har semester kan plötsligt tröttheten komma ikapp och allt är inte så rosenskimrande som man drömt om. Det sista du vill är att ägna flera semesterdagar åt att varva ner, eller bli sjuk för att du kört så hårt att du kraschar när du väl drar ner på tempot. Här hittar du åtta praktiska tips för att landa in i semestern lugnt – ta till dig det som talar till dig.

Läs mer »

0 reaktioner på ”Fem vardagstips från en bitter norrlänning

 1. Dessa saker är enkla och självklara för dig, men jag kan lova att många inte känner sammalika.
  Jag gick på en kurs på jobbet i effektivitet där lärde jag mig nr2 på din lista, städa av innan jag går hem, vad ska jag börja med imorgon och “att-göra-listor” är mina bästa vänner för att få saker gjorda.

  Tipset kring tränigngsdate på morgonen var bra, det tar jag med mig!

  1. Tack för att du stillade min oro över att skriva helt självklara saker. Hippien inom mig ler och säger “vad var det jag sa”. Bittra norrlänningen är… ja, bitter 😉

 2. Ju mer jag läser din blogg desto mer älskar jag den. Du är så jäkla grym på många plan, inspirerande, motiverande och verkar ha en otroligt sundhet i ditt tänkande gällande träning och kost. Du är en i mina ögon en riktigt stor förebild. Det verkar som om inget hinder eller utmaning är för stor och ogenomförbar. Det känns som om allt är möjligt för dig. Du är helt otrolig! 🙂 tack för din blogg!

 3. Vilken bekräftelse att se fler som gör samma. Hämt och lämn schema. Jobbtider. Middagar planerade. Väskor fyllda med träningskläder och matlådor. Vardagen…livet 🙂

 4. Åh bra tips! Kör med några av dom tipsen. Några andra som jag försöker anamma är att träna så tidigt på dagen som möjligt och få det “bortgjort” samt prioritera dagens aktiviteter. Göra det som är viktigast först typ

 5. Jag har läst din blogg länge Sofie men aldrig yttrat ett ord (varför gör man ens så?) men nu ska jag bryta tystnaden. För jag fullkomligt älskar din blogg, jag längtar efter varje inlägg (känn ingen press) och du inspirerar mig så mycket. Tack för det, och tack för att du delar med dig av hur norrlänningar egentligen tänker. Det gör att jag kan förstå sambon (norrlänningen) lite lättare haha!

  1. Tusen, tusen tack för att du tog dig tid att kommentera. Blir så glad över dina ord!
   Det är ju lite så att fast jag ser att mina inlägg läses så betyder det så mycket att höra att det uppskattas, det glädjer och lugnar mina inre röster och gör att jag vill skriva mer. Så tack!

 6. Så lika och så olika.. Jag har också min tacksamhetsritual varje kväll innan jag somnar. Jag tror att man måste vara tacksam för allt underbart man har i livet för att kunna uppleva allt gott som faktisk kommer till en om man bara är villig att ta emot. Men där tog likheten slut ;). I vår familj existerar inte planering, men det går ändå ( för oss). Tack Sofie, för att du är du.

 7. Haha!!! Håller med om Carpe diem osv, kanske det är den norrländska bitterheten? Eller klarheten? 😉 Tack för en bra blogg, hit återkommer jag. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *