Sök
Stäng denna sökruta.

Lanttolucka 24 – TID

Bland annat Nadja bad om en lucka “hur jag bollar med tid för allt kul, tid för minilanttosar, tid för mys, tid för måsten, tid för eftertanke, tid för kärlek och allt annat viktigt och oviktigt som finns i ditt liv”

Det är fortfarande den absolut vanligaste frågan jag får. Hur har du tid att träna för Ironman med heltidsjobb, två barn och tusen andra intressen? Jag har skrivit om det innan, här. Men jag kör en kortvariant inför det nya året.

Jag har (tyvärr) ingen tidsomvandlare. Jag har 24 timmar om dygnet precis som alla andra. Men jag prioriterar. Jag säger det tråkiga ordet en gång till, PRIORITERAR.

Så vad är viktigt för mig? Min familj. Min hälsa. Glädje. Mitt jobb. För att vara en glad mamma, och den person jag vill vara så tränar jag. Slår man ut det så är det mindre än en timme om dagen. Det betyder att jag har 23 timmar kvar varje dag. En vardag ska jag jobba åtta timmar. Femton timmar kvar. Jag ska sova 8 timmar. Kvar finns sju timmar för mat, kramar och transport. Bland mycket annat. Jag försöker fundera och värdera vad jag gör av min tid och verkligen leva och uppleva under mina vakna timmar.

Ja, jag har mycket att göra. Men jag vet att det finns dom som har mer än mig att göra och ändå tränar. Som ensamstående föräldrar eller Obama. Jag tror aldrig USAs president  känner “nu har jag så mycket tid så jag tar och tränar lite” Nä, han tar sig tid. För att det är viktigt. För att han ska styra en av världens mäktigaste länder och har förstått att kroppen är ett. För att må bra och göra ett bra jobb så måste man må bra inifrån och ut.

Så här får jag in träningen (sätt in det du vill ha mer av) i mitt liv: 

1. Prioritera. vad är viktigt? Hur ser din drömvecka ut? Planera. Skriv in dina träningspass i kalendern och behandla dom som viktiga möten.

2. Förbered. Ska du morgonträna, lägg fram allt innan du lägger dig. Ha en färdig väska med träningskläder. Jag har en tygpåse som jag fraktar rena/smutsiga träningskläder till och från jobbet.

3. Stäm träff. Vet jag att någon väntar så tar jag mig till träningspasset. Plus att jag får träffa en kompis jag annars inte hade hunnit se.

4. Lunchträna. Träning behöver inte vara en timme, man kan få till ett bra pass på 30-45 minuter. Planera och se till att komma iväg innan du blir hungrig (eller ät mellanmål)

5. Lös det. Ta med barnen. Byt tjänster med kompisar. Betala en barnvakt. Spring/cykla till jobbet istället för att ta tåget. Träna framför tv:n. Gör det som fungerar för dig.

Jag går igång när jag har ett mål, något jag kan se framför mig. 2013 ser jag framför mig att jag ska vara snabb under Ironman Brasilien, Amfibiemannen, Kalmar och Ö till Ö. Men vad jag går igång på är strunt samma, det jag vill är att just du funderar vad DU går igång på. Vad får dig att vakna lite gladare varje morgon?

En vanlig dag morgontränar jag om jag inte lämnar barn på morgonen. Försöker vara tidigt på jobbet dom dagarna. Även dom eftermiddagarna jag inte hämtar barn så satsar jag på att komma hem vid 18–19 för att hinna kramas lite innan miniLanttosarna går och lägger sig. Sedan jobbar jag några timmar på kvällen istället. Det funkar för mig. Oftast.

Men kom ihåg, träning är inte allt … Ett missat pass är, just det ett missat pass. Varken mer eller mindre. Det sämsta du kan göra är att bli stressad över det. Det är en ny dag imorgon, och ingen tävling står och faller med ett eller tio pass. Det är det fakto så att fler skadar sig och inte tar sig till tävlingsstart på grund av att de övertränar än de som tränar för lite.

Nu under hösten har jag jobbat järnet med nya Fitness och några egna projekt. Då drog jag ner på träningen till nästan noll. Nu längtar jag efter att dra igång ordentligt igen. Håller på och skissar på hur en drömvecka 2013 ser ut. Ska bara bli kvitt den här jädra klassiska-jobbat-för-mycket-innan-jul-så-nu-blir-jag-sjuk-förkylningen först.

Ditt bästa tips för att få in så mycket roligt som möjligt i livet?

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Träna med Lantto – 30 minuter Tabata

30 minuter träning med mig på Spotify. Det är sex stycken Tabata. Det vill säga 8*20 sekunder hårt jobb med 10 sekunder vila mellan. Två övningar i varje tabata – varannan gång övning ett, varannan gång övning två.

Läs mer »

BÄSTA TIPSEN INFÖR IRONMAN KALMAR

Med nio dagar kvar till Ironman Kalmar börjar jag varje dag med att svara på frågor om allt och inget. Jag har kört 23 Ironmandistanser lite här och var i världen men när någon frågar så är Ironman Kalmar den tävling jag rekommenderar till alla om man ska köra en enda i livet. Det finns ingen annan tävling som har så fantastisk publik. Och att få cykla på Öland. Älskar!

Läs mer »

0 reaktioner på ”Lanttolucka 24 – TID

  1. Håller helt med dig, det handlar om att prioritera!
    Det var därför det blev en ny kamera hemma hos oss när skattepengarna kom istället för en soffa! 🙂

  2. Det är väl just prioriteringar som är nyckeln. Man kan inte göra allt och vill man träna ryker såklart andra grejer. Ett morgonpass innebär missad sovmorgon eller frulle med familjen, lunchpass innebär man missar snacket med kollegorna i lunchrummet, kvällspass innebär man missar hänget med familjen eller om man tränar efter läggning, en stund i soffan. Jag gillar alla de “missade” grejerna ovan och därför varierar jag träningstiden. Jag måste inte sova alla morgnar eller sitta i soffan alla kvällar eller lyssna på tugget i lunchrummet varje dag. Planering tror jag är underskattad, jag tränar som mest då jag bokar in passen som du säger och håller mig till den planen oavsett om jag är sugen eller inte.

  3. Det här var precis det jag behövde läsa nu för att få lite ny inspiration. När man är mkt hemma själv med två små barn verkar det aldrig riktigt finnas tid för träning längre. Men när minstingen nu förstått det där med att sova på natten finns det hopp! Tack för en väldigt VETTIG blogg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *