KURS I LJUSSÄTTNING

När jag fotar så gillar jag att jobba med naturligt ljus som det så fint heter. Jag har något emot att ta upp en blixt. MEN jag älskar kunskap så när jag såg en kurs i ljussättning där vi bara skulle använda en Profoto A1 (en sådan blixt jag har) så tänkte jag nu eller aldrig.

Anders Hannola höll kursen och gick pedagogiskt igenom steg för steg hur vi ska ställa in kameran och sedan delades vi in i tre grupper och fick testa-testa-testa. Ett av dom första ljussättningarna var “butterfly” Slå igång lampan som finns på blixten och börja rakt framför modellen, gå uppåt med ljuset och stanna när nässkuggan når ungefär halvvägs till underläppen. På bild: min tålmodiga modell Maria.

Short lightning är en favorit – skuggsidan mot kameran. (Absolut vanligast i Hollywoodfilmer)

Anders står och visar var ljuset träffar.

Vi fick testa igenom olika tillbehör och hade en instruktör på två-tre personer. Väldigt lyxigt! Bra kurs och jag är toktaggad på att ta med ljuset ut och leka. Här en A1 + upplättning av skuggsidan med en reflexskärm.

Tack Maria Ferdfelt för en glad bild på mig.

Saker jag tar med mig:
1. Börja alltid med bakgrunden! Hur vill jag ha bakgrunden? Vilken historia ska bilden berätta? Ska bakgrunden vara oskarp? Ljus? Mörk? När du vet om bakgrunden är viktig så välj bländare, fundera på var ljuset kommer ifrån och ställ vitbalansen.

2. Sedan bestämmer jag exponeringstid. Vad vill jag ha för tid? Är det jag ska fota stilla och jag kan ha kameran på ett stativ kan jag ha en längre tid, men flyttar motivet sig så behöver jag en kortare tid. En sak Anders sa satte sig “om jag vill gå från 1/50 dels sekund till 1/150 så kan jag räkna hur många klick det är när jag skruvar och så kan jag höja ISO-talet med lika många klick för att kunna behålla bländaren jag valt”
Kanske självklart för dig men jag har glömt det någonstans på vägen.

3. Sedan ljussätter jag modellen. Börja med automatiskt läge på blixten (TTL) och sedan justera genom att flytta ljuset och styra blixten manuellt och sänka med – och + knapparna.

Om du inte brukar ha kameran i manuellt läge så läs det här (finns hur många bra sidor som helst – jag valde den här för att jag alltid blir glad av Christines bilder på Instagram) och ta kontroll över kameran!

Imorgon bjuder jag på mina bästa tips till dig som är fotograf och ska leverera bilder till  kund. Det är det jag jobbar mest med – här om dagen kom jag på att jag har ta mig tusan jobbat som Art Director i över 20 år! Har en lång “gör-för-i-helvete-inte-så-här-lista” men det är framförallt mina bästa tips för att du som fotograf ska göra formgivaren/kunden du ska jobba med glad. Nöjd kund = återkommande kund.

Nå gillar du det här så gillar du nog också

#Levförfan mugg

Vill du köpa en #Levförfan mugg – mejla mig på sofie@lantto.se Strax kommer du kunna köpa dem i en rejäl webshop igen men just nu är det enda sättet att höra av sig direkt till mig.

Läs mer »

Tips för att starta semestern lugnt

8 tips för en återhämtande semester! Har flera gånger läst att vi är som lyckligast just INNAN semestern. Forskning har visat att lyckonivån når sin topp precis före semestern. När vi väl har semester kan plötsligt tröttheten komma ikapp och allt är inte så rosenskimrande som man drömt om. Det sista du vill är att ägna flera semesterdagar åt att varva ner, eller bli sjuk för att du kört så hårt att du kraschar när du väl drar ner på tempot. Här hittar du åtta praktiska tips för att landa in i semestern lugnt – ta till dig det som talar till dig.

Läs mer »

2 reaktioner på ”KURS I LJUSSÄTTNING

    1. Det var roligt! Hade så gärna haft dig med! Hojta om du vill leka med blixtarna uppe på Dundret i sommar 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *