Sök
Stäng denna sökruta.

Lanttolucka 17 – LYCKA!

En luckönskning från Karin var “hur jag tagit mig igenom en jobbig period i mitt liv.” Först tänkte jag “men jag har det ju så bra, jag har inte varit med om något jobbigt”. Sedan började jag fundera och kom fram till att jag har varit med om allt från knän som gått sönder precis innan fallskärms-VM, vänners svek, vänner och släktingars död. Det får väl betraktas som lite svårt?

I korta ord så tycker jag det handlar om att gråta ut och sedan rikta energin mot det jag fortfarande är tacksam för. Ja, det finns dagar som jag bara vill dra täcket över huvudet och aldrig komma ut men jag vet hur bra jag kan må och jag brukar börja med att leta upp ljusglimtarna och sedan ta mig framåt, mot dom och till slut må fantastiskt bra.

Men det är inte det man vill höra när man vill dra täcket över huvudet, men jag tror på farmors råd om att ta sig ut i friska luften tar en bra långt.

Men om jag ska skriva några meningar till… så funderar jag mycket kring lycka. Hur kommer det sig att en person som bor på en soptipp någonstans i Kenya kan skratta och tycka livet är värt att leva medan rika människor i Sverige, med allt de kan önska sig både kroppsligt och materiellt tycker att livet är så hemskt att de begår självmord? Det är intressant, hur fungerar hjärnan? Vilka substanser är det som cirkulerar och hur kan vi påverka dom?

Jag har försökt vända på det och skrivit ner vad jag gör de där dagarna då det känns som allt är möjligt och hela världen älskar mig. Och saker som återkommer är:

* Frisk! Jag och min familj är friska.

* Äter hyffsat bra. Alltså ger min kropp bra mat så den har energi att göra roliga saker.

* Har drömmar och mål som ligger både nära i tiden och en bit framför. Jag visualiserar att jag lyckas med dom och känner mig glad.

* Rör på mig. Det finns forskning som visar att hjärnan behöver fysisk motion för att må bra. Det spelar inte så stor roll vad det är, men det är bra om man varierar sig. Man kan alltså skapa endorfiner, lyckohormoner genom att röra sig.

* Naturen. jag upplever lycka och närvaro i skogen. Havet. Fjällen. Ute helt enkelt. Vet att coach Cecilia pratade om att det mest lugnande som finns för oss människor är sten. Det är beständigt.

* Sömn. Jobb. Kramar. I balans.

* Nya intryck. En kurs. Ett nytt projekt. Hjärnan mår bra av att lära sig nya saker, det spelar ingen roll om det är en kurs i silversmide eller rättskunskap. Som alltid, hitta något som du går igång på. Ibland leder det bara till att du lär dig något nytt, ibland gör det att du möter en människa som gör att ditt liv tar en helt annan vändning.

* Tacksamhet. Att jag lever i nuet och njuter av det jag har. Det finns ta mig tusan alltid något positivt. Kommer ihåg en studie där en försöksgrupp fick skriva ner fem saker de är tacksamma för varje dag i tio veckor i rad. De andra fick skriva ner fem vardagsbekymmer under samma period. Försöket visade tydligt att de som övade tacksamhet inte bara blev mer optimistiska och tillfreds utan också friskare.
Det är lätt att fastna i ett mönster och beskriva hur svårt jag har det, hur ont jag har det och faktum är att talar man om för sin hjärna att man har det svårt ja då… får man det jävligt svårt.

* Intressen. Gör saker som gör mig glad, aktiviteter där jag lätt kan hamna i ett flow där det känns som tider försvinner.

* Delar med mig. Om någon ber mig om något så hjälper jag till om jag kan.

* Försöker göra min väg genom livet positiv genom att se andra människor. Ser eller upplever jag att något är bra så säger jag det. Jag ljuger aldrig utan säger saker jag tycker. Det kan vara allt från att jag får snabb service på resturangen till att hon jag köpte kaffe av har en snygg tröja. Eller skickar en bit choklad till en vän för att jag kommer att tänka på honom eller henne. Ger blod för att jag kan. Jag försöker helt enkelt fylla på mitt “karmakonto” med bra saker. Enkelt, ger man leenden så får man många tillbaka.

När jag dippar brukar jag checka av de här punkterna. Är jag inte frisk så försöker jag se vilka möjligheter jag har. När jag drog av mig korsbandet så tränade jag annat och tog reda på allt jag kunde om hur man rehabar det bäst. Frågade ut alla och läste in mig på allt jag kunde.

När jag är riktigt ledsen så tror jag det är bra att gråta ut. Att prata ut med en vän. Men inte älta samma sak om och om igen. Och försöka vara saklig, är det ett verkligt problem? Jag tycker alltför många funderar i 1000 scenarion. Och jag brukar undra om personen som sårat dom verkligen sagt det där. Det mesta löser man genom att faktiskt prata, och 9 gånger av 10 så kan man lösa problemet – som inte var ett problem bara ett missförstånd.

Sedan finns det såklart sorg, som när någon gått bort. Personen kommer inte tillbaka och man måste tillåta sig själv att vara ledsen, att få grotta ner sig i minnen. Ett tag men sedan ta sig ut. Göra saker man tycker om. Ibland saker som får en att glömma. Kanske bara för en stund men ändå fokusera på något annat. Tiden läker inte alla sår, men man lär sig leva med det.

Allt är så lätt när man är frisk och lycklig. Men att ta sig upp och iväg när det är jobbigt att ens tänka sig kliva upp ur sängen – det är det bara hjältar som kan. Och vi människor är hjältar, vi måste bara inse det. Antingen så ligger man kvar en minut, en timme, eller en dag till. Det behövs ibland men försök hitta den lilla ljusglimten när den kommer, och följ den! Om det är att ta sig ut på en promenad idag, ja då gör vi det.

Kroppen är ett. Det går inte att säga nog många gånger. Ta hand om den inifrån och ut.

Så fundera på vad som ger dig energi. En dag när du mår så där sinnessjukt bra- skriv ner varför och försök sedan hitta tillbaka dit när det är mörkt.

Men så är jag från norrland, där ska man inte gnälla i onödan. Jag har slipats lite i kanterna och tycker det är bra om man tar tag i sina problem innan de blir oöverstigliga. Livet. En Ironman. Vad det än må vara ta små små steg mot din dröm. Mot lycka. Se det du vill ha framför dig. Är det att du är frisk och har energi? Att du springer i mål på en Ironman. En lugn morgon med dina barn. Att jobba hemma. Vara sin egen chef. Vad det än är, se det framför dig och få ett leende varje gång du tänker på det. Ta ett steg mot det varje dag. Ibland bara genom att ringa ett samtal, googla på det eller se ett filmklipp men rör dig ditåt.

Det här är mina nycklar till att vakna lycklig och somna tillfreds. Livet går upp och ner och ibland är det tungt, men återigen är det som på en Ironmantävling – det enda vi vet är hur vi mår just här och nu. Och känner du efter precis i den här sekunden, verkligen känner efter med alla sinnen är det så hemskt att leva? Om ja, finns det något som du har lust med? Och även om du inte har lust så tror jag att farmor inte hade helt fel i att frisk luft är bra. Efter en  promenad eller löptur i naturen så brukar man kunna andas lite lättare. Börja där och ta ett steg i taget mot något som gör att du vaknar och ser fram emot just den här dagen.

Heja livet liksom!

Hur tänker du? Hur tar du dig igenom tunga perioder i livet? 

Nå gillar du det här så gillar du nog också

HEJ HEJ HÖFTEN!

Nu blir det julkalender i 24 dagar. Har samlat önskeinlägg så häng på. Men just imorgon ska jag göra lika många benböj, armhävningar

Läs mer »

0 reaktioner på ”Lanttolucka 17 – LYCKA!

  1. Så klokt! Det handlar om perspektiv och att våga välja, precis som du skriver. Fast då är ju jag partisk som också är från Norrland…. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *