Sök
Stäng denna sökruta.

VEMDALEN

Fjällvidder, längdspår och hjortinnanlår med skogschampinjoner. Den vintermixen går inte av för hackor. I senaste Utemagasinet packade Marie Kjellnäs och jag tandborsten och tog tåget till Vemdalsfjällen, för en skidhelg med extra allt. Stort reportage i tidningen som är ute nu – så vandra iväg till tjogga och köp! (Eller om du prenumererar Readly så kan du läsa den där)

Det känns som en evighet sedan och det är som Marie skrev någongång … när man åker på reportageresa är som att man får uppleva resan tre gånger. En gång på plats, en gång när man skriver och en tredje när reportaget publiceras …

Egen kupe gjorde att resan kändes lyxig.

Vi tog tåget upp och drog ut på fjället direkt. Eller drog och drog – på Storhogna fjällhotell är det bara att öppna dörren så är du på fjället. Det blåste nå så jävulskt men det var ändå så härligt att känna livet – krispig fjäll-luft.

Vi mötte Eva Torehall och hunden Freddie som också njöt av livet.

Längdskidlektion. Alexander Engström tog med oss ner i skogen där det var vindstilla.

Växel ett, två, tre …

En dag var vi på tur med Pernilla Jonsson och Kenneth Grym – bägge uppvuxna i Vemdalsfjällen och numera hemvändare. (Vi låtsades att det var Bazinga och Aros som gjorde att dom susade uppför fjället snabbare än snabbast.)

När vi kom upp på fjället så såg vi snart Jaktstugan.

Britt-Marie Olsson serverade kaffe och våfflor.

Finns det något “vårigare” än takdropp?

Fallmorans fäbod.

Lunchen var galet god gulaschsoppa.

  

 

Propagandaturen avslutades i Fjällvistets utejacuzzi. Som. En. Dröm.

Sista dagen åt vi frukost och bestämde oss för att skida tre kilometer till Samevistet och äta våfflor innan vi tog tåget söderut igen.

Vemdalen – vi ses snart igen. Hoppas jag!

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Lantto går till sjöss. Del: 3

Lägga till med båt mellan y-bommar. Att smeka gasreglaget – inte grovhångla. Försiktigt och fint för att hitta känslan för hur mycket man behöver svänga.

Läs mer »

Lantto går till sjöss. Del: 2

Allt du behöver veta för att köra båt. Sjökort. Knopar. Lägga till i naturhamn. Vid vanlig jävla brygga. Och långskepps för att tanka. Möte på sjön. Hur man tar vågor. Öva på exakt hur lite du behöver styra när man vaggar fram i smala sund. Planingsfart. Skarpa svängar. Hur det känns att passera Viking Line. Vågorna. Virvlarna bakom.

Läs mer »

Lantto går till sjöss. Del: 1

Jag bor några hundra meter från havet. Har simmat massor. Har paddlat en hel del. Men jag har aldrig kört båt. Jag har länge sagt att bo här utan båt är som att bo i Norrland utan skoter. Min mentor Göran har lovat lära mig allt jag behöver. Min plan är att lära mig älska havet lika mycket som fjällen. Bli lika säker i en båt som på en skoter. Kunna läsa sjökort lika bra som fjällkartor.

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *