TABELL!

För mig är triathlon allt från gubben som simmar bröstsim och cyklar två mil med sin cykel inklusive cykelkorg och sedan går runt fem kilometer till elitsatsande människor som de i filmen ovan.

Jag började med triathlon när jag upptäckte att det finns allt från barn till pensionärer, studenter, läkare och arbetslösa i triathlonföreningen. Det spelar ingen roll, vi gör det för att vi gillar en eller alla tre grenarna och vi peppar varandra genom träning och tävling!

Triathlon är kombinationen av simning, cykel och löpning över olika distanser. Grenarna genomförs i en följd utan avbrott och den som är först i mål efter sista grenen (löpningen) vinner tävlingen. Växling sker mellan sim och cykelmomentet (kallas T1) samt mellan cykel och löpmomentet (kallas T2) i det speciella växlingsområdet där triathleten på sin reserverade plats förvarar cykel, löpskor samt kläder och tillbehör för de olika momenten.Jag vid 

Vid växlingarna byter man utrustning för att det ska passa den nya grenen. Växlingarna brukar kallas T1 (Transition one; sim till cykel) och T2 (Transition two; cykel till löpning). På korta lopp försöker man prioritera snabbhet vid växlingarna. Elitdeltagare har till exempel inte strumpor, för det tillåts inte i simning och tar tid att ta på sig. Andra vanliga detaljer är till exempel att man sätter på cykelskor på pedalerna i förväg och stoppar i fötterna under pågående cykling. På långa lopp tar man mer tid på sig och försöker förbereda sig väl för respektive gren. Till exempel tar man på sig strumpor, för att minska risken för skavsår.

Triathlon började med att några vänner på Hawaii, var och en specialist i en av grenarna simning, cykling och löpning, bestämde sig för ta reda på vem som var bäst. De beslöt sig för att ha en tävling där alla grenarna ingick med distanserna 3,8 km simning, 180 km cykling och 42 km löpning. Detta gav upphov till världens mest kända triathlontävling, Hawaii Ironman, vilken många drömmer om att kvala in till. Triathlon är dock inte likställt med ironmandistans utan de flesta tävlingarna är betydligt kortare. Bland annat är triathlon en olympisk gren på distansen 1,5 km simning, 40 km cykling och 10 km löpning sedan år 2000.

Vanligaste distanserna (Simning – Cykling – Löpning)

Sprint: 750 meter – 2 mil – 5 km

Triathlon/Olympisk: 1500 meter – 4 mil – 10 km

Ironman: 3800 meter – 18 mil – 4,2195 mil.

Den enda tävlingen i Sverige på Ironman-distansen är Kalmar Triathlon, som går i slutet på juli varje år. Ironman är ett skyddat varumärke och får endast användas av vissa större tävlingar med kontrakt med varumärkesinnehavaren (ett 20-tal), inte av Kalmar Triathlon.

Många motionsklasser är som en sprint fast med 400 m simning. I Sverige går det endast en tävling på ironmandistans (Kalmar triathlon), och några enstaka på långdistans eller halv IM distans. Resten är triathlondistans eller kortare. Vad som finns kan du se i tävlingskalendern.

Man börjar alltid med simningen, därefter cyklar man och sist springer man. Tidigt och sent på säsongen när vattnet är kallt brukar det också gå några duathlontävlingar, där simningen byts ut mot löpning så att det blir löpning-cykling-löpning.

För att få vara med i tävlingsklass måste du ha licens och vara med i en klubb. Man behöver varken ha en racer eller kunna crawla för att vara med i en motionsklass eller för att börja med triathlon, men det går snabbare att crawla än att simma bröstsim så det är kul att lära sig om man börjar med sporten. MTB och trekkingcyklar är vanliga i motionsklasserna, men en racer är snabbare…. Det handlar, som allt annat, om ambitionsnivå vilken man väljer helt själv.

Texten kommer delvis härifrån – så läs mer här! Eller på triathlonförbundets sida.

Vanliga frågor:

Vad har man på sig?

Man kan byta om mellan varje gren (fast man får inte vara naken i växlingsområdet så man får antingen byta under en handduk eller gå in i ett tält och byta) eller så har man en triathlondräkt (heldräkt eller tvådelad) i något snabbtorkande materal. Då simmar man i dräkten och hoppar sedan upp på cykeln eller så har man dräkten under våtdräkten och drar av våtträkten och lämnar den vid cykeln.

Var hittar man tävlingskalendern?

Gå in på Triathlonförbundets sida.

Måste man vara medlem i en triathlonförening för att tävla?

Nej, inte i motionsklass men om man vill delta i tävlingsklassen ska du vara medlem. Ofta kan man köpa en endagslicens för just den tävlingen om man vill.