Sök
Stäng denna sökruta.

TIPS FÖR ATT TA BÄTTRE BILDER

Jag är tekniskt inte världens bästa fotograf, men jag är bra på att se vad bilden ska säga och var den ska landa innan jag trycker på avtryckaren varesig knappen sitter på min Nikon eller min mobil. Här är ett gäng saker jag har i bakhuvudet när jag fotar.

1. Ta många bilder

Nöj dig inte med en bild. Ta flera och rör på dig upp, ner, nära och långt bort så du inte missar den riktigt bra bilden. När jag kommer hem efter en tredagarstur har jag ofta uppemot 2000 bilder i min kamera. Av de där 2000 kommer cirka tio att publiceras eller visas någonstans.

Fotar du en grupp så behövs nästan alltid fler bilder än du kan tänka dig för att inte någon ska blunda eller ha en konstig min. (Med det sagt så tycker jag personligen mycket mer om mellanbilderna, där personen frustskrattar eller tittar åt ett helt annat håll än de tillrättalagda.)

2. Vad vill du säga?

Vad är berättelsen och kan du fånga känslan utan att fota det mest självklara? Ibland fångar en närbild på elden med människor i bakgrunden, eller händer i arbete situationen bättre än om du fotat allt rakt upp och ner.

3. Städa

Du behöver inte ställa i ordning för att ta en bild men att det ligger en ihopknölad plastpåse från Coop i din bild kommer göra att man tänker på den istället för det du egentligen vill visa. Så slå en blick i kameran och leta efter saker som stör det du vill fånga – innan du trycker av. (Fotar du dokumentärt så ska du såklart inte flytta på saker och självklart kan du “städa” i Photoshop men det är bara onödigt jobb)

4. Såga folk vid fotknölarna.

Eller inte. Ett säkert sätt att se att du inte är en fotograf är att du placerar huvudet i mitten av bilden och klipper av fötterna (eller ännu värre – beskär bilden så cykeln inte kommer med)

5. Förgrund

Det är lätt att en bild känns platt, ett enkelt sätt att skapa djup är att se till att ha en förgrund. Backa in i ett träd, lägg dig ner i mossan eller plocka blad eller en gren och håll upp nära kameran och lägg fokus på människan eller miljön du vill ha skarp. För att få djup i mina bilder brukar jag tänka i lager, det vill säga att jag ska ha förgrund, motiv och bakgrund.

Och. En färgklick kan göra en grå bild tio gånger bättre. Föreställ dig att vandraren på bilden ovanför hade haft en svart tröja på sig istället. En helt annan känsla och bild. Har du möjlighet så tänk till före och fundera över färgval på motivet.

6. Variera skärpedjupet

På en bild med kort skärpedjup är det bara precis det som är i fokus som är skarpt och bakgrunden är suddig. Skärpedjupet justerar du med hjälp av bländaren på systemkameran. På telefonen kan du välja att fota i porträttmode eller ändra bländare under symbolen f när du har kameran igång. Passar oftast bra när du fotograferar porträtt och mat medan om du fotar en grupp med människor eller fjäll ofta vill ha mer som är skarpt.

7. Ljuset

Vill du göra det snyggt på det enklaste vis så fota i det mjuka ljuset i soluppgång och solnedgång. Men det är inte alltid det går så fundera ett varv var ljuset kommer ifrån och vad du vill med bilden.

Direkt solljus är ofta rätt fult och ett klassiskt trick är att hitta skugga för modellen och hitta en ljus yta (eller reflexskärm) som studsar in ljuset på personen.

Min proffsfotograf till sambo säger att regeln att man ska fota medljus är en gammal sanning från dammiga fotoböcker – har du koll så fotar du motljus! Men vill du ha riktigt mycket färg i dina bilder ska du fota medljus. Det är han aka Hans Berggren som tagit bilden nedanför och de två ovanför.

8. Led blicken

Vad är viktigt i din bild? Var vill du att blicken ska landa? Leta efter linjer. En väg som går mot horisonten, en stig eller något annat som leder blicken dit du vill.

Eller använd dig av tredjedelsregeln. Om du inte redan har hört om den så har du säkert sett den skymta förbi i Instagram. Den går ut på att du delar in bilden i nio lika stora delar med hjälp av två vertikala och två horisontella linjer. Lägg det viktiga i bilden i någon av skärningspunkterna som bildas av de här linjerna men det fungerar också att låta horisonten för havet eller bergen efter någon av de horisontella linjerna.

Men är målet för din bild Instagram så fungerar motivet i mitten av bilden oftast väldigt bra.

Ibland är den fula bilden – den bra bilden!

Du bestämmer vad som är en bra bild. För dig. Det finns fruktansvärt fula bilder som betyder mycket för dig. Eller bilder som inte alls blev som du tänkt dig som du alltid blir glad när du ser. Du bestämmer! Sara Rönne skrev precis att fult är det nya fina – läs mer här!

Ps. Om du är intresserad av vad du ska tänka på när du fotar för tidningar – läs här och här för hur du ska leverera!

Nå gillar du det här så gillar du nog också

FÖRFATTARPORTRÄTT

Senaste månaderna har jag tagit några författarporträtt åt Polaris. Att få träffa författarna och prata några timmar samtidigt som jag fotar är otroligt roligt.

Läs mer »

De mest använda bilderna i STF bildarkiv

I princip varje gång det kommer ett nyhetsbrev eller ett utskick från Svenska Turistföreningen så finns en bild från den här fotograferingen med. Har fått höra från två olika håll att det är de mest använda bilderna i STF bildarkiv.

Läs mer »

Lanttolove

I lördags gifte sig en av mina bästa vänner. Hon frågade om jag kunde tänka mig ta några bilder så jag väckte Lanttolife och drog till Skåne.

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *