Sök
Stäng denna sökruta.

KUNSKAP ÄR MAKT : STARK GENOM KLIMAKTERIET

Efter att jag tränade utefter min menscykel för något år sedan blev jag även mer intresserad av klimakteriet och känner väldigt starkt att kunskap är makt. Jag vägrar kliva in i klimakteriet – något alla kvinnor ska igenom på ett eller annat sätt – och säga “det har ingen sagt”

Att träna utefter min menscykeln (läs mer här!) gjorde att jag lärde känna mig själv ännu bättre och framförallt lärde den mig att det finns för lite forskning OCH att det tydligen provocerar att säga att man tränar utefter sin menscykeln – för det finns för lite forskning. Jag kan liksom inte sluta förvånas, uppröras och faktiskt skratta åt alla som skickat tvivelaktiga länkar till mig om att det inte finns några belägg för att träna efter menscykeln. DET ÄR JU DET JAG SÄGER: det finns för lite forskning MEN det finns inget och noll skadligt med att testa träna efter sin menscykel. Perodisera sin träning är i stort sett alla tränare överens om är bra. Varför inte utnyttja det lilla vi vet när det gäller menscykeln och lära oss mer?

Men nu var det klimakteriet vi skulle prata om. Jag tänker ta kommandot. Jag kan inte styra över det men jag kan skaffa mig kunskap så jag inte blir förvånad utan vet och sedan kan ta beslut utifrån det. Så förra året gick jag “Stark genom klimakteriet” med Monika Björn.

Jag lärde mig massor men en av dom saker jag verkligen vill basunera ut till världen är att det finns en lång lista på saker som kan ha med klimakteriet att göra – och som ofta tas för något annat. Som att depression kan vara ett tecken på att du är i förklimakteriet. Är du 43 år och kommer till en läkare får du ofta antidepressiva läkemedel. Men om ångesten/oron är hormondriven kommer SSRI (antidepressiva) inte att hjälpa, utan då är det hormoner du behöver ifall vi talar läkemedel.

I Sverige pratar man ofta om vallningar och sömnrubbningar när det gäller klimakteriet men i många andra länder ser listan ut såhär:

 • Sömnsvårigheter
 • Likgiltighet
 • Nedstämdhet
 • Oro & ångest
 • Försämrad självkänsla & sänkt självförtroende
 • Försämrat minne (hjärndimma/koncentrationssvårigheter/trögtänkt) 
 • Håravfall
 • Utslag
 • Ögonvaglar
 • Oväntad smärta & värk
 • Förändrad kroppslukt
 • Träningen ger inte samma resultat som tidigare.
 • Trötthet
 • Minskad sexlust
 • Sug efter socker och kolhydrater
 • Ledsmärta
 • Myrkrypningar i huden
 • Oregelbundna hjärtslag
 • Torr hud
 • Torrhet i underlivet/infektioner
 • Frekventa urinvägsinfektioner
 • Inkontinens/irriterad blåsa
 • Viktuppgång
 • Yrsel

Du kan under perioder ha en eller flera symtom. 

Vad kan du själv göra för att må bättre?

 • Stresshantering, stresshantering, stresshantering. Förenkla ditt liv. I alla områden.
 • Återhämtning. Tid i naturen, tid med husdjur, tid att ”bara vara”.
 • Träning. Till svettgrad, men inte alltid hög puls, med tillräckligt lång återhämtning mellan träningstillfällena. Ska du fokusera på något så välja tung styrketräning! 
 • Sömn!
 • Meditation & andnings-, yoga- och avslappningsövningar. För att det kan påverka kroppens eget ”lugn-och-ro-system”.
 • Minska koffein- och alkoholintaget till ett absolut minimum. För att koffein och alkohol är stimulerande. Och stör sömnen.
 • En välbalanserad, näringsrik och varierad kost.
 • Kosttillskott. Saknas forskning på mycket, men många kvinnor upplever att de får hjälp av olika tillskott/naturläkemedel. Var noggrann med att kolla upp innehållet och köp endast från reputabla märken/kedjor.
 • Kalla bad. Ökar stresståligheten och ger naturlig dopaminutsöndring.
 • Hormonersättning. Den absolut kraftfullaste behandlingsmetoden. Ger många kvinnor livet tillbaka.

Ibland känner jag som en väns dotter, som för första gången fick höra om klimakteriet:
“JAG VÄGRAR! FÖRST MENS HELA LIVET OCH SEDAN DET DÄR. JAG VILL BYTA KÖN!”

Men nu är det som det är så låt oss göra det bästa av situationen. Kunskap är makt!

Läs om klimakteriet. Prata om det! Gå gärna med i Monikas grupp “Stark genom klimakteriet” på Facebook – där utbytts mycket information och du kan bland annat hitta en lista på rekommenderade gynekologer.

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Lantto går till sjöss. Del: 1

Jag bor några hundra meter från havet. Har simmat massor. Har paddlat en hel del. Men jag har aldrig kört båt. Jag har länge sagt att bo här utan båt är som att bo i Norrland utan skoter. Min mentor Göran har lovat lära mig allt jag behöver. Min plan är att lära mig älska havet lika mycket som fjällen. Bli lika säker i en båt som på en skoter. Kunna läsa sjökort lika bra som fjällkartor.

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *