Sök
Stäng denna sökruta.

#LEVFÖRFAN DAG 19

Jag älskar tabataintervaller av många orsaker. Jag har lyssnat på professor Tabata himself vid två tillfällen då han varit i Stockholm.

En tabata är en serie av åtta intervaller. 20 sekunder max ansträngning följt av 10 sekunders vila. Repeteras åtta gånger, vilket blir totalt 4 minuter och där har du genomfört en tabata! Intensiteten ska vara mycket hög, 170 % av maximal syreupptagningsförmåga (VO2 max) enligt Tabata.

Dr. Izumi Tabata – mannen som forskade fram formeln och också namngav Tabata-intervallen genomförde under 90-talet tester med det japanska speedskatinglandslaget, med syftet att hitta träningsmetoden med bäst resultat. Hans forskningsrapporter publicerades, och resultatet, som pekade på att tabataformeln gav extremt snabb ökning av både aerob (uthållig) och anaerob (explosiv) kapacitet började spridas … Själv skrattar professor Tabata åt att hans intervaller plötsligt blev kända över världen, typ 15-20 år efter hans rapport. 

En sak jag tycker är skönt med tabata är att jag alltid kan tänka ”20 sekunder klarar jag…” och så tar man det steg för steg. 20 sekunder … 20 sekunder … 20 sekunder till …

Säger som vanligt, det vill säga – ta dig ut – även om det går precis lika bra att köra hemma – så tycker jag alltid det ger något extra att vara ute i naturen – gärna med fin utsikt. Värm upp genom att springa eller gå dit och riv av fyra tabata med några minuter vila mellan. 

Tips! Om inte fågelkvitter får dig att ta i så du är nära att spy så sök på ”tabata” på Spotify och välj en låt som guidar dig så behöver du inte tänka på något – förutom att ta i nå så jävulskt! Här har du en länk till några jag använder.

8 stycken 20 sekunder HÅRT med 10 sek vila mellan.

TABATA 1:
(Nr 1 + 5) Utfallshopp.
(2 +6) Utfall.
(3 + 7) Benböjshopp.
(4 + 8) Benböj. 

TABATA 2: (Varannan 20 sekunders intervall burpee och varannan situp)
Burpees
Situp. 

TABATA 3: (Varannan 20 sekunders intervall skridskohopp och varannan utfall-snett-bakåt)
Skridskohopp
Utfall-snett-bakåt

TABATA 4: (Varannan 20 sekunders intervall mountainclimber och varannan Ceciliahopp)
Mountainclimber
Ceciliahopp

TABATA 5: (Varannan 20 sekunders intervall längdhopp och varannan sidoutfall)
Längdhopp
Sidoutfall

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Sofie Lantto (@lanttolife)

Ps. Ja – TABATA 1 har fyra övningar och dom andra två – livet är inte alltid linjärt – och du gör som alltid precis som du vill – jag gillar variation …

Nå gillar du det här så gillar du nog också

IKIGAI

Ikigai “meningen med livet” eller “anledningen till att gå upp på morgonen”.

Läs mer »

EN VIKTIG VUXEN

Senaste åren har jag försökt ta beslut där jag gör skillnad. I det stora. I det lilla. Jag vill vara en positiv kraft i samhället. Med det menar jag att jag vill vara en del av lösningen där det går. Jag vill inte vara tärande. I det stora i det lilla. Jag vill ha känslan av att jag klarar mig själv och bidrar där jag kan.

Läs mer »

En reaktion på ”#LEVFÖRFAN DAG 19

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *