Sök
Stäng denna sökruta.

#LEVFÖRFAN DAG 2

Dagens uppdrag är att krama (om du bor med hen) ringa, mejla eller skicka ett brev till någon som är viktig på riktig. Varför har jag alltid med en uppgift om vad som är viktigt på riktigt – det vill säga människor när jag föreläser?

Det enkla svaret är att det är det som betyder något när du är nära döden i princip alltid är människor OCH att bra relationer är vägen till att vara inte bara lycklig utan även frisk. Förstå glädjen när jag såg en studie från Harvard där man följt 724 män från 1938 …

Se gärna på det här TED-talk psykiatrikern Robert Waldinger:

År efter år ställde dom frågor om arbete, familjelivet, hälsa. Den första gruppen kom med i studien när de just börjat Harvard College. De tog examen under andra världskriget, och sedan deltog de flesta i kriget. Den andra gruppen vi följt var en grupp pojkar från Bostons fattigaste stadsdelar, pojkar som valdes ut till studien just för att de kom från familjer som hade det svårast på många sätt i Boston under 30-talet. De flesta bodde i hyreshus, många hade inte vatten indraget. När de gick med i studien blev alla dessa tonåringar intervjuade, de fick genomgå medicinska undersökningar. Vi besökte dem i deras hem och vi intervjuade deras föräldrar. Tonåringarna växte upp och blev vuxna och levde vitt skilda liv. De blev fabriksarbetare och advokater och murare och läkare, en blev president i USA. En del blev alkoholister. Några få utvecklade schizofreni. En del gjorde en klassresa från den absoluta botten hela vägen till toppen, och en del gjorde motsatt resa.

För att till fullo förstå deras liv skickar vi inte enbart frågor. Vi intervjuar dem även i deras hem. Vi samlar in deras journaler från deras läkare. Vi tar blodprov, vi skannar deras hjärnor, vi talar med deras barn. Vi filmar dem när de talar med sina fruar om sina djupaste problem. Och när vi, för ungefär tio år sedan nu, till slut frågade deras fruar om de ville delta i studien själva var det många som sade: “Det var på tiden!”.

Så, vad har vi fått reda på? Vilka slutsatser kan man dra från de tiotusentals sidor med information som vi samlat på oss om deras liv? Det handlar inte om rikedom eller berömmelse eller att jobba hårdare och hårdare. Den tydligaste slutsatsen från denna 80-åriga studie är: Bra relationer till andra gör oss gladare och friskare. Punkt slut.

Vi har lärt oss tre viktiga saker om relationer. Den första är att sociala relationer är väldigt bra för oss, och att ensamhet dödar. Det visar sig att människor som har mer social kontakt med sin familj, vänner, samhället, är lyckligare, de mår bättre fysiskt, och de lever längre än de som inte har lika mycket kontakt. Och att uppleva ensamhet visar sig vara giftigt. De människor som är mer isolerade än de vill vara från andra tycker att de är mindre lyckliga, deras hälsa blir sämre tidigare under medelåldern, deras hjärnfunktion blir sämre tidigare och de lever kortare liv än människor som inte är ensamma. Och det tråkiga är att när man än frågar så säger fler än var femte amerikan att de upplever att de är ensamma. Man kan känna sig ensam mitt i en folksamling och man kan vara ensam fast man är gift. Så det andra vi lärt oss är att det inte bara beror på hur många vänner du har, och det är inte om man är i en parrelation eller inte.

Det är kvaliteten på dina relationer som är betydelsefull. Det visar sig att det är väldigt dåligt för hälsan att leva i en konflikt. Äktenskap med många konflikter, utan speciellt mycket kärlek, visar sig vara dåligt för vår hälsa, kanske värre än att skilja sig. Och att leva i en god, varm relation, det skyddar.

När vi följt våra män ända upp till 80-årsåldern, ville vi se tillbaka på deras medelålder för att se om vi kunnat förutspå vem som skulle bli en lycklig och frisk åttioåring och vem som inte skulle bli det. Och när vi tog allt vi kände till om dem när de var 50, så var det inte deras kolesterolvärden som avgjorde hur de skulle må när de blev gamla, utan hur nöjda de var med sina relationer.

De som var mest nöjda med sina relationer när de var 50 var de som var friskast när de blev 80. Bra, nära relationer verkar skydda oss från en del av de svårigheter det innebär att bli gammal. Våra lyckligaste par, både männen och kvinnorna, berättade, när de var 80, att på de dagar när de hade mest fysisk smärta behöll de sitt goda humör. Men de som befann sig i olyckliga relationer, berättade att de dagar när de hade mest fysisk smärta, blev den värre på grund av den känslomässiga smärtan.

Den tredje slutsatsen vi drog om relationer och hälsa är att bra relationer inte bara skyddar våra kroppar, de skyddar våra hjärnor också. Det visar sig att om man är i en trygg relation med en annan person när man är 80, så skyddar det, och de personer som är i relationer där de kan lita på den andre när det är tufft, dessa personer behåller sitt minne längre. De personer som är i relationer där de inte riktigt kan lita på den andre, det är de som drabbas av tidigare minnesproblem. Och de goda relationerna måste inte vara perfekta hela tiden. En del av våra 80-åriga par gnabbades med varandra dagarna i ända, men bara de kände att de kunde lita på varandra ändå när det verkligen var allvar, gick inte gnabbet ut över deras minne.

Det jag nu berättar för er, att goda, nära relationer är bra för vår hälsa och välbefinnande, denna vetskap är gammal som gatan. Varför är det så svårt att förstå och så lätt att strunta i? För att vi är människor. Helst vill vi ha en snabbfix, något som vi kan ta som gör våra liv bra för alltid. Relationer är röriga och svåra. Det kräver hårt arbete att ta hand om familj och vänner, är inte sexigt eller glamoröst. Det är dessutom en livsuppgift – det tar aldrig slut. De personer som i vår 75-åriga studie var lyckligast när de pensionerade sig var de som aktivt hade jobbat med att ersätta kollegor med nya lekkamrater. Precis som generation Y i den andra studien jag talade om, var det många av våra unga män som, när deras vuxna liv började, trodde att berömmelse och rikedom och framgångsrika karriärer var det man skulle stå efter för att få ett bra liv. Men om och om igen, genom dessa 75 år, har vår studie visat att de som det gick bäst för var de som satsade på bra relationer, med familj, med vänner, med samhället.

Så, hur har du det? Låt oss säga att du är 25, eller 40, eller 60. Vad innebär det att satsa på relationer?

Möjligheterna är i princip oändliga. Det kan vara så lätt som att byta skärmtid mot tid med människor, eller förbättra en relation som svalnat genom att göra något nytt tillsammans, långa promenader eller att gå på dejt. Eller ta kontakt med familjemedlemmen som du inte har pratat med på åratal, för de allt för vanliga familjefejderna tar väldigt hårt på dem som bär omkring på gammalt groll.

Jag skulle vilja avsluta med ett citat från Mark Twain. För mer än hundra år sedan satt han och såg tillbaka på sitt liv, och han skrev så här: “Det finns inte tid, så kort är livet, för gräl, förlåtelse, hjärtesorg, ställa folk till svars. Det finns bara tid för kärlek och blott ett ögonblick, ens för det.”

—–

Ett bra liv bygger på goda relationer. Så vem ringer du idag – det kan vara viktigare än någonsin! Skicka ett meddelande. Ring upp och laga mat tillsammans via FaceTime. Spela spel via nätet. Spring tillsammans. Helt enkelt hör av dig till dom som betyder något.

Ps. Bilden högst upp är en av mina “viktig på riktigt människor” – men också en påminnelse om att inte ta sig själv på alltför stort allvar. Fotad i Skaulo en sommarkväll. 

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Lantto går till sjöss. Del: 3

Lägga till med båt mellan y-bommar. Att smeka gasreglaget – inte grovhångla. Försiktigt och fint för att hitta känslan för hur mycket man behöver svänga.

Läs mer »

Lantto går till sjöss. Del: 2

Allt du behöver veta för att köra båt. Sjökort. Knopar. Lägga till i naturhamn. Vid vanlig jävla brygga. Och långskepps för att tanka. Möte på sjön. Hur man tar vågor. Öva på exakt hur lite du behöver styra när man vaggar fram i smala sund. Planingsfart. Skarpa svängar. Hur det känns att passera Viking Line. Vågorna. Virvlarna bakom.

Läs mer »

Lantto går till sjöss. Del: 1

Jag bor några hundra meter från havet. Har simmat massor. Har paddlat en hel del. Men jag har aldrig kört båt. Jag har länge sagt att bo här utan båt är som att bo i Norrland utan skoter. Min mentor Göran har lovat lära mig allt jag behöver. Min plan är att lära mig älska havet lika mycket som fjällen. Bli lika säker i en båt som på en skoter. Kunna läsa sjökort lika bra som fjällkartor.

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *