Sök
Stäng denna sökruta.

SPRINGA MED HUND

Sedan jag började springa med räven (Rajo) så har jag fått frågor om att springa med hund. Men jag är ingen expert. Jag bara tar närmaste koppel och ger mig ut. Men en person jag litar 100% på när det gäller hundar är Eva Marie Wergård. Så jag ställde några frågor till henne.

Vem är Eva Marie ? Hon som är född i hundens tecken, uppvuxen i valplådan och lever ett hundliv. Tränar, tävlar och lever ett aktivt liv med mina två border collies. Förutom canicross tävlar jag en del i swimrun. Är utbildad inom både hunderiet och den akademiska världen i etologi (läran om djurens beteende) och mental träning. Driver mitt företag kring främst mental coachning. Har även podcasten Mentala mästare för att inspirera fler till att bli medveten om vad det mentala kan ha för betydelse. Framgångar tillsammans med hund är ett knippe SM-medlajer i både canicross och agility – jag tycker om att träna och tävla! Hundarna är verkligen pulsen i mitt liv!
Springa med hund är livet – den bästa endorfinkicken du kan få tillsammans med din bästa vän. Att springa med hund på det viset jag gör kallas canicross, eller barmarksdrag – linlöpning med hund, och jag vill att hunden skall dra. Givetvis kan jag springa med min hund utan drag och då ber jag min hund gå vid min sida, men vill jag tävla canicross då vill jag ha draget.

Är du sugen på att börja springa med din hund tycker jag absolut att du skall göra det. De allra flesta hundar älskar att springa med sin ägare. De flesta ägare får också motivation att öka pulsen när de gör det tillsammans med sin hund, win win.

Vad ska jag ha för koppel med mera?
1) Börja med att införskaffa en lämplig dragsele. Finns hur många modeller som helst och min rekommendation är att gå till en välsorterad hundbutik för att prova ut en sele till din hund. När du sedan blir inbiten kommer du automatiskt att lära dig mer och då kommer selarna att bli fler… lite som n+1 när det gäller cyklar, ingen kan ha för många selar.

2) Nummer två är en expanderlina, ett elastiskt koppel, mellan dig och hunden. Även här finns det flera modeller. Det som kan vara bra att tänka på från början är att dagens regler (mer om det längre ner) säger att linan i utsträckt läge inte skall vara längre än 2m vid linlöpning. Köp en regelrätt lina direkt, här skulle jag absolut googla expanderlina draghund och du hittar dem tex här.

3) Slutligen vill du ha ett midjebälte till dig själv. Här finns det många modeller, och det ALLRA VIKTIGASTE är att den har BENREMMAR!!! (observera antalet utropstecken). Många midjebälten är till för promenad och har inte benremmar, när hunden sedan börjar dra åker det upp i midjan och förutom att det blir galet obekvämt att springa så är det slitsamt för ryggen. Du vill ha dragpunkten från höften. Många använder den sk “trosan” (Non Stop comfort) eller “Non-Stop Dogwear Running Belt” med en “platta” i rumpan. Jag tycker om båda dessa och de ger verkligen en bättre känsla. Men, oavsett … se till att bältet du köper har benremmar!

Hur börjar jag?
Precis som när du skulle börja springa själv. Du kommer att märka att din annars alltid outtröttliga löpkamrat plötsligt faktiskt blir trött – att dra är jobbigt. Testa själv att springa med en kompis fastsatt i dig … ja en långsam kompis. Börja därför kortare sträckor på kanske 300–800m. Jag tycker om att göra en del av min egen intervallträning tillsammans med min hund, springa – vila – springa – vila. Blir ett ypperligt träningspass för er båda!
Tänk på att det är ingen rocket science – huvudsaken är att du kommer ut med din kompis!

Jag vill ändå ha konkreta tips på HUR jag får min hund att dra!
Finns många skolor om hur du får din hund att dra, och de allra flesta vägar leder till Rom. Mitt eget sätt att träna är att ha en runda som leder till en station där vi vilar. Min favoritrunda för “inkörning” är 1 km slinga runt en sjö. Vi börjar med att gå runt halva sjön och sedan springer vi resten av sträckan “hem” = till badstället. Plaskar, busar en stund, och tar en gotta (läs korv eller köttbulle) sedan ger vi oss iväg igen. Allt eftersom vi båda blir starkare kan vi börja springa tidigare och tidigare och snart springer vi tusingar för glatta livet! När hunden väl fattat grejen är det inte svårt att börja dra på andra spår – hundar älskar att jobba!

Jag har en valp, när kan vi börja?
Jag är främst ute och går med mina valpar eller unga hundar i skogen – det ÄR nyttigt att röra på sig i kuperad terräng oavsett art. Regelrätt dragträningen vill jag vänta tills valpen är “färdig i kroppen” – vilket är olika för olika hundar. Vissa är färdiga vid 10 mån medan andra kanske behöver ytterligare ett halvår. När jag sedan börjar träna gör jag på samma sätt som med en ovan vuxen hund – kortare sträckor där unghunden successivt får börja känna på draget och bygga muskler. Ha kontakt med din uppfödare så kan denna absolut hjälpa dig med när det är dags för att börja springa – de allra flesta som föder upp hundar har kunskap om just sin ras.

Jag vill köpa hund att springa med, vilken ras?
Mitt första råd här är att verkligen se vad du har för liv – du vill ha en hund som passar din vardag snarare än din träningsmängd. Vill du ändå ha ett konkret tips, välj en mellanstor ras som är hyfsat “lätt” i typen, generellt: retrievers, bruksraser, spaniels.
Men jag sprang med min papillon när hon levde! Dock fick jag inte den draghjälp som jag får av mina större hundar. Men som sagt, de allra flesta hundar tycker om att springa tillsammans med sin ägare. Tips: gör en lista på flera olika raser och besök uppfödare eller folk som har dessa. När det klickar så klickar det.

Jag vill tävla!
Klart att du skall springa lopp. Idag finns det många inofficiella löplopp med hund, bland annat Run with your dog eller Hundlöpet (båda finns på Facebook). Sedan är det så att drag med hund är en officiell sport inom Riksidrottsförbundet, vilket gör att den vintertid är med på SM-veckan (skidor/släde – barmarks SM går i oktober). Vill du tävla “på riktigt” behöver du ett sk Grönt kort, och jag skulle rekommendera dig att ta ett grönt kort oavsett om du vill tävla officiellt eller inofficiellt – kunskap är alltid bra att ha! Mer info om det Gröna kortet och den officeiella draghundsporten hittar du på just draghundsport.se (https://draghundsport.se/ under utbildning – vill du se aktuella tävlingar hittar du det under tävling > tävlingskalender > barmark).

Tänk på att:
• Inte dragträna när det är för varmt. Därför blev jag extra glad när Sofie frågade mig om denna text nu när det är höst – PERFEKT dragväder! Jag har också för vana att lägga mina träningar intill vattendrag för att veta att hunden har möjlighet att svalka sig, både genom att dricka och genom att doppa tassarna.
• Var uppmärksam på underlaget. Jag dragtränar alltid i skogen på motionsspår eller trail (ypperligt för upplevelsen). Asfalt sliter som F-N. Undvik så långt det är möjligt. Generellt, ha för vana att kolla hundens trampdynor och klor när du dragtränar. Vissa hundar sliter tassarna hårt – finns “tossor” att köpa om hunden sliter tassarna väldigt mycket. Dock är det vanligast när en cyklar (bikejoring – ett helt eget inlägg).
• Det måste inte gå fort för hunden för att vara bra träning – att jobba i långsammare tempo är bra styrketräning. För dig kommer det gå fortare än vanligt oavsett (inte konstigt om det går 40-60 sek/km snabbare med hund som drar).

Mer inspiration: 
Vill du inspireras ännu mer skulle jag rekommendera dig att följa Anna-Carin Lönn, antingen via hennes hemsida eller på instagrampå Anna Carins hemsida hittar du bland annat dragskolan – där får du ännu fler svar på många av dina frågor. Därefter har vi inspirerande Marlene Karlsson med @yabasta.se som verkligen LEVER draghundlivet.

Jag säger tack och för mer inspiration följ Eva Marie här! Och lyssna på Mentala mästare!

Foto: Tony Holm

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Förundranflykter

År 2024 räcker det inte med att tillbringa tid utomhus. Människor längtar efter upplevelser som går utöver vardagen och kommer att söka efter något som vi kan kalla ”förundranflykter”.

Läs mer »

EN SITUATION NÄR ALLT VAR MÖJLIGT

Har du minnen där allt kändes möjligt. Kolsyra bubblar i blodådrorna, livet känns lätt, du är fullständigt närvarande och hög på livet. Jag har ett gäng sparade i min lyckolåda.

Läs mer »

Tack & hej 2023

Tack och hej då 2023. Ett jädra bra år. Men också ett jädra sorgligt år. Kan ärligt säga att jag inte kan minnas ett år jag gråtit så mycket. Sagt farväl till räven, svärfar och goda vänner som gått vidare på tok för tidigt. Och det gör ont. Men det gör också att jag känner livet i mig ännu tydligare.

Läs mer »

4 reaktioner på ”SPRINGA MED HUND

  1. älskar att springa med Hazel. tycker det är vedervärdigt jobbigt med vanligt koppel så skriver verkligen under på tipsen 1 + 2 + 3. det är SÅ skönt att ha Hazel snett framför mig själv med spänd lina. hon är ingen draghund men hon “ligger på”. och hon vet att när selen åker fram så betyder det en enda sak och då varken stannar hon eller håller på med bus. det är som att hon vet att hon är på jobb.

  2. Kul att höra – jag upplever samma sak med räven. När selen kommer fram så fattar han att nu ska det springas. (För vi har en sele … ska köpa expanderlina och midjebälte asap) Och när gps-halsbandet sätts på fattar han att nu ska det jagas.
    Längtar efter mer löpning med hund. MASSOR av mer löpning med hund!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *