Sök
Stäng denna sökruta.

YOGAPOSITIONER – MINA FAVORITER!

150115_osteryoga0067

Jag älskar yoga. Men älskar jag all yoga? Eh, nej. Verkligen inte. Det finns tusentals olika yogaformer. Och det finns tusen och åter tusen yogaledare. Har du det minsta sug att testa så leta upp en träningsanläggning/yogastudio och testa. Men testar du för första gången så ge det några gånger.

För precis som det kan vara rätt trist och tungt att springa första vändan efter ett uppehåll så kan yoga första gången vara trist och tungt (eller lätt för att man inte kan ta ut sig eftersom man inte vet hur man gör). Jag tar lika allvarligt på att en person som sprungit första gången säger att “löpning är ingenting för mig” som att en person gått på yoga en gång och säger samma sak.

Löparen kanske sprang fem kilometer så fort hen kunde och säger sedan att löpning inte är något för mig…  Yogapersonen kanske gick på kundaliniyoga och mediterade en timme (vilket kan vara outhärdligt och nej – det är inte bara det man gör i kundaliniyoga men vi förenklar det här…) och bara blev uttråkad. Ge det några gånger och passar inte den första yogaledaren/yogaformen dig, testa en annan.

Jag gillar dom flesta yogaformerna, dom ger mig olika saker. Det enda som får mig att riktigt sparka bakut är när yogaledaren pratar om sin yoga som den enda sanna och rätta (precis som med religioner/löpning/simning/sekter så tror jag man alltid ska fundera några varv extra så fort någon benämner något som det enda och rätta…) jag har också svårt för ledare som pratar sönder min yoga för att dom vill förmedla vad dom precis lärt sig i Indien. Här och nu, vad är viktigast just nu? Varför säger du saker vare sig det är i en klass eller i ett möte? Lyfter du någon, för det samtalet/mötet/klassen framåt eller älskar du bara din egen röst?

150115_osteryoga0022

Måste alla yoga? Nej, verkligen inte. Men jag är övertygad om att världen skulle må mycket bättre med mer yoga. Förutom att man går igenom hela kroppen och balanserar upp den så kan man ta med sig andningen och tänket med bland annat “här och nu” till resten av livet.

Så jag tänker såhär. Skit i alla positioner med konstiga namn och börja med att sänka axlarna och känn hur du andas. Kan du andas djupare andetag? Syresätta kroppen lite bättre. Kanske in och ut genom näsan? Sedan går vi igenom kroppen. Hur går, sitter och står vi? Har vi en rak rygg och lite magstöd. Sådär. Yoga varje dag. Lägg på att vara i nuet så har vi kommit långt.

Men nu håller jag på och pratar sönder yoga. Det här inlägget började med att jag lovade en vän att fota några av mina favoritpositioner. Det har jag gjort. Vissa bilder är bra andra … låt oss säga har förbättringspotential.

Så. Nu rockar vi. Olika yogaformer har lite olika tänk för hur varje position utförs på det perfekta sättet. Men i vilket fall, börja gärna med några solhälsningar och värm upp kroppen. Till exempel såhär:

Sedan väljer du ut några positioner som känns bra eller inte känns bra. Dom som känns bra är ofta dom man är bra på, dom som inte känns bra är det skillnad på om det gör ont (inte bra…) och det som mest bara känns lite besvärligt sådär (det brukar betyda att du inte gör dom så ofta och faktiskt skulle må väldigt bra av att göra…)

Jag brukar tänka på att få med framåt/bakåt/sidoböjningar samt några rotationer i varje pass. Men nu till några favoriter. Har försökt länka till lite längre förklaringar på varje position.

150115_osteryoga0016

Triangeln. En fot fram med rakt ben, den andra foten parallell med kortsidan av yogamattan om du har en sådan. Du kan kika ner så du har hälarna i linje. Börja med fötterna, aktiva ben sedan står du rakt och tar ett andetag, låtsas att du sträcker dig efter något långt bort med samma arm/hand som det främre benet. Fäll åt sidan. I mitt fall vänster fot “fram” så jag sträcker mig och fäller åt vänster sida. Handen på golvet eller någonstans efter benet. (Sätt det ovan eller nedanför knäet så du inte belastar det.) Blicken upp i himlen, aaaaandas. Brukar ofta göra en motsatt triangel efter den här. 

150115_osteryoga0038

Krigare 3. Blicken på en fast punkt. Stark bål. Bakre benet jobbat bakåt och känslan är att huvudet jobbar framåt. Lång rak rygg. Ofta får alla små små muskler i ditt stående ben jobba mycket här. 150115_osteryoga0034

Sätt ner det bakre benet långt långt bak. 90 grader i det främre knäet. Poweryogapose. Det andra benet rakt  (svårt med balansen – sätt ner knäet och koncentrera dig på att få en bra öppning/stretch i höften) Motsatt armbåge på utsidan av knäet. Händer ihop och titta uppåt.

150115_osteryoga0045

Nu till positionen där jag direkt känner om jag sprungit och cyklat (eller suttit) mycket på sistone. Duvan eller löparstretch.

150115_osteryoga0040

Trädet. Stå på ett ben, ta upp det andra och placera det ovan eller nedanför knäet. Spänn magen, sänk axlarna. Händerna framför bröstet, sträckta uppåt, eller som vajande grenar.

150115_osteryoga0078

Krigare två.  150115_osteryoga0092

Bredbent framställning. Först rakt fram tänk på aktiva ben, starka mage och fäll från höften. Brukar lägga till att vi klättrar till höger/vänster ben och andas där några andetag. Kommer åt och stretcha insidan av benen. (Sägs motverka löparknä)  150115_osteryoga0101

Koposition. Skön för att öppna upp höfter och bröst samtidigt. Antingen för du bak en hand och hjälpter till med andra handen som på bilden ovan, eller så tar du tag i händerna bakom ryggen.150115_osteryoga0106

Här kan ett skärp vara skönt att ha om man inte riktigt når händerna.

150115_osteryoga0064

Fjärilsposition. Sätt dig bekvämt sträck upp igenom ryggen, för ihop forsulorna och greppa tag med händerna om dom. Låtsas att dom är bok som är uppslagen. Ju närmare du har fötterna desto mer brukar det kännas på insidan av benen/höfterna.

150115_osteryoga0054

Marichi’s Börja sittande med raka ben framför dig. Ta upp en fot och sätt ner den intill höften, sätt samma hand bakom ryggen, andas in sträck lite extra på ryggen, andas ut och med magstöd börjar du vrida och snegla bakom dig. Krama om knäet eller sätt motsatt armbåge på utsidan av knäet. Flexa foten och pressa ner det liggande benet i marken/golvet.

150115_osteryoga0096

Brygga eller som på bilden halvbrygga gör jag alltid i slutet av varje pass. Skön bakåtböjning som kroppen brukar gilla. (Vi böjer oss fram 1000 gånger varje dag men ryggen mår bra av att böjas bakåt också) Fötterna höftbrett isär, påminn dig om att jobba lite lite inåt med knäna så dom inte faller ut. Händerna längst med kroppen, jobba upp med höften, fläta gärna samman händerna under rumpan och pressa ner armarna i golvet.

150115_osteryoga0060

Brukar vända lite upp och ner på mig också. Antingen skulderstående eller åtminstone den här. Skönt att sätta upp benen mot en vägg och slappna av. Sägs vara bra för återhämtningen efter ett löppass.

150115_osteryoga0057

Haka tag med en fot i det andra knävecket och låt knäet falla över det andra benet. Titta och vrid dig åt andra hållet med överkroppen. Andas några andetag och ta sedan andra sidan innan du lägger dig i “död mans ställning”. Rakt upp och ner på rygg. Handflator upp mot himlen. Släpp allt och bara bli tung mot underlaget.

Två bonusfilmer jag gillar: 

Happy hips med Johanna. Som löpare/triathlet/kontorsmänniska så blir man lätt stel i höfterna – Johanna hjälper dig öppna upp dom.

Här är några positioner som Anna gav till mig – me like!

Följer du mig på Instagram så har du sett mer yoga än vanligt där – det är för att Johanna kör en “utmaning/närvaro” på Yogobe. En ny position varje dag. Globalyoga skänker en krona per #globalyogaaction till Unicef. Bra grej. Kolla in här!

Finns massor med bra yoga på nätet. Yogajournal är en fantastisk källa. Såg dom här som jag kan stå bakom: Fem yogapositioner för dig som har svårt att somna (eller 15), Fyra perfekta yogapositioner för dig som håller på med trailöpning, 8 positioner för flow och sex yogapositioner för dig som tränar crossfit.

Mer yoga åt folket! Har du några tips – dela med dig!

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Träna med Lantto – 30 minuter Tabata

30 minuter träning med mig på Spotify. Det är sex stycken Tabata. Det vill säga 8*20 sekunder hårt jobb med 10 sekunder vila mellan. Två övningar i varje tabata – varannan gång övning ett, varannan gång övning två.

Läs mer »

BÄSTA TIPSEN INFÖR IRONMAN KALMAR

Med nio dagar kvar till Ironman Kalmar börjar jag varje dag med att svara på frågor om allt och inget. Jag har kört 23 Ironmandistanser lite här och var i världen men när någon frågar så är Ironman Kalmar den tävling jag rekommenderar till alla om man ska köra en enda i livet. Det finns ingen annan tävling som har så fantastisk publik. Och att få cykla på Öland. Älskar!

Läs mer »

3 reaktioner på ”YOGAPOSITIONER – MINA FAVORITER!

  1. Härliga bilder med yogapositioner och vinterhavet bakom dig 🙂 Håller med yoga är verkligen något som jag verkligen tycker fler borde anamma. Och jag var typiskt en sån som första gången tänkte – men hallå vad är detta för något och nu älskar jag det 🙂 Blev så inspirerad så nu slänger jag in ett litet yogapass här hemma 🙂

  2. Bra inlägg, flera positioner jag inte är van att använda som jag vill testa. Och bra skrivet att yoga inte behöver vara en så stor grej. Det är lätt att tänka att yoga måste vara 150 min ashtangapass, och att inte de 5 minutrarna innan duschen räknas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *