Sök
Stäng denna sökruta.

SWIMRUN – UTRUSTNINGEN

_DSC7354

Har skrivit om det innan, men jag får frågor nästan varje dag så jag skriver om det igen. Swimrun. Utrustningen. Säger inte att det här är rätt, men jag har kört två Ö till Ö, Amfibiemannen och nu Engadin med nästan exakt samma utrustning. Jag säger det funkar! 

Har en våtdräkt från 2XU, lämnade in och sydde in en extra dragkedja fram och en förstärkt ögla bak. Skulle jag vara rik så hade jag köpt en swimrun dräkt från Head och testat. Den har dragkedja fram, isydda fickor och ska vara extra smidig att springa i. Men min fungerar bra! Har klippt den just ovanför knäna. Många klipper armarna också, men jag fryser alltid rätt mycket under slutet av ett race så jag tycker om att ha kvar dom och har aldrig känt mig för varm.

Mina älsklingsskor är Inov-8 190. Köpte ett par nya för några veckor sedan. På fötterna har jag ullstrumpor från Smartwool. På kroppen kör jag triathlonbyxa och linne från 2XU och ovanpå en Icebreaker t-shirt för att hålla värmen en smula. Compressonscalfs på vaderna.

Dubbla badmössor för lite extra värme. Öronproppar från Apoteket (bästa botemedlet mot att bli yr under kalla simningar) Simglasögon (race goggles) från 2XU, köper ett par nya inför stora tävlingar för då immar dom inte utan funkar perfekt hela dagen. Så även i lördags.

Klocka från GarminEnervit liquid gels, har två i en flaska vid start. Trycker in den under dräkten. En dolme (som jag borrat hål i och satt i gummisnodd) för att benen ska flyta lite bättre och få vila under simningarna.

En midjeväska, där hade vi den stora sändaren som var obligatorisk den här tävlingen. Klämde även resten av den obligatoriska utrustningen. Visselpipa, kompass, kartan och första förband. (skulle vi inte haft med den stora sändaren skulle jag tryckt i allt obligatoriskt i dräkten)

IMG_4010

En lina med två karbinkrokar, den krokar vi i under alla simningar och under långa löpningar om en är starkare än den andra. Har sett massor av olika sätt att fästa den, allt från en ögla runt midjan till karbinkrokar fast i ett vanligt spännband runt magen och öglor fastsydda i dräkten. Vi hade en nyckelring i en krok i midjeväskan, en högst upp i Saras dragkedja och karbinkrokar i varje ända. Längden hade vi anpassat så den var just så lång att Sara inte tar i mina fötter när hon simmar.

Men om hon tar i lite extra så får hon tag i mina fötter. Tycker hon att jag siktar fel så slår hon till min högra fot om vi ska åt höger och vänstra om vi ska … just det åt vänster.

_DSC7359

Den här extra dragkedjan fram, är den viktig? Nej, Sara körde med en vanlig våtdräkt, med en dragkedja bak. Men jag skulle säga att den är väl värd sina pengar, att enkelt kunna öppna och stänga under varje löpning, och kunna komma åt gels mm som man kan sätta in i dräkten. Klart värt men inget måste. Du sparar mycket tid genom att kunna dra ner dragkedjan i farten och inte behöva stanna, ta av nummerlapp, dra ner, ta på nummerlapp osv …

Klippa benen, är det viktigt? Det funkar bra att ha dom långa, men det är mycket lättare att springa om man klipper, och jag fryser inte nämnvärt mycket mer med korta ben. Man kan också få skavsår om man ska springa långt med långa ben. Kan du avvara den här dräkten/bara ska ha den till swimrun så säger jag klipp!

_DSC7362Och den här texten på armarna då? Jag skriver löp och simsträckor. En stjärna betyder energistation och en inringad tid är en cut-off som jag ska passera i gooood tid innan. Den här gången med en permanent silverpenna från bokhandeln.

Det här är mina tips, tyck till, tipsa om du har bättre lösningar. Det här är en av dom roliga  sakerna – att det är en så ny sport att den perfekta utrustningen finns inte. Och det beror som alltid på hur du vill ha det … Men ju enklare desto bättre! Det lutar mer och mer åt att jag bara tar på mig dräkten, skorna, trycker in obligatorisk utrustning i dräkten och springer och simmar. Och det är så kul!

Men det behöver inte vara svårare än att du tar på dig badbyxorna och ett par löparskor du inte är så rädd om och testar. Allt jag skriver om är lull-lull om du ska vara ute länge.

Mer swimrun åt folket!

Nå gillar du det här så gillar du nog också

SWIMRUN – PRYLARNA

När jag fick frågan om jag vill gästa livesändningen för ÖtillÖ och prata om prylar så kände jag mig som en pensionär

Läs mer »

ÖTILLÖ FINAL 15

Jag och syster Lisa anmäler oss spontant till ÖtillÖ – Final 15. Dom sista 15 km av Ö till Ö. Kvällen innan

Läs mer »

SUUNTO SPARTAN ULTRA

Har testat en Suunto Spartan Ultra i drygt ett halvår. Fick låna den när jag skulle till Himalaya för att springa 100

Läs mer »

16 reaktioner på ”SWIMRUN – UTRUSTNINGEN

  1. Jag och syster märkte förra året att vi var bara snabbare i några 100 meter, sedan blev vi långsammare och långsammare. Jag och Sara simmade om många med paddlar, många tror att man per automatik är snabbare med paddlar – så är det inte. Jag säger testa! Ta tid. Testa lite till 🙂

 1. En del kör korta löpartajts över våtdräkten för att det ej ska nöta på dräkten när man springer. Inte du?
  /Helena

 2. Hej, jag undrar över hållbarheten i dina skor. Har läst att många tycker att x-talon är ömtåliga i terräng. Är det något som du upplevt också?

  1. Inte alls, jag köpte precis ett par nya och konstaterade att jag tyckte paret innan hållt läääänge. Förutom alla träningar så har dom hållt ett gäng långa swimrunlopp som Amfibiemannen och Ö till Ö. Jag ville nästan hänga upp dom på väggen för att jag har så många härliga minnen med dom på fötterna 🙂

 3. Hej, din blogg är verkligen fantastiskt inspirerande! Funderar mycket på swimrun utstrustning själv, och undrar vad det är för lina ni använder? Vart får man tag på sådan?

  1. Vår lina är en helt vanlig gummilina, tror vi köpte den på Addnature. Eller kan det varit något byggvaruhus?

 4. Har tänkt börja med swimrun i år. Funderar lite över sport-bh? Det blir ju väldigt kallt efter simningen, men går ju inte utan på löpsträckorna. Hur gör man?
  /Sarah

 5. Hei. Takk for en informativ og nyttig blogg! Vi skal gjøre vårt første forsøk på Ö till Ö i år og er igang med planering og trening. Kan hvilken som helst skredder fikse våtdrakten? Og jeg skulle gjerne visst hva du synes er best med tanke på å ta av/på våtdrakt på løpningene. Skulle jo tro at det beste er å ta av minst mulig hele veien, det sparer man vel tid på?

  1. Hej, du tänker helt rätt – ta av så lite som möjligt. Förra Ö till Ö drog vi ner dragkedjan fram mellan under nästan varje löpning. Det kan man göra i farten.
   Vi tog ner den till midjan på 2,1 mils löpningen men vi tog aldrig av den. Dragkedja fram är det bäst om någon som syr i våtdräkter gör – vi lät en som lagar dykardräkter göra det åt oss. Tips två är att verkligen försöka ha så lite som möjligt utanpå – fickor i dräkten eller på tröjan innanför är det vi kör på iår. Det är lätt att tro att camelback/midjeväska inte påverkar så mycket – men det gör det. Klocka.
   Samma med paddlar. Lätt att tro att man ska ha det för att många har det – klocka några gånger med utrustningen ni ska tävla i. Vi valde till slut bort paddlarna och vi simmade om många efter en timme eller två då deras rygg/axlar tog slut.
   Men så tycker jag. Älskar swimrun för att det inte finns något rätt eller fel. Det är en så ny sport att den utvecklas varje år.
   Stort lycka till. Ses!

 6. Hej!

  Tack för ett intressant inlägg! 🙂
  Jag undrar hur ni drar linan när ni simmar? Den som är bakom, har hon linan framför (under) kroppen eller över ryggen? Jag har bara testat att ha den fästad på magen och då korsar jag ibland linan med atmtaget vilket blir struligt. Hur gör ni?

  /Josefin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *