Vem är Anders?
Anders Gustafsson, 33 år, sitter i styrelsen i SPIF Triathlon sedan 3 år och brinner för att utveckla klubben och sporten. Tjuvstartade med triathlon 2008 med den gemytliga tävlingen Knivsta triathlon som en kollega drog med mig på, jag bröstsimmade mig igenom simmomentet både detta och efterföljande år men då fick det vara nog och jag anmälde mig till en crawlkurs med SPIF hösten 2009, sen var jag fast. Ytterst begränsad träningsbakgrund med pingis och lite taekwondo i tidiga år men tyckte sedan under flera år att jobbet och krogen hade en större dragningskraft. Har nu kört diverse tävlingar som ÖtillÖ, vätternrundor och triathlonlopp varav 6 st Ironman runt om i världen tillsammans med Sofie och Lisa med bästa tid 11:14 h. Målet med Kalmar är att gå under 11 h samt markant förbättra löptiden. Just löpningen har alltid varit besvärlig för mig med löparknä och överansträngd sena i foten så till denna säsong har jag tagit hjälp av Magnus Hagström för stryketräning och Rubin McRae med löpcoaching vilket gjort att jag nu känner mig mycket mer förberedd för den belastning som en Ironmanmara innebär.
Att träna inför och köra Ironman har blivit en livsstil och numera försöker jag köra en vacker tävling på någon exotisk plats för att uppleva världen och en tävling med lite högre fart per år.
2. Om du får ge ett tips till den som ska köra sin första Ironman, vad skulle det vara?
Inte överdriva betydelsen att allt bara kan vara på ett visst sätt, det finns så många sätt att genomföra en Ironman på och de flesta som startar kommer faktiskt i mål trots olika sätt att genomföra loppet på. Det handlar inte om att ha exakt en viss utrustning eller ha gjort exakt en viss träning före, oavsett vad alla runt omkring dig har gjort. Försök minska mängden osäkerheter och känn dig nöjd med dina val, gå inte och köp en ny hjälp på tävlingsområdet (har testat det) och ta inte med dig två par olika löpskor, simglasögon (har testat det också…) eller olika sorters sportdryck för att bestämma dig först vad du ska ha dagen före loppet – det leder bara till nervositet.
3. Har du något knep när det blir tungt eller trist under en Ironman?
Under loppet är hjärnan en av dina största motståndare, det tar sig många uttryck och här bör man vara förberedd på hur olika situationer ska tacklas. För att ta ett exempel, under Ironman Brazil tidigare i år gick jag in i väggen på cyklingen, troligtvis beroende på slarv med vätske- och näringsintag och för hård inledande cykling. Mitt mål var att komma in under 11 h men det grusades snabbt och hjärnan skrek att det är väl lika bra att bryta. Det som då framförallt fick mig att fortsätta var att jag slagit personbästa på simningen och för att få den tiden registrerad på den enda för en triathlet intressanta sidan i Sverige, Ironmanstatistik, måste man komma i mål. I mål tog jag mig men det var en lång och tung dag som blev möjlig genom att omfokusera och ändra mål och på så sätt besegra hjärnan.
Under tävlingen är man inte speciellt smart och snabbtänkt så se till att ha en plan i förväg, t.ex. vad gäller näringsintag. Har du bestämt dig för att ta en gel var 10 km på löpningen, se till att göra det oavsett vad kroppen säger just då, ingen är någonsin sugen på gel och du kommer inte att kunna koka ihop någon smartare strategi hux flux ute på banan.
Många säger att man ska tänka positiva tankar men för mig funkar det oftast bäst att tänka på hur mycket sämre alternativet till att fortsätta är. Att kliva av och sen vara missnöjd eller att bita ihop och köra på. Jag har ju faktiskt valt detta själv och lagt ner väldigt mycket tid, slit och pengar för att förbereda mig just för denna dag. Sen tycker jag det underlättar att räkna ut hur mycket man har klarat av loppet, t.ex. efter 5 km på löpningen är faktiskt mer en en tiondel avklarad, efter 10 km nästan en fjärdedel osv.
4. Om du måste välja ETT enda pass en vecka, vilket blir det då?
Passet efter en eller flera vilodagar där man överträffar sina förväntningar genom att ge allt, spelar ingen roll om det är cykel, löpning, simning eller styrketräning och om det är distans eller intensitet. Tycker det är viktigt att inte alltid vara söndertränad utan att även under träningen få märka att man förbättras, t.ex. genom att sätta personbästa i olika moment.