Sök
Stäng denna sökruta.

Maxpulstester!

Jag har varit sugen på att testa min maxpuls och mjölksyratröskel under en längre period. Och så plötsligt händer det. I onsdags gjorde jag ett så kallat “dubbeltest” hos Sportsupportcenter. Fitness ska skriva om tester man kan göra i ett kommande nummer så förutom att jag skulle genomföra testerna så att mjöksyran sprutade ut ur öronen så hade jag en fotograf med mig. Och jag kan lova, de bilderna kommer inte bli snygga! Fi f*n vad ful man är när man är nära sin maxpuls.

Hur gick testet till? Började med att prata lite med Ida Klockervold som fyllde i namn, vikt, mål, vad springer jag milen på, maxpuls och lite annat smått och gott. Lite roligt var att på frågan om maxpuls så sa jag att jag brukar använda 191 som riktmärke, men det är en vild gissning baserad på ett tio år gammalt cykeltest som gick sådär.

På med pulsband och upp på löpbandet. Efter drygt tio minuters uppvärmning så ökade Ida hastigheten med 2 km/h åt gången. Efter fyra minuter stack hon mig i fingret för att mäta mjölksyran i mitt blod (laktat) och sedan fick jag springa vidare 2 km/h snabbare i fyra minuter till. Stick i fingret och fyra minuter till… Efter tredje sticket började jag tycka det var liiiite jobbigt att springa men jag mentalt inställd på att springa några fyraminutrare till så jag blev på något vis lite besviken när hon sa att det räcker så.

Lite vatten och så upp på bandet igen. Nu var det maxpulsen som skulle mätas. Efter att ha sprungit igång kroppen så höjde hon bandet en grad var 30:e sekund. Och det blir bra jobbigt väldigt snabbt. Efter några minuter så kändes det som att lungorna var på tok för små, benen var jättekorta och liksom gjorda av mjölksyra och trä. Då stoppade Ida och jag fick kliva av. Maxpuls: 192.

Intressantast var diskussionen med Ida efteråt. När jag vet vad min maxpuls är och var min mjölksyratröskel är så är det lättare att veta hur jag ska lägga upp min träning. Till exempel så fick jag reda på att jag springer mina långpass på för hög puls och mina intervaller på för låg puls.

Så här skriver Ida till mig efteråt:
För lågintensiv träning över 90 min gäller pulszon 130-150, det innebär att du tränar under 2mmol i mjölksyra vilket är den aeroba trösklen. Ju längre tid du är ute desto bättre och du behöver då inte ligga i den övre delen av denna zon. Denna typ av träning främjar din uthållighet genom att du blir bättre på att använda fett som bränsle bla genom att kroppen bildar fler mitokondrier i de arbetande musklerna, därför måste denna träning vare grenspecifik. Du skjuter också på din anaeroba tröskeln tack vare dessa träningspass!

Medelintensiv träning innebär för dig 150-170 i puls. Detta kan vara den så omtalade “gråzonen” men också där man bedriver tävlingslik träning. Den anaeroba tröskeln ligger på 4 mmol och för dig 170 i puls och där tränar du din syreupptagningsförmåga optimalt så kortare pass under timmen passar bra i den övre delan av denna zon. Denna fart kan man hålla i ungefär en mil på löpning så därför tränar många sin löpekonomi där!

Över 170 i puls till max är anaerob träning för dig, då klarar inte kroppen av att transportera bort all mjölksyra om du kör där en stund. Denna zon är till för olika typer av intervaller!

Andra intressanta saker som kom fram när jag pratade med Ida var:
* Grundkondition finns! Under många år så har man pratat om att “kondition är en färskvara”. Men nu visar forskning på att grundkondition visst finns. Har man konditionstränat under tonåren så hänger det med en resten av livet. Det vill säga att de som tränat tillexempel längdskidåkning eller fotboll när de var tonåringar har bättre syreupptagningsförmåga än de som inte gjort det när de testar sin kondition när de är närmare 40 – jämfört med de som INTE tränat när de var unga.
Genast tänker jag SKOLGYMNASTIKEN MÅSTE VARA KVAR! Tänk så många tonåringar som får sin enda träning genom den … Förutom att forskningen måste ut till tonåringar och föräldrar så att man förstår att det är viktigt att röra på sig.

* Simning är extra konditionsbyggande för att hjärtat har tryck från det omgivande vattnet så det får jobba extra hårt. När vi pratade om hur jag tränar idag så sa jag att jag hade märkt en enorm skillnad den vintern jag simmat och började springa på våren, jämfört med de vintrar jag inte simmat och börjat springa i april. Inte konstigt sa Ida och berättade om trycket från vattnet.
Egentligen lätt att begripa men jag blir ändå glad och tänker än en gång “simning is the shit!” (Nu springer jag året om så jag lär inte få uppleva den aha-känslan igen)

Det ska bli riktigt rolig att träna med hjälp av det här testet, och mer kommer i Fitness Magazine om en månad eller två.

Har du gjort några tester? Var? Hur? Bra? Åsikter?

Nå gillar du det här så gillar du nog också

Träna med Lantto – 30 minuter Tabata

30 minuter träning med mig på Spotify. Det är sex stycken Tabata. Det vill säga 8*20 sekunder hårt jobb med 10 sekunder vila mellan. Två övningar i varje tabata – varannan gång övning ett, varannan gång övning två.

Läs mer »

BÄSTA TIPSEN INFÖR IRONMAN KALMAR

Med nio dagar kvar till Ironman Kalmar börjar jag varje dag med att svara på frågor om allt och inget. Jag har kört 23 Ironmandistanser lite här och var i världen men när någon frågar så är Ironman Kalmar den tävling jag rekommenderar till alla om man ska köra en enda i livet. Det finns ingen annan tävling som har så fantastisk publik. Och att få cykla på Öland. Älskar!

Läs mer »

0 reaktioner på ”Maxpulstester!

  1. Det kändes som att lungorna är lite för små för det jag vill göra, benen blev tunga… och så kändes på något märkligt sätt som om de var för korta!?
   Karin, du om någon borde göra ett test, tror att du gillat det… eller rättare sagt du hade gillat resultaten som du sedan kan träna efter/med.
   Testa, testa säger jag 🙂

 1. Otroligt intressant läsning! Och det där med grundkondisen var faktiskt lite extra intressant, för jag har själv upplevt att jag har mycket bättre grundkondis i sk otränat tillstånd än många av mina kompisar och jag höll ju på med längdskidåkning rätt så fokuserat under hela min uppväxt fram till jag var 19 år. Det jag också har med mig från min myckna träning under tonåren är att jag har väldigt bra muskelkontroll och väldigt lätt hittar teknik i nya övningar, jag liksom “vet” var det ska kännas. Har alltid låtit lite flummigt när jag försökt förklara det, men helt fel ute har jag mao inte varit 🙂

 2. Måste först börja med ett WOW för din anmälan till Norsman. Hur orkar du?! Fast nu när du är testad och klar funderar jag inte längre. Bra jobbat!
  Visst är det intressant med alla siffror man kan koppla till träning. Gjorde själv en tröskel- och maxtest i våras och den sved i benen. Saknar dock bilder på dig i den äckliga dreggelmasken men kanske får vi se dem i tidningen 😉

  1. Annika, du kan vara lugn. Jag sparar dreggelmaskbilden till tidningen. You just wait 🙂
   Vi kan jämföra tester så inser du att du har 100 gånger bättre värden än mig och så anmäler även du dig till Norseman. Eller hänger du med som support och klättrar upp på berget med mig… Din bror verkar inte allt för sugen.

   1. Tackar för förtroendet 🙂 Berget tar jag “gärna”. Visste inte att vi icke triatleter har privilegiet att välja favvo sträckan. Tar och startar om träningen -igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *