SOFIE

150912_SALTOLUOKTA_20000404

Fallskärmshopparen som blev yogi som blev triathlet. Från att hata att springa och som längst ha sprungit en mil, till en Ironman på ett halvår. Så roligt att jag nu sex år senare har gjort fjorton Ironman och tre ÖtillÖ. Livet får gärna innehålla mycket mjölksyra, men finns inte glädjen då gör jag något annat.

Mitt livsmotto är #LevFörFan. Det är en påminnelse om att du kommer dö en dag – så njut av livet. Andas, lukta och känn! Våga! Och kom ihåg vad som är viktigt på riktigt. För mig är det att jag och min familj (har sambo och två barn) får vara friska och lyckliga. Allt annat är lull lull och bonus. Men jag ÄLSKAR lull lull och bonus. Som att vandra upp på vackra berg, cykla nerför en backe och skratta så det ilar i tänderna. Köra swimrun med min syster eller dricka kaffe (eller vin) i med en god vän. Gärna i ett tält, på en varm klippa vid havet eller på ett berg.

Jag kommer från Gällivare och kommer alltid vara en norrlänning i hjärtat. Älskar fjällen, skidåkning, ljuset en decemberdag, en knastrande eld i skogen och knarret under skorna när snön har kommit. Och kaffe! Har arbetat som trollet Plupp, skidlärare, forsrännare, yogaledare, personlig tränare och nu Art Director för Utemagasinet. Värsta jobbet jag haft är när jag städade i gruvan. Jag har ett eget företag som formger tidningar, böcker, fotar, håller föreläsningar och säljer muggar.

Vill du säga hej, boka mig för en föreläsning, fotografering, formgivning eller ett träningspass så mejlar du sofie@lantto.se

Här kan ni hitta de mest lästa inläggen på Lanttolife. 

Några favoritdagar i mitt liv:

13767342_1051085601628014_8259505829445097019_o

En dag som avlutas med “Sofie, you are an Ironman” – det är alltid en bra dag. Här hittar du fjorton sådana dagar.

Ska du köra din första Ironman så se om du hittar något matnyttigt här: “Ironman for dummies”. 

150711_rockman0132

Typiskt bra dag att komma ihåg är när  jag och syster vann Rockman eller simmade och sprang ÖtillÖ – från Sandhamn till Utö. 

150912_SALTOLUOKTA_20000384

Hemma kommer alltid vara i Lappland. Fast just nu bor jag i Roslagen.


Har hoppat fallskärm sedan jag var 18 år och gjort lite drygt 4000 hopp. 

Kontakta mig genom att skicka ett mejl (sofie(at)lantto.se)

23 Responses to SOFIE

 1. Eva says:

  hej
  Du har en väldigt inspirerande blogg!

  jag har några nybörjar tri frågor
  eftersom jag skall bara delta i en superkort tri tävling i år, bara för att testa, tycker jag att triathlon dräkt är onödigt dyr. så är det inte typ samma att ha på sig vanliga cykelbyxor och en topp. Eller är tri cykelbyxor på något sätt snabbtorkande eller bättre?
  Är det inte kallt att sätta sig genomvåt på cykeln och börja trampa?
  Hur funkar våta cykelbyxor du skall börja löpa? (detta skall jag nog ha testat före tävlningen)
  har triathlon toppar inbyggd sportbh? Torkar de snabbare också?
  Används våtdräkt också fast simsträckan är endast 300meter?

  Tack på förhand
  E

  • Sofie says:

   Hej, kul att du hittat hit.
   Det går hur bra som helst att ha på sig vanliga cykelbyxor och topp, välj då gärna något funktionsmaterial (som släpper ut fukt, torkar snabbt alltså inte till exempel bomull som kyler och inte torkar så snabbt…)
   Man kan också göra ett snabbt byte innan man drar iväg på cykeln. Jag hade vanliga cykelbyxor på mig under våtdräkten när jag körde ett långt triathlon förra året, fungerade hur bra som helst. Skillnaden mellan triathlonbyxor och cykelbyxor är framförallt att den lilla “blöjan” i byxorna inte är så stor som i ett par cykelbyxor. Och ja materialet ska vara extra snabbtorkande, men jag tycker det är lika bra med ett par vanliga byxor.
   Springa i cykelbyxor funkar, men är väl inte jätteskönt. Fundera och testa om det kanske är skönare att cykla i ett par tighs (om det inte är så långt så kanske det är ett alternativ?) Testa och se. Du behöver absolut inte köpa nya dyra kläder för att testa triathlon!

   Kallt? Det är klart det kan bli kallt om det är lite kallt i luften, men på tävling har jag aldrig tänkt på det, då är det så mycket annat att tänka på. Och fryser jag så trampar jag hårdare 🙂

   Vissa triathlontoppar har inbyggda sport-bhar. Andra inte. Det är precis som med vanliga träningslinnen, vissa gillar det andra inte. Jag tycker det är skönt när det är en inbyggd bh, men har många vänner som aldrig skulle ta på sig ett sådant.

   Simningen. Det finns regler kring temperaturer och våtdräkt (läs mer här: http://iof3.idrottonline.se/ImageVaultFiles/id_4502/cf_104/sammanfattatreglemente.pdf Kortfattat: “Våtdräkt måste bäras vid kallare än 16 C, förbud mot våtdräkt vid varmare än +21 C (gäller sprint o olympisk distans).”) Så vid korta tävlingar mitt i sommaren brukar man inte behöva det.
   Hoppas det var lite svar på dina frågor. Ber om ursäkt för att du inte får något JA eller NEJ svar. Det är som i livet, det finns nyanser av allt.
   Fråga på om något var oklart eller om du har andra saker du funderar över.
   Vilken tävling siktar du på i år?
   Lycka till! Hoppas du gillar det lika mycket som jag första gången.

   Ps. Säkert självklart, men vilket du än bestämmer dig för så testa innan. Tänker mest på att jag inte vill att du simmar iväg på tävling i cykelbyxor utan våtdräkt och så tänker du bara på hur tungt det är att simma i cykelbyxor och på hur det känns som att de håller på att glida av under simningen istället för att kunna njuta av att tävla…

   • Eva says:

    Tusen tack för tipsen!

    på lördag gäller det.
    Var har du annars hittat flaskhållare att ha bakom sadeln och den lilla väskan du skrev du hade framme bakom styret?

    • Sofie says:

     Lena på Lewasport (http://www.lewasport.se) har både flaskhållare och väska. Hon är alltid snabb, bra och trevlig. Ring henne.
     Annars så vet jag att Cykloteket har sådana väskor. Venkanto kan säkert också ha prylarna.
     Och så finns det massor av andra triathlon/cykel butiker i Europa som brukar leverera snabbt och bra. (Som Wiggle, Cyclecomponents mm)
     Stort lycka till på lördag. Kör så det ryker och glöm inte att ha lite kul på vägen.

 2. Linda says:

  Otroligt inspirerande blogg! Fick tipset via Niklas Jakobsen. Ska fortsätta läsa, och länka till dig från min blogg!

 3. Sara says:

  Hej Sofie! Har just legat sjuk i maginfluensa och har mellan magknipsattackerna roat mig med att läsa igenom hela din blogg. Du skriver väldigt lättläst, inspirerande och bra. Nästan så jag själv blir sugen på både triathlon och fallskärmshoppning. Tack för att du gjort mina sjukdagar lite mer uthärdliga!!

  • Sofie says:

   Kul att du hittat hit, krya på dig nu så du kan ut och göra roligare saker än att ha magknipsattacker…

 4. Hej svejs!!

  Hänger med i din blogg och är inne på samma bana som dig med triathlon.
  Tänkte kolla lite var du gick din crawlkurs ngnstans?

  Mvh
  Bea Amundsson

  • Sofie says:

   Hej, jag gick en kurs med Täby sim. Otroligt bra.
   SPIF triathlonklubb har också kurser då och då. Och kan du litegrann så kom på träningarna 🙂
   Har vänner som gått på Eriksdalsbadet och tyckt det varit bra också.
   Lycka till med crawlandet.

 5. Gunnar Löfgren says:

  Hej Sofie!
  Roligt att hitta till denna sida!
  Din resa har väckt en liten tanke på att börja prioritera lite tid till att träna triathlon. Det är små trösklar jag ser framför mig som investering i utrustning, hitta motivationen för att träna först i liten skala och sedan vem vet, anmäla mig till något mini-lopp?
  Väldigt roligt att kunna följa dina insatser (både på fitness magazine och här).
  Blue skyes 😉
  Gunnar

 6. Gunnar Löfgren says:

  Hej igen 😉
  Har anmält mig till Lidingö triathlon i augusti och undrar om lite praktiska saker:
  1. Brukar man använda våtdräkt till den (hur brukar vattnet vara i augusti?); och om man väl ska köpa våtdräkt, vilken ska man välja (det finns i alla varianter från vester till “long-johns” i olika mm (får man skvavsår eller blir man för varm?)
  2. I växlingsområden, har man ett eget “bås” där man i förhand kan lämna t.ex handduk och byteskläder ifall man vill byta till torra cykel eller löpkläder?
  3. Kan man använda MTB (egen gammal) – hur ser du generellt på investeringen i cyklar?

  Hej så länge,
  Gunnar

  • Sofie says:

   Hej,
   jag har aldrig kört Lidingö triathlon (om någon som läser har så svara gärna Gunnar…) men svarar hur jag hade tänkt/gjort ändå.
   1. Ja, jag hade haft våtdräkt om jag skulle köra tävlingen. Men kikar man på bilder från tidigare år så verkar det vara blandat, många med våtdräkt, men många utan också. 19 augusti, då badar man som bäst i Sverige 🙂 Om man ska välja våtdräkt så ska man hitta en som är gjord för simning, alltså väldigt flexibel i axlarna. Jag älskar min 2xu V2, men känner många som är minst lika nöjda med sin Head, Sailfish, Orca mm. Så testa och hitta en som sitter bra på dig. Dyrt betyder inte per automatik bättre. Enda skavsåren jag fått är när jag simmar långt, långt och då framförallt i nacken efter kardborrebandet.
   2. Man har en plats för cykeln, men inget bås. Enklast är att ha på sig kläderna man ska cykla i redan när man simmar (och då ha plagg som torkar fort och inte kyler ner) Men om man vill byta så brukar det finnas ett tält där man kan göra det.
   3. Lidingötriathlon rekommenderar en MTB eller hybrid (http://triathlon.lidingoloppet.se/start/invitation.cfm?Rac_ID=26) så det verkar perfekt. När det gäller cyklar så tänker jag att mtb funkar bra, men gillar man cykla och vill hålla på med triathlon så skulle jag testa en racercykel. Man tjänar så otroligt mycket kraft på att cykeln rullar snabbare och bättre 🙂
   Hoppas det var svar på några frågor.
   Lycka till!

 7. Michelle says:

  Hejhej,

  Jag tog lite bilder på dig idag under Kalmar tri. Kan jag skicka dom till mailen nämnd här? 🙂

 8. Jenny says:

  Vill bara säga att jag tycker väldigt mycket om din blogg och jag blir så träningssugen varje gång jag läser den. Tack för många tänkvärda timmar bakom skärmen!

  Sedan en liten fråga som du bara behöver svara på om du vill/har tid. Jag bor i samma samhälle som dig och jag har lite lösa planer på att börja cykla till arbetet i Centrala Sthlm ngn gång i veckan. Brukar du cykla till City? Vilken väg isf? Jag tycker det är knepigt att hitta en väg där man inte riskerar livet (läs rondellerna vid Rosenkälla eller Svinningevägen)

  Lycka till med dina framtida utmaningar, ska bli kul att följa dem!

  • Sofie says:

   Jag testar olika vägar hela tiden, och drömmer om att kommunen ska asfaltera en cykelväg längst med Roslagsbanan. Just nu så känns det som man riskerar livet för att ta sig till Roslagskälla (ännu värre om man tar svinningevägen) och sedan råkade man “glömma” att göra en cykelväg när man byggde nya vägen och så stängde de bara av finaste vägen vänster via golfbanorna… Men det är den vägen jag tar, annars måste man cykla en omväg via Vallentuna. Sedan kringelikrokar jag mig via vägar och cykelbanor till stan. Ska se om jag kan få tag i en gps-karta någonstans.
   Men tänk vilken dröm att kunna bränna på hela vägen längst med Roslagsbanan. In my dreams!

 9. Pingback: Inspiratör eller sabotör? | Motivation, inspiration och passion

 10. Beatrice says:

  Hej Sofie.
  Fick tips om din blogg av Kajsa G (vi sågs på hennes tjejhelg -jag var den gravida). Har läst å läst och tycker att din blogg är både rolig, tänkvärd och inspirerande. Ville egentligen bara säga det. Har anmält mig till mitt första swim-run nu i juni så måste komma igång m tränigen på allvar. Så kommer kika in emellanåt å ser fram emot mer inspiration. 🙂

  • Sofie says:

   Tack, tack, tack! Och kul vilken swim-run har du valt?
   Jag och syster (hon fick barn i början av september) är också anmälda till en … idag var hon på första mammagympan på friskis. Hon sa att det var första steget mot vår tävling.
   Lycka till med livet, lyckan och träningen 🙂

   • Beatrice says:

    Stockholm swim-run. Fick min tjej i slutet av sept så har prefis börjat löpträna jag oxå. Känns skönt att få komma igång och att ha ett mål att träna mot. Sen får vi se hur det går. Men tävlar ju mest mot mig själv 🙂

 11. Monika says:

  Hej Sofie!

  Jag har en fråga angående sport-BH för swimrun! Jag är nybörjare för den här och har inte ännu använt en våtdräkt! men idéen är att köra en swimrun i sommar!

  När jag springer jag behöver en sport-BH med mycket stöd! typ shock absorber…men vad funkar bäst för swimrun? jag kan föreställa mig att det är inte tillräcklig med våtdräkt eller? Finns speciella sport-BH för att kunna simma och springa bekvämt?

  Hoppas att jag kunde förklara på en bra sätt min fråga!

  Tusen tack!

 12. Pingback: Vår soliga stockholmsdistans.

 13. Johan says:

  Hej mitt namn är Johan och jag vill bara säga att spinningpasset i går var kul och inspirerande och det beror kanske på att jag också älskar Lappland före allt annat i Sverige. Personligen tycker jag Lappland är ett Paradis på jorden, klart det finns andra platser också. Men Lappland är ändå nära och relativt billigt att komma till.

  Hälsningar
  Johan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *