RIK!

170124_skridsko20170124_0008

Imorse frågade 9-åringen om pappa skulle iväg och jaga. Nej, jag ska åka skridskor sa Hans. Jag kommer nerför trappan i underställ och 9-åringen frågar mig vad jag ska göra. Jag ska åka skridskor säger jag.

– VA, SKA JAG GÅ TILL SKOLAN OCH NI ÅKA SKRIDSKOR?

170124_skridsko20170124_0014 (1)

Jag tjänar inte fantastiskt med pengar men lyxen att kunna åka skridskor en vanlig tisdag – den lyxen är fantastisk! När jag föreläser brukar jag fråga vad du skulle göra om du hade obegränsat med pengar.

Mitt svar på den frågan är att jag skulle göra saker som att åka skridskor en vanlig tisdag. Att idag sitta där med termoslunchen och konstatera att jag känner mig rik är en härlig känsla. Tänker ofta på den här historien om fiskaren:

—————-

En fiskare hade avslutat sitt arbete för dagen och satt intill sin båt på stranden. En rik affärsman passerade och upprördes över att se fiskaren lata sig på stranden och titta på solnedgången.

– Varför är inte du ute och fiskar? frågade affärsmannen.

– Därför att jag fångat tillräckligt med fisk för idag. Nu sitter jag här och tar det lugnt och njuter av eftermiddagssolen, svarade fiskaren.

– Varför fångar du inte mer fisk när du har tid över? sa affärsmannen.

– Vad skulle jag göra med den fisken? undrade fiskaren.

– Du kan sälja den och tjäna mer pengar, blev svaret. Med pengarna kan du köpa en motor till din båt. Sen kan du åka längre ut på havet och fiska på djupare vatten, fånga mer fisk och köpa nylonnät. Det kan ge dig ännu mer fisk och ännu mer pengar. Snart kommer du ha tillräckligt med pengar för att köpa en båt till. Sen kan du bygga upp en hel fiskeflotta, sälja den och tjäna massor med pengar.

– Vad ska jag göra sen? frågade fiskaren.

– Sen kan du varva ner, ta det lugnt och njuta av livet, sa affärsmannen.

– Det är ju precis vad jag gör.

—————-

Jag känner många som jobbar, jobbar, jobbar för att sen, sen, sen kunna njuta av livet. Men tänk om sen aldrig kommer. Ofta är svaret på frågan “Vad skulle du göra om du hade obegränsat med pengar?” enkla saker som att du är med vänner och familj och gör saker som får dig att skratta och vakna lycklig. Oftast är det inte saker som kostar en förmögenhet. Vad är viktigt på riktigt? Vad får dig att vakna glad? Vad får dig att glömma tiden, att känna lukter, höra fåglarna, att skratta högt och tänka det här vill jag göra oftare och mer? Finns det något där som du kan göra redan idag?

This entry was posted in Balans, Friluftsliv, Sofies budord! and tagged , . Bookmark the permalink.

9 Responses to RIK!

 1. Maria Lantto says:

  Åh Lanttofeeling. “Anekdot för sänkande av arbetsmoralen”(ecoforce.se) = historien om fiskaren, är ett av många frö till att jag idag heter Lantto.

 2. Malin-Charlotta says:

  Jag skulle en vanlig vardag åka & hälsa på dig. Inte gärna åka skridskor men vi skulle kunna simma 🙂

 3. Tack för påminnelsen! Springer på diverse jobbmöten, men måste lägga in frihet som en stor faktor om jag kommer så långt att jag kan välja. Så mycket viktigare än pengar, även för mig.

  KRAM & fortsätt livsnjuta!

 4. Visst är det lyxigt att kunna styra över sin egen tid och kunna göra roliga saker bara för att man vill – när man vill! Jobba kan man göra sedan! Kram!

 5. Friheten är värd så otroligt mycket, iallafall för mig som älskar att vara ute, åka på äventyr & resa. Jobba gör jag gärna och mycket, men fritiden är minst lika viktig!

 6. Ann-Mari says:

  Rikedom helt i min smak!
  Rikedom i sitt esse!

 7. Diana Hegland says:

  Visst är det rikedom att kunna göra vad man vill och när man vill, inte vara styrd av tid och dagar.

 8. Mari says:

  Åh, så bra. En fin påminnelse… <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *