LAPPLAND I LOOOVE YOU

150912_SALTOLUOKTA_20000481

Första september varje år kommer det automatiskt upp “vad du än gör–åk hem till Lappland” i min kalender. Det är bara för att dom år jag missat det så är det som att något saknas mig hela vintern. I fredags sköljde känslan över mig och jag bokade biljett hem.

September i Lappland är alltid magiskt. Klart väder, sådär så det nyper i kinderna på morgonen och nästan blir för varmt mitt på dagen. Myggen är borta och det känns som luften smakar om möjligt ännu bättre än vanligt Flög hem till Gällivare. Bil och båt till Saltoloukta. Dagstur och god middag med sonen och mamma = Sofie är lycklig!

150912_SALTOLUOKTA_20000404

Imorse vaknade jag när solen gick upp. Smög ut. Sprang upp på Puoliamtjåkkå. Det enda jag hade med mig var en dunjacka och en kamera. Kände mig fullständigt lugn. Lycklig. Hemma. Drack vatten ut bäckarna jag passerade och tassade upp mot närmaste toppen.

150912_SALTOLUOKTA_20000384

På toppen tog jag på dunjackan och satt en stund innan jag sprang ner och åt frukost med mamma och sonen. Ska försöka ta med mig det här lugnet i kroppen inför dom närmaste två veckorna med tre deadlines och en Ironman på det.

150912_SALTOLUOKTA_20000061

Storasyster stannade hemma i söder men lilleman följde med. Här tar han ut kompassriktningen innan vi ger oss av mot Lulep Kierkau.

150912_SALTOLUOKTA_20000255

Det var inte bara vi som var där över helgen. Tidigare har jag mest passerat Saltoluokta på väg till eller från Sarek eller Kungsleden men den här helgen var nästan alla jag pratade med där över helgen.

150912_SALTOLUOKTA_20000150

En ren som nästan såg ut som en staty på håll.       150912_SALTOLUOKTA_20000297

150912_SALTOLUOKTA_20000210

Jag var inte snabbast på berget idag. 8-åringen studsade upp. Och ner. Bubblade. Plockade en sten som var fin. Drack vatten ur bäckarna. Lekte parkour bland stenblocken. Plötsligt uppe i ett träd. På en stor sten. Jag visste inte om han skulle gilla att gå i fjällen så att han var glad hela vägen var en härlig överraskning.

150912_SALTOLUOKTA_20000372 150912_SALTOLUOKTA_20000347

Vi sov i stugan till höger. Somnade glad och vaknade lycklig. 150912_SALTOLUOKTA_20000476150912_SALTOLUOKTA_20000287

Andas in. Andas ut. Redo för en ny vecka!

This entry was posted in Lappland, Löpning and tagged . Bookmark the permalink.

15 Responses to LAPPLAND I LOOOVE YOU

 1. Vilken härlig helg ni verkar ha haft och vilket otroligt vackert landskap. Jag funderar skarpt på att åka dit, men det sägs att det är mycket mygg i norr. Är det hela året om, eller börjar dem försvinna nu när vi går mot höst?

 2. Förvånad says:

  Fantastiska bilder!

 3. I LOVE dina levande bilder. Färgerna! Åh!

 4. Älsk på dina bilder, det ser helt fantastiskt ut! Jag var uppe i Abisko/Riksgränsen i mitten av augusti och vandrade, det är galet vackert. Dock lite för mycket mygg, både jag och sambon sa att nästa gång, då blir det höstvandring. Färgerna, luften, dofterna – gotta love it!

  Titta gärna på mina bilder från fjällvandringen här – http://explorista.se/fjallvandring-bilder-fran-abisko-till-katterjakk/

 5. Eva Marie says:

  Jag skall till Gällivare och föreläsa ett par dagar i november. Får försöka upptäcka dina hemtrakter då :)) du inspirerar som alltid!

  • Sofie says:

   Kul! Du har säkert redan kontakt med massa sköna människor där – om inte så hojta så ska jag sätta er i kontakt så du har bästa sällskapet. ????

 6. Nina says:

  Wow, vilken fantastisk natur vi har! Du har verkligen fångat den på bild.

 7. Åsa says:

  Kändes som jag var i Lappland för en stund. Vilka bilder!

 8. Underbara Lappland! I höstskrud är det som allra bäst däruppe! Saknar verkligen att vara där, måste bli en resa snart. Helt fantastiska bilder du hade i inlägget. Kram!

 9. Uppochhoppa says:

  Jag älskar alltihop. Älskar, älskar, älskar! Vad fantastiskt smart gjort att åka hem!

 10. Ljuvliga foton!
  Skulle du rekommendera fjällvandring (med tält) i september, eller blir det FÖR kallt?
  Det där med vackra färger och myggfritt lät lockande annars…. 🙂

 11. Charlotte Ward says:

  Alltså, Sofie – dina bilder är helt magiska!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *