13 Comments

 1. Rund är också en form!
  19 April, 2015 @ 07:18

  Mycket läsvärt inlägg!!

  Reply

 2. Jonna
  19 April, 2015 @ 08:52

  Jag upplevt även skillnad och särbehandling kring unga anställda och gamla anställda.
  Just ungas idéer tas inte på allvar hos många företag.
  “Kom inte här din nyexaminerade snor unge och tro att dina idéer är bättre”
  Då skulle jag vela våga säga: “Därför jag anställdes”
  Så om chefen anställer en “yngre” människa för att komma med nya idéer måste chefen jobba med att ge stöd åt den ensam kämpande kandidaten.

  Det här men manligt och kvinnligt. Min mor har alltid lärt att jag ska klara mig själv i livet. Behöver en tavla komma på plats så sitt inte och vänta på att mannen kommer hem. “Bara gör!”
  Detta blev en krock på mitt jobb när en äldre man inte hade växt upp på samma sätt. Han hade växt upp med att “skydda kvinnan”. Say what? vad händer om mannen dör?
  People should be more do-people than boys and girls.

  Jag brinner mycket också för dessa frågor.
  Bra skrivet!!!

  Reply

 3. h
  19 April, 2015 @ 09:21

  Det satsas inte alls mindre pengar på “kvinnliga” sjukdomar än på “manliga”. Tex drabbas fler män samt dör av prostatacancer än kvinnor av bröstcancer. Att du inte visste det talar ganska starkt för vilket kön som prioriteras och vilket som osynliggörs. Till apoteken osynliggör män genom att endast sälja rosa band och inte blå eller könsneutrala band.
  Andelen kvinnor i styrelser för aktiebolag motsvarar idag antalet anställda i dessa bolag. Är det rätt att könsfördelningen i ledningen är 50% inom tex Skanska om könsfördelningen för arbetare är 20/80??
  Skillnaden i löner är under 1% baserat på utbildning erfarenhet ålder ansvar och samma yrken enligt tex miljongranskningen.
  Kvinnor har också mer fritid än män enligt tex SCB. Män lägger mer tid på vanliga arbetet plus hushållssysslor än kvinnor totalt gör i genomsnitt.
  Deet är även en av förklaringarna till att män i genomsnitt har högre lön förutom att män valt privata arbetsgivare än att statliga arbetsgivare som är beroende avpolitiska beslut för högre skatter för att kunna betala ut högre löner till tex sjuksköterskor och lärare.
  Ett tips. Varje gång du får information från feministiska källor, verifiera dem från neutrala källor.som inte är ute efter att stärka sin egen sak och organisation.
  Feminism är det största hotet mot jämställdhet därför att den inte håller sig till fakta.

  Reply

  • Sara
   12 May, 2015 @ 10:25

   Ser att jag är pucktvåa och att H redan rättat det jag reagerade över. Ibland får jag intrycket att Sverige är så jämställt att många grupper måste attackera halmgubbar för att kunna legitimera sin egen organisation. Ta t.ex. “lika lön” som skanderas regelbundet trots att studie efter studie kan knyta skillnaderna till andra faktorerna såsom heltid/halvtid, privat/statligt, arbetslivserfarenhet, arbetsuppgifter, etc. Trots det fortsätter många att skandera “lika lön” och hela befolkningen reagerar instinktivt med “det är väl självklart att vi ska ha lika lön”. Istället skulle man kunna lägga fokus på problem såsom könsstympning, hedersvåld och barngifte som tyvärr ökar i Sverige.

   Reply

 4. Erik
  19 April, 2015 @ 11:51

  “vi är inte nära jämställdhet i Sverige” Källa: Vissa säger tydligen tjejkast? Om det inte är värre än så har vi/du inga större problem skulle jag säga.

  Reply

 5. Karin
  19 April, 2015 @ 12:49

  Mycket bra skrivet! Och ni ovan som gnäller: det finns ju oceaner av fler exempel. Roa er med att ägna en dag av ert liv åt att se på världen med kvinnors glasögon så får ni se själva.

  Reply

 6. Katie
  19 April, 2015 @ 17:23

  And an Ironman can simply be renamed to IronHEN??? Perhaps not!

  Reply

 7. Petra
  19 April, 2015 @ 19:35

  Word. Som förskollärare kämpar jag med det, att barnen ska se att killar och tjejer kan, inget är bättre eller sämre än det andra. Men det är en utmaning. ord som “tjejkast” osv sitter djupr inpräntade även hos de små på förskolan. Men heja alla som kämpar!

  Reply

 8. Glenn Karlsson
  19 April, 2015 @ 20:57

  Bra skrivet Sofie! Instämmer i att vi har en lång väg kvar till jämställdhet och jämlikhet. Du beskriver det klockrent. Det handlar om människosyn. Du är ett föredöme och en stor inspiratör!

  Reply

 9. Elin
  21 April, 2015 @ 17:02

  Det här är helt fantastiskt bra skrivet och precis vad som behöver komma upp i alla möjliga kanaler. Massa cred till dig Sofie!

  Reply

 10. Erik
  24 April, 2015 @ 11:34

  Karin: Att du skriver att jag “gnäller” bara för att jag inte råkar hålla med dig säger mer om dig än om min åsikt.

  Reply

 11. Helena
  24 April, 2015 @ 20:28

  Klockrent! Precis vad jag brukar försöka få människor att förstå men de flesta vägrar och kommer alltid med exemplet att “det är inte jag som lärt mina flickor att gilla rosa…”

  Reply

 12. Lisa
  5 May, 2015 @ 09:11

  Word! På alltihop, jag jobbar rätt hårt på att dra in jämstäddlheten i vardagen, så hårt att jag ibland nästan gör saker krångligare, och det är där det skiter sig. Maken städar (jag är en slarver), i min familj är det fullständigt självklart att det är jag som orkar springa jättelånbt och inte maken och allt det där. Men så kommer vi till det där med maten och byggandet. Jag älskar matlagning, ett av mina stora intressen, och blir automatiskt den som hamnar i köket. Maken är fd snickare (nu ingenjör) och har spikandet som avkoppling (fast rätt bra på matlagning är han ju). Ska jag bygga ngt går det skitsakta och blir fel, fast måla är jag bra på. Så nu är det så inpränat i sönerna att saker som behöver en spik eller borr frågar de inte ens om, mat frågar de bara mig om. Och det skär i mig varenda gång det händer,att de tror att det är mamma och pappasakaer, liksom. Jag vill ursäkta mig och förklara varenda gång med att “det här är bara för att vi tycker de sakerna är kul blabla” men det är ju argumentet alla de som inte tycker som jag använder ju.
  En liten fundering i sammanhanget, kan tyckas, men jag snubblar över den så himla ofta och jag harunder alla är inte kommit på en enda sak att lösa den med, faktiskt, utom att lära mina söner 7 och 10 år att laga mat.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *