LEANDA CAVE

bild 4

Har landat hemma. Hög av alla härliga möten i Kalmar. En av dom var med  Leanda Cave. Inspirerande tjej! Hon rev av Ironman Kalmar på 8:56:50 men då drog hon ner på löptempot under sitt maraton, för att hon visste att hon hade en stor lucka till nästa kvinna och vill spara benen till Ironman Hawaii om åtta veckor. 

Hon sa att publiken här var lika bra om inte bättre än på Ironman Hawaii. Hon simmade sina 3860 meter på 49:39, hon cyklade 18 mil på 4:57:21 och avslutade med ett lugnt marathon på 3 timmar, 5 minuter och 26 sekunder. Kan man säga något annat än; respekt!

140815_kalmarim0218

Det finns en intervju här men om jag ska berätta vad jag tycker var intressantast så var det att prata om hur hon kom tillbaka efter att ha varit skadad och hennes favoritpass. 2012 vann hon Ironman Hawaii, förra året var hon såklart favorittippad men hade en säsong med skador. Lite ont i foten, som gick upp i höften som gick upp i ryggen. Hon tog inte tag i det i tid och körde en dålig säsong och hade ofta ont. Efter en 12:e plats i Kona så vilade hon, bytte coach för att hon ville ha en nystart och har sedan byggt upp kroppen och säsongen med hjälp av coachen Cliff English.

Förutom simning, cykling och löpning så kör hon två gånger på gym varje vecka. Mycket spänst, styrka och enbensövningar för att balansera upp kroppen och vara genomstark. När jag frågade om skillnaden mellan förra coachen och den nya så sa hon att förut var det mer fokus på tyngd och mängd nu mer teknik och snabbhet. Högre kadens på cykeln, mer teknik och fler reps i gymmet.

Hennes säsong byggs i stort upp med styrka i början, snabbhet och teknik i mitten och mängd på slutet innan hon trappar ner inför tävling.

140815_kalmarim0204

Ställde såklart samma frågor till Leanda (som man förövrigt nästan uttalar Linda) som jag frågat mina andra Ironmaninspiratörer … 

Vad skulle du ge för råd till en vän som ska köra sin första Ironman?
* Ha en plan för hur du ska äta under dagen. In med kalorier, hela tiden. Det är det viktigaste under din dag.
* Börja springa lugnt och öka sedan efterhand som kilometrarna passerar så att den sista milen blir den stabilaste.
* Koffein. Framförallt på slutet av cyklingen och under löpningen använder jag mig av koffein för att väcka hjärnan och kroppen.

Favoritpass simning?
– Dom bästa passen är i havet, älskar när det är lite vågor. Men i en pool så är ett återkommande pass 4*50 meter (start varje minut) Direkt efter det 200 i tävlingsfart och 100 meter lugnt. Fyra eller fem vändor.

140815_kalmarim0247

140815_kalmarim0226

Favoritpass cykling?
– 5*1 minut hårt på platten + 1 min rull + 5 minuter backe, gärna med hög växel i och tävlingsfart. 15 minuter återhämtning. Två till tre gånger.

Favoritpass löpning?
– Jag har börjat älska att springa på bana. 800 meter (1 min vila) + 2*400 meter (30 sekunders vila) Gärna åtta gånger så man blir riktigt trött.

Tränar du på gym?
– Två gånger i veckan. Styrka, magövningar och mycket ensides-övningar. Enbensutfall är den övning jag tror gett mig mest det här året. Den både balanserar upp sidorna och gör en stark. Kör inte så tunga vikter. Mycket fokus på teknik och hellre fler repetioner än tunga vikter.

140815_kalmarim0238

Hur äter du?
– Till vardags så äter jag mycket kött och grönsaker. Inga halvfabrikat. En dag i veckan är ätardag, då äter jag allt. Choklad. Pizza. Vin. Nu sista dagarna innan race så försöker jag få i mig så mycket energi som möjligt.

På tävlingsmorgonen så äter jag så mycket jag kan, med så mycket energi som möjligt. Muffins och mackor med jordnötssmör, dricker en flaska med salter och electrolyter. Och kaffe. Jag älskar kafffe. Under själva tävlingen försöker jag få i mig 400 kcal i timmen. Jag startar med en plaska energidryck och har några gels på cykeln. Salttabletter. Under löpningen tar jag gels och så brukar jag äta godis, gärna vingummi.

Många tjejer oroar sig för hur dom ska göra om dom får mens under tävling. Hur gör du?
– Det är inget problem, jag har gjort många av mina bästa tävlingar när jag haft mens. Jag säger bara kör! Behöver du gå på toaletten så bara gör det.

Vad får dig att gå upp och träna en riktigt grå morgon?
– Jag tänker inte på det, jag ställer klockan, snoozar aldrig utan kliver upp och tar på mig mina träningskläder. Brukar tänka på hur lyckligt lottad jag är som har det här som mitt jobb.

Jag har en ny idol och hoppas verkligen att jag får se henne högst upp på pallen efter Ironman Hawaii!

This entry was posted in Ironman. Bookmark the permalink.

4 Responses to LEANDA CAVE

  1. Får hålla med Leanda är en av mina idoler. Fasen vad grym hon är!
    Superkul att läsa en sådan här intervju från insidan så att säga.

  2. Ann-Mari says:

    Tack för rolig läsning och fina bilder!
    Fast jag synar simtiden och tror att det ska vara 49 minuter istället för 40… 🙂

  3. Pingback: 140 längder | triskicki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *