Nybörjarcykeltips!

140322_playitas0244

Idag tog vi en gourmetrunda på cirka 4,5 mil här på Playitas. Med oss hade vi allt från grymmmmma cyklister till några som cyklade racer för första gången. Kul!

140322_playitas0162

Det gjorde att jag blev påmind om alla dom där små sakerna som är helt självklara nu, men som jag för inte så många år sedan tyckte var helt knäppa. Eller bara inte visste. Som det här med att ha fötterna fast i tramporna. (SPD. SPD-SL och allt annat dom olika typerna av fastsättning heter) När jag började cykla med cykelskor så var det som att kliva in i en ny värld. Kändes som jag blev dubbelt så stark och snabb.

Att det är bra att klicka i ena foten först, ta lite fart, kanske trampa några varv och sedan klicka i andra foten när du har styrfart på cykeln. Det är lätt att tro att bägge måste fast direkt. Det går fint att trampa en bit med bara ena fast och den andra på pedalen och sedan sätta fast den. Speciellt bra om man startar i lite uppförslut, då det annars är lätt att ramla.

140322_playitas0457

Så har vi det här med cykelbyxor. Att ha en byxa med en liten blöja i. Att det kan göra sådan skillnad. Men att det verkligen inte var självklart att man inte ska ha trosor under. Har man trosor så försvinner typ hela vitsen och du får skav av dom istället.

140321_playitas0332

Sedan det här som många tycker är självklart i bil, men plötsligt inte på cykel … När man kör nerför så bromsar man när man kör rakt, alltså innan en sväng och efter en sväng. Inte mitt i svängen. Och i kurvor, där har man foten som är inåt mot kurvan i högsta läget för att inte råka skrapa i pedalen i marken.

140322_playitas0248

Så har vi det här med att cykla i grupp, eller klunga som man säger. Att man ska ligga rakt bakom cykeln framför. Ha några fingrar på bromshandtagen hela tiden och försöka cykla så förutsägbart som du bara kan så det är enkelt att följa dig. Sitt ner, stå inte plötsligt upp. Och gör den framför dig ett tecken så gör du samma sak så dom bakom dig också ser det …

Om någon sätter upp handen så betyder det att vi ska stanna strax. Det tecknet gör man lite före en korsning eller om någon måste stanna. (På bilden tvingade jag mitt gäng göra det fast vi redan stannat…)

140322_playitas0291

Ser du det här så gör likadant och var beredd att sakta ner och stanna.

140322_playitas0301

Gör likadant och var beredd på att svänga åt vänster.

140322_playitas0319

Vinka upp och ner. Gör likadant och sakta ner.

140322_playitas0326

Gör likadant och kolla, det är något som du ska se upp för.

140322_playitas0342

Klapp på rumpan brukar betyda se upp, något hinder på den sidan vägen … Kan vara en långsammare cyklist eller en bil som står stilla.

140322_playitas0351

Ett led. Alltså ska ni cykla en och en efter varandra.

140322_playitas0352

Tvåpar. Cykla upp så att det blir en klunga, två och två bredvid varandra.

140322_playitas0279

Det här har jag aldrig sett en cyklist göra. Men om någon försöker köra över dig så …
Tack syster yster för fin teckenvisning.

140322_playitas0114

Sedan finns det 1000 och åter 1000 olika tyckande och idéer var som är rätt och fel. Att man ska ha vita strumpor om man är landsvägscyklist, att man måste ha cykeltröja och inte linne när man cyklar, att glasögonskalmarna ska vara utanför cykelhjälmens band, att man inte får ha på sig cykelhjälmen när man är på armlängds avstånd från cykeln och och och. Men du. Ta det lugnt. Gör som du vill bara du är säker på vägen …

140322_playitas0130

Riktiga cyklister tar bara en snabb espresso under cykelturen. Riktiga gourmettriathleter tar både tapas, kaffe och en glass på det. Herreguuu, livet är till för att levas.

140322_playitas0223

140322_playitas0157

Dagens tur. Från Playitas till Giniginamar (där vi tog en kaffe) och upp förbi Juan Gopar (där vi åt tapas).

140322_playitas0178

Bea. Den tjejen har starka och snabba ben! Och ett av dom härligaste skratten jag vet om. Här är hon i tempoställning. Under triathlon tävlingar så ska man ha tio meters lucka till den framför. Såhär cyklar man ALDRIG i klunga. Då hinner du inte bromsa om du skulle behöva …

140322_playitas0206

Miljön är öken. Berg. Och så en liten by mitt i ingenstans. Jag och min tyska älskare stortrivs.

140322_playitas0231

Gänget, tack för en bra tur! En bra lördag helt enkelt.

This entry was posted in Cykel. Bookmark the permalink.

16 Responses to Nybörjarcykeltips!

 1. Karin says:

  Härligt inspirerande inlägg! Håller så med – njut under träning och man dör inte av svarta strumpor och inte röda heller! 😉

 2. Maria says:

  Jättebra tips för mig som är ny på området. Måste köpa ett par byxor att cykla i. Vad har du för tips? Bib bra?

 3. Martin S. says:

  Fantastiskt fint skrivet! Hoppas många nybörjare hittar till denna bloggpost!

 4. Lars says:

  Sofieeeeee…! Njut av Playitas! Hinner vi ses – kommer ner 30/3!
  /Lars

  • Sofie says:

   Jag njuter, det vet du!
   Åker hem den 27:e, så tyvärr. Hade varit kul att ses.
   Men det känns fint att du tar över ön efter oss.

 5. uppochhoppa says:

  True story! Så himla bra tipsat för de som inte klungcyklat förut!

 6. Jessica says:

  Jag vill vara med er!

 7. Nicklas Knape says:

  Sicka omgivningar! Tipsa gärna om några bra rundor då jag skall ner den 8 April:)

 8. Carina Svensson says:

  Jag har av olika orsaker bestämt mig för att kliva in på min sambos område, racercykling. Lite orolig var jag dock innan jag läst dina blogginlägg, när man hör sambon o hans klubbkamrater diskutera cyklingen. Men nu-himmel vad det verkar KUL, underbara avslappnade bilder utan fokus på fartyg, tillbehör och rakade ben eller ej…
  Tack för inspirationen!! från den tidigare cykelänkan

 9. Kajsa-Stina Bekken says:

  Haha, måste ju varit din blogg jag kom till när jag googlade ”cykelbyxor + trosor?” för några veckor sedan. Tack för vägledningoch pepp även inom cyklingen???? Nu ska jag bara lära mig alla tecken också!

  • Kajsa-Stina Bekken says:

   Oj, inte meningen med alla frågetecken:)

   • Sofie says:

    Sorry – det är något knas med emojisarna just nu … ska göra backup och uppdatera bara jag tömt väskan från vår resa.
    Än en gång, tack för fina löpdagar ihop!

  • Sofie says:

   Hahaha, misstänkte det 🙂 Men dumt att vi inte pratade klart om det – vi kunde kört cykelteckenspråk under någon av våra löpturer så hade allt känts självklart inför cykelhelgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *