I mina växlingspåsar – IM Brasilien

IMG_7345

Vad behöver man med sig för att simma 3,8 km, cykla 18 mil och springa ett maraton? Jag har skrivit vad jag har i mina växlingpåsar innan, och det är i princip samma prylar fortfarande men för intresserade så var det här det jag körde under Ironman Brasilien. 

När jag säger växlingspåsar så menar jag dom påsarna som man får när man checkar in på en Ironman. Man får tre påsar, BIKE, RUN, GENERAL och om man vill två extra för “special-needs” som man kan få tillgång till en eller två gånger under cyklingen/löpningen. I dom två sistnämnda slängde jag ner några gel och en jacka.

130526_BRASIL_vaxling002

Det jag tar på mig när jag vaknar på tävlingsdagen är triathlonlinne, triathlonbyxor och kompressionsleeves från 2XU. Ett tidtagarchip runt vänster fotled och en Garmin 310XT klocka på armen. Det har jag på mig hela dagen.

Under simningen har jag våtdräkt och simglasögon från 2XU. Det här var första gången jag tävlade i glasögon från 2XU, köpte dom tre dagar innan tävling och är kär. Bigtime. Läckte och immade inte en enda gång under hela simsträckan. Öronproppar från Apoteket. Smörjer in nacken och armhålor med vaselin. Solskyddsfaktor på all synlig hud. Det här är inte dagen man solar…

Högen med kläder högst uppe till höger är kläderna jag har på mig innan jag tar på våtdräkten och dom kläderna jag vill ha efter jag kommit i mål. En varm tröja och ett par varma byxor. Kanske sin telefon och annat man vill ha efter racet. Allt det går ner i GENERAL-påsen. 

130526_BRASIL_vaxling000

BIKE-påsen. Den jag plockar när jag kommer upp ur vattnet och ska ge mig på en 18 mil lång cykeltur. Sockar från Craft, skor från Shimano (borde verkligen byta dom, dom luktar inte gott – har kört sex Ironman med dom), glasögon från X-kross, hjälm från Rudy och handskar från Giro. Brukar lägga i en växlingshandduk också som jag kan stå på och torka av fötterna med när jag glider in i strumporna. Och mitt nummerlappsbälte. Under cyklingen har man nummerlappen på ryggen och under löpningen vrider man runt den så numret syns framifrån.

130526_BRASIL_vaxling001

RUN-påsen. Skor Saucony Kinvara 3, en keps från 2XU. En gel för varje mil, skavsårsplåster, enervittabletter och en flaska fylld med resorb (tar med den första biten av löpningen och dricker för att ersätta salter och mineraler…)

IMG_7356

Och nu till min cykel. Där kör jag med en flaska mellan tempopinnarna bara för att hela tiden komma ihåg att dricka och slippa sätta mig upp och göra det. På ramen, bakom styret har jag en snack-pack (en liten väska) med energikakor, gels och enervittabletter. I en väska fasttejpad bakom sadeln har jag extra tub, kolsyrepatron, pump och ett litet multiverktyg.

Inser att jag kan rensa i mina påsar, sätta fast skorna på cykeln och tjäna lite tid, men än så länge så är det så mycket annat jag kan spara tid på. Det här fungerar, jag kan ta mig skrattande in i mål och det är mycket värt. Men jag är sugen på att köra enligt min tradition och plocka 40 minuter på personbästa i Kalmar och då börjar jag vara inne på att skippa sockarna i cykelskorna. Men framförallt så är det en jäkla massa löpning som ska till. Så jag drar ut och springer nu. Hörs!

This entry was posted in Ironman, Prylar, Tävling and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to I mina växlingspåsar – IM Brasilien

 1. Helena says:

  Superbra inlägg för oss orutinerade – tack!!
  Hittills (två Vätternrundor och två års cykelpendling mm) har jag kört med Assos cykelbyxor med en rejäl vaddering – skönt. Har förstått att jag nu behöver inhandla ett par med tunnare vaddering. Finns det specifika tri.byxor eller köper man bara ett par som är tunnare?
  Ska spara detta inlägg inför Kalmar 🙂
  Förövrigt jätteroligt att läsa din racerapport från Brasilien!
  /Helena

  • Sofie says:

   Assos är också mina favoriter när jag cyklar! Första året jag körde Kalmar Ironman hade jag på mig Assoscykelbyxor under våtdräkten och bytte till tajts när jag växlade till löpning…

   Det finns speciella tribyxor med mindre vaddering, som även fungerar bra att springa i. Jag har kört i Orca och Trimtex men just nu är 2xu favoriterna. Har dom på triathlon men även när jag kör simning/löpning som under ÖtillÖ.
   Lycka till med träningen, cykelbyxorna och livet 🙂

 2. Staffan says:

  Hej!

  Hur mycket energi sätter du i dig under en IM? Jag läste någon stans att 1 gel / halvtimme var ett bra riktmärke men 12 gels med en projekterad cykeltid på 6h känns som otroligt mycket socker att sätta i sig. Hur tänker du kring detta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *