6 Comments

 1. Lisa
  27 September, 2011 @ 13:39

  Kul att läsa, bra skrivet. De två myterna stämmer så väl, titta på oss. 🙂

  Reply

 2. vidujag
  28 September, 2011 @ 06:37

  Är grymt sugen på en Ironman, men kan dock inte Crawla. Har försökt och fått hjälp med teknik men kan bara crawla ca 100 meter med tretakt, sedan så får jag andnöd. Hur ska man göra, några tipps?

  Reply

  • Sofie
   29 September, 2011 @ 18:54

   Sådär var jag också, fast jag fixade bara 25 meter sedan låg jag och flämtade vid kanten.
   Jag gick en kurs med Täby simsällskap och där vände det. Det var en kombo av att simma två gånger i veckan, få bra tips men mycket var en övning som kallas “catch-up”. En arm ska alltid vara fram, och rör sig inte förrän den andra kommit hela vägen fram, det gjorde att jag fick till lugnare simning. Sedan lärde jag mig att andas ut all luft lugnt, innan jag lät ny luft strömma in. Och känns det jobbigt så kör två-takt. Min ötillö-kompis andas tvåtakt hela tiden, och alltid åt höger. Funderar uppenbarligen alldeles utmärkt även det 🙂
   Jag la in ett gäng länkar till bra simsidor längst ner i mitt inlägg idag: http://lanttolife.se/2011/09/akersberga-gourmettriathleter-simmar-in-hosten/
   Kika, och fråga på om det finns något du tror jag kan svara på. Lycka till!

   Reply

   • vidujag
    30 September, 2011 @ 08:50

    Tackar, ska ta en titt på länkarna. Tror nog att jag får ta och börja på allvar att ta mig till badhuset om jag ska lära mig. Får ta och gå dit och stanna minst en timme. Tycket det är så tråkigt att plaska inomhus så jag brukar gå efter halva tiden. Får ta och ändra på detta.

    Reply

 3. Eva
  28 September, 2011 @ 10:59

  hej
  låter så enkelt.. 🙂
  hade du coach före din första Ironman? Tror du att “distans coach” skulle fungera?
  Har du några tips hur man får upp träningen styrt veckovis, periodvis?
  Är kombinationspass viktiga?

  Känns just nu som att mängden får jag till men jag har absolut ingen struktur på det hela. Gör lite av varje bara.

  h.
  Eva

  Reply

  • Sofie
   29 September, 2011 @ 19:14

   Under mitt första triathlonår så simmade, cyklade och sprang jag lite som jag kände för det.
   Men en Ironman var jag så rädd för att jag ringde Pasi Salonen och frågade om det överhuvudtaget skulle vara möjligt att träna upp sig på sju månader till en Ironman, han skrattade och sa inga problem. Sedan betalade jag för att få månadsscheman skickade till mig.
   Vissa månader pratade vi i telefon en gång i veckan och andra en gång i månaden. Så ja, jag hade en “coach” till min första (förra året). Han var på distans, och det fungerade kanonbra.

   Har massor med vänner som kör utan och det går superbra, men jag gillar att ha ett schema som jag ska pussla in i mitt liv varje vecka.
   Vill man ha en bra bok till hjälp så skulle jag rekommendera Joel Friels “Your best triathlon”.
   Annars skulle jag söka scheman här: http://www.colting.se/index.php?page=trana-triathlon&sub=ironman-del-1 eller här, http://www.triradar.com/category/training-zone/triathlon-plans/

   Kombinationspass är bra men jag skulle inte säga att de är livsviktiga för att klara en Ironman, men det är bra att veta hur det känns att börja springa efter cyklingen, det är en sak som benen vänjer sig vid, i början av säsongen kan det kännas helt omöjligt.
   En grundregel är att få in ett pass av varje gren + styrka varje vecka. Kan man sedan sätta in en dag med intervallträning och en dag med långpass så räcker det långt.
   Hoppas svaret var till någon hjälp. Det är bara att fråga vidare om det är något annat du tror jag kan svara på. Lycka till!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *